Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kroppen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kroppen."— Presentationens avskrift:

1 Kroppen

2 Kan deltagarna peka ut var hjärtat finns? Lungorna, njurar etc?

3 Jämför bilderna.

4 Kvinnor och män är både lika och olika
Inne i kroppen har kvinnor och män likadana organ Hjärta Lungor Njurar Lever Men kvinnors och mäns könsorgan ser olika ut.

5 Underliv på man och på kvinna
Film om könsstympning. Könsstympningens pris Bilder från umo.se

6 Vi ska prata mer om kvinnors underliv
Både män och kvinnor kan ha problem i underlivet. Det kanske gör ont någonstans. Det kanske kliar. Det kanske är svårt att ha sex med en partner. Då kan man kontakta en vårdcentral och få hjälp. Nu ska vi prata om kvinnor.

7 Vad är mens? Mens betyder menstruation. Alla tjejer får mens.
Mens är normalt. När en flicka börjar få mens kan hon bli gravid. När kvinnor får mens kan de få ont i magen eller ryggen. Det kallas mensvärk. Kvinnor omkring 50 år slutar få mens. De har kommit in i klimakteriet. De kan inte längre bli gravida. Mens är den blödning från livmodern som tjejer får ungefär en gång i månaden från och med puberteten. Mens är kroppens sätt att visa att du är könsmogen. Som tjej har du oftast ägglossning varje månad, från att du kommer i puberteten tills du kommer i klimakteriet. Samtidigt som ägglossningen sker blir slemhinnan i livmodern tjockare för att kunna ta emot ägget om det blir befruktat. För att ägget ska bli befruktad måste du få in spermier i slidan. Då kan du bli gravid. Men om ägget inte blir befruktat stöts ägget och livmoderslemhinnan ut som en blödning. Det är det som är mensen. De flesta brukar få mens någon gång i årsåldern. Men du kan få den redan när du är 9 eller först när du är 16 år utan att det är något som är fel. Har du inte fått din första mens när du är år ska du gå till en läkare. Att få ont när du har mens är vanligt, särskilt när du är ung. Vanligast är att få ont i magen, men du kan också ha ont i ryggen, ljumskarna, låren och huvudet. En del får diarré, några känner sig yra eller kallsvettiga och andra mår illa. Mensvärken brukar komma några dagar innan eller i början av mensen. För vissa sitter den i under hela mensen. För de flesta går den över efter någon eller några dagar. Hur ont du har varierar från person till person. Vissa har bara en svag smärta medan andra kan ha mycket ont Ordförklaring KlimakterietKallas den period i kvinnors liv när mensen slutar komma och man inte längre kan bli gravid. Det brukar vara i 50-årsåldern.

8 Mensskydd En binda En tampong
Tips: Ta med tamponger och bindor och visa för gruppen. OBS: Alla vet inte hur man använder en tampong eller så kan man vara rädd att mödomshinnan går sönder. Vissa könsstympade kvinnor kan vara så ihopsydda att användande av tampong är omöjligt. Förklara och visa i handen hur en tampong funkar och att mödomshinnan inte finns (Kommer lite senare i powerpointen). Diskutera Många flickor/kvinnor vill inte träna när de har mens, varför? Kan man simma när man har mens? Många kvinnor vill inte ha sex när de har mens. Varför? En tampong

9 Hur blir en kvinna gravid?
Alla kvinnor har äggceller i kroppen. Efter att en kvinna har fått sin första mens kan hon bli gravid. Kroppen låter en av äggcellerna mogna till ett ägg. Om en kvinna och en man har sex kommer mannens sperma in i kvinnan. Om sperman kommer till ägget kan kvinnan bli gravid. Graviditet Att vara gravid innebär att det finns ett foster i magen. Det finns olika sätt att få till en graviditet. Det vanligaste sättet är genom slidsamlag. De flesta kan få barn på biologisk väg men möjligheten minskar med åldern. Läs mer på:

10 Ett graviditetstest Prata tillsammans:
Var kan man köpa ett graviditetstest? Hur mycket kostar det? Kan man göra det hemma? Hur funkar det? Läs mer på: Vad gör du om du är gravid? Berätta om BVC, barnmorska etc.

11 Preventivmedel Om du inte vill bli gravid kan du köpa preventivmedel.
Du kan köpa preventivmedel på apoteket. Kondomer kan du köpa i de flesta affärer som ICA, COOP, Willys. Kondomer skyddar dig mot infektioner och sjukdomar som HIV. Det gör inte andra preventivmedel! Läs mer om preventivmedel på: Ta eventuellt med några preventivmedel för att visa deltagarna. Vems ansvar är det att köpa kondomer? Mannens eller kvinnans? Mer om kondomer:

12 P-piller Hur funkar p-piller? Vem tar dem?
P-piller är ett preventivmedel i form av tabletter. De innehåller två olika hormoner, östrogen och gestagen. Det är samma hormoner som finns i p-ring och p-plåster. P-piller gör bland annat att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. Mer om p-piller:

