FIRST® LEGO® LEAGUE 2015 PRESENTATÖR, DATUM. Sedan projektet startades år 2000 har FIRST Scandinavia haft som mål att ge barn och ungdomar ett roligt.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Frågor som vi brottats med
Advertisements

TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
VI TAR DITT YRKE PÅ ALLVAR.. KVALITET KOMPIS KUL KUNSKAP KREATIV KONKRET KARRIÄR.
Kamratstödjar konferens 5/ Dagen startade för kamratstödjarna när de anlände till Munkedals folkets hus. Kamratstödjarna blev incheckade och fick.
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Enterprising spirit! En profil för: Idérika Vetgiriga Kreativa Flickor och pojkar.
Föräldramöte F-05.
- nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv
FIRST LEGO League, Skandinavia
Tema: Uppfinning Av Thomas Mesumbe.
Nya Elementar!.
PROJEKTARBETE – PA1201 (100p) Introduktion Arbetsprocessen Loggbok
Pilotskolan Strömslund •Vi vill få ett ökat föräldraengagemang! –Genom att ge en beskrivning av styrelsens arbete samt klassombudens roll –För att få ett.
Näringslivets Ungdomsprogram: Morgondagens förmågor behövs nu.
Hur bör samhället organiseras
Hela världen talar… Global Issues in Context är en lektion i att lyssna! Hulebäcksgymnasiet, Härryda. Västerhöjdsgymnasiet, Skövde.
Intervju inför ViV-projektet.
Att vägleda på Mässan Lite om:  förutsättningar  möjligheter  krav  begränsningar  lärdomar.
Nivå- Bas Ämne: Human Resources & Volontärsamordning Modul 1: Introduction till volontärsamordning DU 1.1:Introduktion till ideellt engagemang Vad är ideellt.
Projektet IT-coacher 2013 Enkäter angående intresset av IT-utbildning för seniorer gjordes i kommunerna Lidköping, Götene och Munkedal. De som svarade.
Aktivitetsrapporter – Hur går det?
Röj en mina Röj-en-minas uppdrag är att engagera människor för en minfri värld. Röj-en-mina har hittills röjt 333 minfält. Därmed har kvadratmeter.
IKT i nöd och lust! Hur får man eleverna att ta eget ansvar? Hur får man dem att samarbeta? Och hur får man lärare att vilja jobba ämnesövergripande?
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Vård- och omsorgs-(college)
Matematiklyftet Märta-Stina Gahlin Lundberg
Jakobsgårdskolan ansvar - kunskap - självkänsla - framtid Lokal arbetsplan Prioriterade mål under året! Pedagogik i klassrummet För att uppnå.
Ungdomsråd i region Mitt. Blunda… Tänk på det roligaste/grymmaste/bästa du kan komma på inom gymnastiken. Något du redan upplevt.. Något du skulle vilja.
Mari Elfving Lindeskolan i Lindesberg
FIRST LEGO LEAGUE HVEM STÅR BAK? Stiftelsens FIRST Scandinavia står bakom FIRST LEGO League turneringarna i Skandinavien. "Stiftelsens uppdrag är.
FIRST LEGO League FIRST LEGO League - information.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Elevaktiva utvecklingssamtal
FIRST LEGO League 2015 Östersund FIRST LEGO League - Information.
OnlineSkolan Tillbaka till Lärandet 2008 Bergsjön - Gunnared, Göteborgs Stad.
Att besöka skolor Camilla Bergvall, ordförande Djurens Rätt Helsingborg & Hanna Eriksson, vice ordförande Djurens Rätt Helsingborg
Kvalitetsredovisning Resultat för grundskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Välkomna till Edboskolan
Lars Kaggskolan Prioriterade områden
Design av autonoma mobila robotar TNE076 Kursen startar i januari 2004, 5p Finns nu som valbar för ED men andra kan också välja Går över två perioder Institutionen.
Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Antal respondenter:
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Temaområde 1 Ledarskap i skolan – att leda lärande.
Världs-om-spännande kunskapstävling!
Föräldraråd Tack!. Bildningsförvaltningen Lgr 11 Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Del 1- Skolans värdegrund och.
Matematiklyftet
STUDENTREKRYTERING.
FIRST LEGO LEAGUE 2015 PRESENTATÖR, DATUM. Sedan starten år 2000 har FIRST Scandinavia haft som målsättning att ge barn och ungdomar goda inlärningsupplevelser.
Källängsråd Föregående protokoll, bordlagd punkt Internationellt samarbete 2. Skolans verksamhet Skola och föräldrar 3. Ekonomi och organisation.
Bild 1 EXAMENSARBETET KANSKE STARTEN PÅ DIN NYA KARRIÄR…
FIRST® LEGO® LEAGUE 2015 PRESENTATÖR, DATUM. Sedan projektet startades år 2000 har FIRST Scandinavia haft som mål att ge barn och ungdomar ett roligt.
Jr.FIRST® LEGO® LEAGUE 2016 PRESENTATÖR, DATUM. Sedan projektet startades år 2000 har FIRST Scandinavia haft som mål att ge barn och ungdomar ett roligt.
Jr.FIRST® LEGO® LEAGUE 2015 PRESENTATÖR, DATUM. Sedan projektet startades år 2000 har FIRST Scandinavia haft som mål att ge barn och ungdomar ett roligt.
ATT TÄNKA PÅ NÄR DU REPRESENTERAR VÅR BRANSCH Studiebesök för årskurs 6-9.
Jr. FIRST® LEGO® LEAGUE 2015 PRESENTATÖR, DATUM. Sedan projektet startades år 2000 har FIRST Scandinavia haft som mål att ge barn och ungdomar ett roligt.
Jr.FIRST® LEGO® LEAGUE 2015 PRESENTATÖR, DATUM. Sedan projektet startades år 2000 har FIRST Scandinavia haft som mål att ge barn och ungdomar ett roligt.
Kunskapsprogram inom digital affärsutveckling
Computational thinking progression F-9
Ungdomarnas medieanvändning
En spännande kunskaps- och tekniktävling för barn och unga
BESÖK OSS PÅ EDGYMNASIET.SE ELLER FACEBOOK
BESÖK OSS PÅ EDGYMNASIET.SE OCH FACEBOOK
En spännande kunskaps- och tekniktävling för barn och unga
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
ULA nätverket 1. Jakobstad, After Eight 2. Vasa, Föregångarna
Vad är och hur når vi en inkluderande arbetsmiljö på APL platsen?
FIRST LEGO League 2018 Östersund
Välkomna till denna presentation av projektet Idrott för alla.
- en spännande kunskaps- och tekniktävling för barn och unga
Presentationens avskrift:

