Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Prepositioner: ”I” eller ”PÅ”?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Prepositioner: ”I” eller ”PÅ”?"— Presentationens avskrift:

1 Prepositioner: ”I” eller ”PÅ”?
HUS ELLER BYGGNAD HUS ELLER BYGGNAD I ett hus I en affär I en kyrka Gå i skolan/kyrkan Bor du i ett höghus eller i ett egnahemshus? Var gick du i skola när du var barn? Brukar du gå i kyrkan? Hur ofta...? På operan/restaurangen/baren På bio/gym På posten/banken/sjukhuset På lektionen/föreläsningen På jobbet/mässan/Slush På ett företag/Nokia/ett kontor På vilket företag jobbar din pappa? (Vilket företag… PÅ?) Hur ofta går du på gym/på bio? Brukar du hänga på barer? Vad kan man se på en teknikmässa?

2 I klassen (luokkahuoneeSSA) I köket I hissen I källaren
RUM RUM I vardagsrummet I klassen (luokkahuoneeSSA) I köket I hissen I källaren Vilka möbler har du i sovrummet? Vilka hushållsmaskiner har du i köket? På arbetsrummet På toaletten På vinden Har du en sax? Nej inte här, men jag har en på mitt rum. Ska jag hämta den?  Vilka saker förvarar man vanligtvis på vinden?

3 I norra/södra/östra/västra Finland
GEOGRAFI GEOGRAFI I Sverige I Stockholm I Otnäs I Hagalund I Nyland I norra/södra/östra/västra Finland Var bor dina föräldrar/ din mormor/farfar/kusin? I vilken del av landet bor…? På Alexandersgatan (gata, väg) På Mannerheimvägen (gata, väg) På Otsvängen 1 (gata, väg) På Island/Grönland (en ö) På Halti/Mount Everest (ett berg) Var bor du? (gata/väg, husnr.) Har du någonsin varit på Island? Känner du någon som har varit på Kilimanjaro?

4 ÖVRIGT I stan = kaupungiSSA I centrum I parken I skogen Jag har ont i … magen/huvudet/ryggen/halsen Vilka museer finns i stan? Bor du gärna i centrum eller utanför stan? ÖVRIGT På stan = kaupungiLLA På kusten På en ort = paikkakunta På lekplatsen (allla XX-platser) På parkeringsplatsen Kläder är PÅ Klä på sig, Ta på sig = pukea Vad har du på dig i dag? Vad brukar du göra på stan? På hur många orter har ni fabriker?  Varför planerar man ofta vindkraftverk på kusten?

5 KONKRET I sängen I bokhyllan I väskan I bilen Vad brukar du ha i ryggsäcken? Vilka elektroniska apparater finns i bilen? KONKRET På sängen På bokhyllan På bordet Brukar du kasta något på sängen när du kommer hem? Vad brukar du ha på ditt (arbets)bord?


Ladda ner ppt "Prepositioner: ”I” eller ”PÅ”?"

Liknande presentationer


Google-annonser