Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Utvandrarna Av Vilhelm Moberg (1898-1973) “Klockan är tjugo över sju, jag går att söka i sjön, sömnen utan slut”

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Utvandrarna Av Vilhelm Moberg (1898-1973) “Klockan är tjugo över sju, jag går att söka i sjön, sömnen utan slut”"— Presentationens avskrift:

1 Utvandrarna Av Vilhelm Moberg (1898-1973) “Klockan är tjugo över sju, jag går att söka i sjön, sömnen utan slut”

2 Vilhelm Moberg: svensk arbetarförfattare, dramatiker och journalist med rötter i bondefamilj.

3 Utvandrarserien (1949-59) om böndernas livsvillkor i Sverige och emigrationen till Amerika då nästan 1 milj. svenskar emigrerade av en befolkning på drygt 5 milj !!

4 … och så kunde det nya livet bli

5 Ljuder socken i Småland på 1840-talet: Myndigheters trakasserier, kyrklig intolerans, fördomar, begränsningar, utan framtidsmöjligheter och missväxtår. Industrialiseringen kunde inte svälja alla än. Karl Oskar, den handlingskraftige bonden. Kristina, den mer tveksamma och ömsom starka, ömsom känsliga bondfrun

6 Karl Oskars bror Robert som är drömmaren som tänker stort och inte passar som dräng. Arvid, också dräng, är den lite dumme och mobbade som anklagas för tidelag och bara vill bort

7 Ulrika är en före detta prostituerad som blivit frälst. Hon är stämplad som ”sockenhoran”, stark och vill till ett land där hon kan börja om tillsammans med sin dotter Elin.

8 Kristinas morbror Danjel är storbonde och emigrerar av religiösa skäl. Konventikelplakatet förbjöd privata bönemöten i hemmet. Det skulle vara ”enighet i religionen” och när folk tolkade religionen utanför prästen och kyrkans kontroll blev det ”farligt”.

9 Filmens inledning: ”Det var en kamp mellan Nils och stenen där stenen vann”. Men vi glömmer … Nu är det mysig turistreklam och Emil i Lönneberga


Ladda ner ppt "Utvandrarna Av Vilhelm Moberg (1898-1973) “Klockan är tjugo över sju, jag går att söka i sjön, sömnen utan slut”"

Liknande presentationer


Google-annonser