13 Spiral Hur funkar en spiral? Kan man köpa en spiral på apoteket?
Hur ofta ska den bytas ut? Vad kostar den? Läs mer: Kopparspiral är ett sätt skydda sig mot graviditet. Kopparspiralen ser som ett litet T. Den är av plast och skaftet är lindat med tunn koppartråd. Den ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. Kopparspiralen innehåller inga hormoner och påverkar inte ägglossningen. Det går bra att använda kopparspiral även om du inte har varit gravid eller har fött barn

14 Pessar Ett pessar är en liten skål av silikon som sätts in i slidan så att den täcker livmodertappen. För att skydda mot graviditet måste du sätta in pessaret innan samlag och använda det tillsammans med spermiedödande medel eller pessargel. Läs mer om pessar:

15 Mödomshinna En oskuld är en person som inte har haft sex.
En del tror att det finns en mödomshinna på kvinnor som inte har haft sex. Det är fel. Det finns ingen hinna. Det händer ingenting om du använder tampong, går till barnmorskan, tränar, cyklar eller rider på en häst. De flesta tjejer blöder inte när de har sex för första gången. Det finns ingen som kan se om du har haft sex. Att det skulle finnas en mödomshinna är en myt som handlar om att kontrollera tjejers sexualitet. För en del anses det viktigt att tjejer inte har haft samlag innan de gifter sig. Informera om att ingen kan se om du har haft sex! Inte ens en läkare eller barnmorska. Exempel om mens: om det skulle finnas en mödomshinna skulle mensen inte kunna komma ut. Det finns broschyrer på svenska, engelska, arabiska, kurdiska om slidkransen på följande länk: Info från: Lyssna på p3 dokumentär ´myten om mödomshinnan´ på länken Dokumentärfilm om mödomshinnan Länk:

16 Har du sett bilden? Vad tror du den betyder?
Prata om bilden: bilden är symbol för kvinnans underliv. Stygnen symboliserar könsstympning av flickor/kvinnor. Berätta lite kort att på en del ställen i världen skär man i flickors underliv, men att det är förbjudet i Sverige. Fler detaljer om könsstympning kommer senare i powerpointen. Visa musikvideon Tiken Jah Fakoly Non A léxision länk: Kom ihåg! Temat och musikvideon väcker många känslor och frågor. En del i gruppen kanske börjar fråga andra om detta hänt dem. Avbryt sådana frågor och förklara att detta är en information. Ämnet är mycket privat. Om någon själv vill berätta går det givetvis bra.

17 Könsstympning av flickor och kvinnor
Könsstympning betyder att man tar bort eller skadar en del av en flickas underliv. Man klipper bort en del av klitoris. Eller skadar klitoris. Man klipper ibland bort inre blygdläppar. Ofta syr man ihop flickan. I många fall finns det bara ett litet hål kvar där urin och mensblod kan komma ut. Det är inte samma ingrepp som omskärelse på pojkar. Informationsfilmer och mer information om könsstympning hittar du här:

18 Länk: https://unicef.se/fakta/kvinnlig-konsstympning
Fler än två miljoner flickor i åldrarna 4-11 år könsstympas varje år världen över. Den grymma sedvänjan har praktiserats i mer än år. Ingreppet görs oftast helt utan bedövning och verktyget kan vara en smutsig kniv, ett gammalt rakblad eller en glasskärva. En del flickor dör och de flesta traumatiseras svårt och får men för livet.

19 Varför könsstympning? Tradition Religion Kultur
Varför könsstympas flickar/kvinnor? De som könsstympar hänvisar ofta till religion, men detta är inte förankrat i någon religion. Det är snarare en tradition som görs för att bevara kvinnans oskuld. Läs mer på WHOs hemsida: Cultural and social factors for performing FGM The reasons why female genital mutilations are performed vary from one region to another as well as over time, and include a mix of sociocultural factors within families and communities. The most commonly cited reasons are: Where FGM is a social convention (social norm), the social pressure to conform to what others do and have been doing, as well as the need to be accepted socially and the fear of being rejected by the community, are strong motivations to perpetuate the practice. In some communities, FGM is almost universally performed and unquestioned. FGM is often considered a necessary part of raising a girl, and a way to prepare her for adulthood and marriage. FGM is often motivated by beliefs about what is considered acceptable sexual behaviour. It aims to ensure premarital virginity and marital fidelity. FGM is in many communities believed to reduce a woman's libido and therefore believed to help her resist extramarital sexual acts. When a vaginal opening is covered or narrowed (type 3), the fear of the pain of opening it, and the fear that this will be found out, is expected to further discourage extramarital sexual intercourse among women with this type of FGM. Where it is believed that being cut increases marriageability, FGM is more likely to be carried out. FGM is associated with cultural ideals of femininity and modesty, which include the notion that girls are clean and beautiful after removal of body parts that are considered unclean, unfeminine or male. Though no religious scripts prescribe the practice, practitioners often believe the practice has religious support. Religious leaders take varying positions with regard to FGM: some promote it, some consider it irrelevant to religion, and others contribute to its elimination. Local structures of power and authority, such as community leaders, religious leaders, circumcisers, and even some medical personnel can contribute to upholding the practice. In most societies, where FGM is practised, it is considered a cultural tradition, which is often used as an argument for its continuation. In some societies, recent adoption of the practice is linked to copying the traditions of neighbouring groups. Sometimes it has started as part of a wider religious or traditional revival movement.