FIRST® LEGO® LEAGUE 2015 PRESENTATÖR, DATUM

Sedan projektet startades år 2000 har FIRST Scandinavia haft som mål att ge barn och ungdomar ett roligt och utvecklande sätt att lära sig mer inom naturorienterande ämnen, matematik och teknik. Hittills har barn deltagit i våra aktiviteter och fått inspiration och kunskaper, antingen via undervisning i Newton-rum eller genom att delta i FIRST® LEGO® League. Vi är glada att se vårt nätverk växa sig allt större i Sverige, Skandinavien och resten av världen. - Aliquid est possibile - Vem står bakom FLL i Skandinavien? Det är stiftelsen FIRST Scandinavia som står bakom FIRST LEGO League i Skandinavien

c FIRST Scandinavia c Stian Rigmor Per-Arild Ingvill Stian André Nina Mariann Ole Morten Kristin

Vad är FLL? 12 3 En teknik- och kunskapstävling för barn och unga mellan 10 och 16 år Projektperioden sträcker sig över 8 veckor (12 september–7 november 2015) Avslutas med en turnering den 7 november 2015 i 50 städer i Skandinavien

Varför FLL? Det här ger erfarenhet med en arbetsmetod som används i vidareutbildning och i arbetslivet! 12 3 Vi på FLL vill bidra så att skolan kan motivera barnen att tycka om vetenskap, teknik och design Goda erfarenheter av teknik och arbete i projekt 4 En undervisningsform som passar bra för anpassat lärande Ökar intresset för vetenskap och teknik Ökar intresset för studier inom vetenskap

Varför FLL? FLL utmanar barn och unga med verkliga problemställningar Lagen får uppleva många situationer som man möter i det verkliga arbetslivet: o de har inte tillräckligt med resurser o det vet inte vad konkurrenterna gör o de måste uppfinna, designa och utveckla o lagprototyp o designa om och bygga igen och sist men inte minst ska lagen skicka in en produkt i tid.

FLL:s kärnvärden  Vi jobbar tillsammans som ett lag.  Vi jobbar tillsammans för att hitta lösningar, med vägledning från våra handledare.  Det vi lär oss och upplever och våra erfarenheter är viktigare än att vinna.  Vi delar våra erfarenheter med andra.  Vi är goda konkurrenter.  Vi är vänliga och professionella i allt vi gör.  Vi har roligt!

Vem kan delta? SKOLA – KLASS – FRITIDSKLUBB – KOMPISAR Alla mellan 10 och 16 år!

