Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
Publicerades avBjörn Hellström
1
Öl
2
Definition Öl är en jäst alkoholhaltig dryck, med malt som huvudsaklig extraktgivande råvara.
3
Vatten
4
Malt Korn (säd) som har börjat gro. Stärkelse omvandlas till maltsocker Torkning efter ca 1 vecka vid olika temperatur – Pilsnermalt ca 80° – Karamellmalt ca 160° – Svartmalt ca 210°
5
Humle Två huvudtyper – Aromahumle, bitterhumle Tillsätts vid vörtkokningen Tidpunkten avgör karaktär – humlegivor Torrhumling
6
Humlesorter Aromahumle – Tjeckiska: Saaz (Zatec) – Tyska: Hallerthauer Mittelfrüh, Tettnanger, Hersbrücker, Spalt – Engelska: Goldings, Fuggles – Amerikanska: Cascade, Chinook, Amarillo, Simcoe – Australiska: Nelson Sauvin (NZ), Pride of Ringwood Bitterhumle – Northern Brewer, Warrior, Magnum, Perle, Tomahawk, Target
7
Jäst Encellig svamp Saccharomyces Cerevisiae – överjäst Modern jäst S. Carlsbergiensis el S. Uvarum – underjäst Spontanjäsning
8
Hur gör man öl Mältning – Stöpning, mältning, torkning Mäskning – Infusion, stegmäskning eller dekoktion Bryggning – Silning, vörtkokning Jäsning – Spontan-, över- eller underjäsning Lagring – Ev torrhumling eller annan smaksättning. Ev ekfatslagring Buteljering
9
Öltyper - Lager Pilsener – urtypen, tjeckisk, fyllig med hög beska Pils – tyska tolkningen, lättare, ljusare, torrare Pilsner style – internationell lager, mildare Münchener – mildare, sötare o mindre besk Bock – alkoholstark lager Schwarzbier – mörk lager Märzen – fyllig och aning mörkare Wiener – mellanmörk lager förebild till våra julöl Rauchbier – öl bryggt på vedrökt malt
10
Öltyper -Ale Brittiska Bitter ale Mild ale Strong ale India Pale ale Brown ale Barley wine Stout Porter Imperial stout
11
Öltyper - Ale Belgiska Double/Dubbel/Bruin Triple/Tripel Blond Oud bruin Gouden Saison Wit/Tarwe Trappist Tyska Kölsch Altbier Weissbier/Weizenbier Weissbock Helles/Dunkles
12
Öltyper - Lambic Gueuze/Geuze Kriek Frambozen/Framboise mm Faro
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.