20 Olika former av könsstympning
Enligt den definition som Världshälsoorganisationen (WHO) har tagit fram finns det fyra olika typer av könsstympningar. Det finns också könsstympningar som är en blandning av de olika typerna.  Klitoris kappa (förhud) och ibland klitoris ollon tas bort. En del av klitoris tas bort och hela eller delar av de inre blygdläpparna. De yttre och inre blygdläpparna sys ihop så att öppningen till slidan täcks. Längst ner mot analöppningen lämnas ett litet hål för att kiss och mensblod ska kunna rinna ut. Innan området sys ihop kan en del av klitoris tas bort, samt hela eller delar av blygdläpparna. Att någon skär eller sticker med en nål i klitoris eller området runt omkring för att framkalla en liten blödning. Det kan förstöra känsliga nervändar och göra att det gör ont när man rör vid klitoris. Mer på: Film om könsstympning. Könsstympningens pris:

21 Könsstympning är farligt!
Direkta problem: - det blöder mycket - ont när man kissar - trauma - infektion Problem som kommer senare: - problem att kontrollera kiss - problem när kvinnan har mens: ont i magen eller blodet kommer inte ut. - kvinnan kan inte få barn - det gör ont när man har sex Vilka problem kan jag få? Det är olika om man får några problem av att ha blivit omskuren eller klippt i underlivet. Det beror också på vilket sätt du har blivit klippt eller omskuren. Det som kan hända med kroppen är att det kan göra ont eller inte kännas skönt att ha sex eller onanera, det kan bli svårt att kissa, det blir ärr som gör ont eller blir infekterade, du får ont och har besvär när du har mens, du kan få cystor. Könsstympning kan också påverka hur du mår, men det behöver inte göra det. En del kanske inte vill vara med på idrotten i skolan eller andra aktiviteter. Minnen från när det hände kan finnas kvar även om det var för länge sen. En del kan känna sig nedstämda eller må dåligt utan att koppla det till själva könsstympningen. Läs mer på: En broschyr om könsstympning:

22 I hela världen försöker man att driva kampanjer/lagstifta mot könsstympning. Det är mycket viktigt att frågan tas upp i Sverige också.

23 Könsstympning är förbjudet!
I Sverige är alla sorters könsstympning av flickor och kvinnor förbjuden. Man får inte könsstympa en flicka i Sverige. Man får inte resa till ett annat land låta någon könsstympa sin flicka där. Man kan få 4 år i fängelse om man låter någon könsstympa sin flicka. Svensk lag:

24 Ibland blir det svårt för män som lever med en könsstympad kvinna
Han är orolig att skada sin kvinna Kan få sår på penis Inflammation på penis Det är svårt att ha sex Mäns komplikationer Män gifta med könsstympade kvinnor beskriver i flera studier både fysiska och psykiska svårigheter i samband med samlag. Läs rapporten om könsstympning: Länk:

25 Omskärelse av pojkar Omskärelse av pojkar är inte samma sak som könsstympning av flickor. Det är tillåtet i Sverige och inte farligt. Föräldrar får bestämma om deras son ska omskäras. Omskärelsen måste göras av en läkare. Man får inte omskära en pojke som säger att han inte vill. Läs mer på:

26 Diskutera En dag på skolan får du höra ett samtal i elevfiket.
En elev berättar att dottern ska resa med familjen till föräldrarnas hemland för att omskäras. Vad gör du? Omskärelse av flickor=könsstympning, det är olagligt.

27 Diskutera En kompis till dig berättar att han är mycket kär i en kvinna som han vill gifta sig med. Han säger att det finns ett stort problem, kvinnan är inte omskuren. Vad säger du till honom?

28 Om du vill ha hjälp eller har frågor
Du kan prata med oss. Vi har telefonnummer och kan hjälpa dig att ringa. Du kan prata med skolpersonalen. Du kan kontakta en barnmorska eller vårdcentralen. Om du är könsstympad och har ont när du kissar eller har mens kan vi hjälpa dig att kontakta en barnmorska. Du kan få hjälp på sjukhuset. Påminn om att du som ledare har tystnadsplikt (om så är fallet) Var kan du få hjälp? Om du har några problem, besvär eller frågor kan du få hjälp av din skolsköterska, skolläkare eller skolkurator, ungdomsmottagningen eller sjukvårdens gynekologiska mottagningar. För att skydda dig är vuxna som arbetar inom exempelvis socialtjänsten, hälso- och sjukvården och skolan och som får veta att du kommer att utsättas för könsstympning skyldiga att tala om detta för socialtjänsten. Det finns också andra som kan svara på frågor och hjälpa dig. Läs mer på: BRIS – Barnens rätt i samhället Hit kan du ringa och ställa frågor: Du kan också mejla: Du behöver inte tala om vad du heter. Till personal: läs mer på


Ladda ner ppt "Kroppen."

Liknande presentationer


Google-annonser