Vem kan delta? Vi vill att FLL ska vara förankrat i skolan. Alla delar i projektet utgår ifrån kunskapsmålen i svenska, norska och danska skolor. Projektet är tvärvetenskapligt med betoning på naturorienterande ämnen, svenska och matematik Det behövs inga förkunskaper för att delta, men lagen kan med fördel bestå av tjejer och killar med olika egenskaper och intressen. 4 Vi vill att FLL-deltagarna ska se att bästa resultat uppnås när man bygger vidare på varandras kunskap. Laget ska ha minst en vuxen handledare och vi rekommenderar 10 personer i laget. Åldersgränsen är 10–16 år.

Vem kan delta? Här uppskattas alla!!! Teknikern Programmeraren Forskaren Utredaren Underhållaren Konstnären Teoretikern Projektledaren För att få ett bra resultat i FLL krävs att alla olika typer av människor, med olika kvaliteter, samarbetar!

Arbetsfördelning Ett förslag är att låta eleverna "söka" jobben o Teknikdelen med konstruktion av robot och programmering o Bygga utmaningssats o Forskningsdel o Profilering och marknadsföring o Foto o Projektinlämning

Samarbete mellan skola och hem Föräldrarnas roll: o Kunskap inom fackområden och vetenskap o Ansvar för några av grupperna o Arrangera egna FLL-kvällar, miljöarrangemang o Hjälpa till att hålla tidsschema på turneringsdagen o Supporter o Sponsorer?

Samarbete mellan skola och hem En resurs för lagen kan vara att ta kontakt med lokala organisationer och skaffa samarbetspartners som kan bidra med kunskap, ekonomiskt eller på andra sätt. Domarna i FLL kommer från näringslivet och utbildningsinstitutioner.

Årets uppdrag

Projektets uppdelning Marknadsföring och samarbete Forskning Teknik

Forskning FORSKNING Göra bakgrundsstudier om årets tema Definiera ett problem Finna en innovativ lösning Förbereda en presentation Projektinlämning MARKNADSFÖRING Marknadsföra projektet Planera och utforma en monter Förbereda en marknadsföringspresentation Projektinlämning

Teknik  Sätta ihop utmaningssatsen  Utveckla och bygga en robot  Programmera roboten  Välja strategi på robotbanan  Förbereda en presentation av tekniken  Projektinlämning

Samarbete Presenteras i pit.

Turneringsdagen Presentation av forskning og marknadsuppgiften för domarna

Turneringsdagen Tävla med sina robotar på robotbanor

Turneringsdagen Teknikpresentation för domarna

Turneringsdagen Samarbete i monter

Jr. FLL I vissa turneringar deltar dessutom Jr. FLL-lag De här deltagarna är mellan 6 och 9 år och har jobbat med samma tema som FLL-lagen

Skandinavisk final Laget som vinner FLL-prisen i varje turneringsstad får delta. Den skandinaviska finalen äger rum 3 veckor efter de regionala turneringarna.

Newton-nätverket Kostnader ANMÄLNINGSSAVGIFT: NOK, DKK, SEK (per lag) Då ingår: 12 st. T-tröjor – egen sida på nätet – uppdrag – stöd och support - delta i turneringen ROBOTSATS: NOK, ca –5 000 Besök: inxcover.no för senaste pris UTMANINGSSATS: NOK, DKK, SEK

Viktiga datum 1 februari: Anmälningstiden startar 1 september: Anmälan stängs 12 september: Uppdraget 2015 offentliggörs kl Vecka 38: Lokalt handledarmöte Vecka 44: Samling och utbildning för domare 7 november: Regionala turneringar 28 november: Skandinavisk final

Fungerar den? DELTAGARNA BLIR OMBEDDA ATT RANKA FRAMTIDA STUDIER OCH JOBB EFTER INTRESSE: 1. Teknik 2. Naturvetenskap 3. Matematik 4. Eget modersmål 5. Samhällskunskap 6. Engelska av deltagarna rekommenderar FLL till andra 92%

Fungerar den? 1. Bygga och programmera robot 2. Jobba med forskningsuppgiften 3. Förbereda presentationen inför turneringen 4. Delta på turneringen 5. Vara en del av laget PROCENT SOM GER TOPPBETYG TILL FLL-PROJEKTET 77% 75% 37% 25% 35%

Fungerar den? Vill vara handledare nästa år 83% Vill rekommendera FLL till andra 97% HANDLEDARUNDERSÖKNINGEN

Tillgängliga resurser På webbplatsen hjernekraft.org finns massor av resurser och hjälpmedel FILMERGALLERI TILL LÄRARENMARKNADSFÖRING TILL ROBOTEN VERKTYGSLÅDA

Här hittar du mer information: Webben: hjernekraft.org Facebook: FIRST LEGO League i Skandinavien

Tack för oss