Landstingets miljöpris 2009 gick till Barnsjukvården och Käkkirurgen på Sunderby sjukhus.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Smultronet Prioriterade mål Tema Vatten
Advertisements

Jultips! Kfast noterar …… …att Sveriges 9,2 miljoner invånare Använder lika mycket energi som Indonesiens drygt 200 miljoner. Det finns mycket vi kan göra.
En förskola att förundras i!
Sorteringslek i skogen
Spara el Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning!
Bilder från en bussresa till Halland den 20 maj 2008 Inga dåliga grejor.
Lönar det sig med utbildning?
E N DEL AV VÅRT SAMHÄLLSENGAGEMANG. SAMHÄLLSENGAGEMANG OCH HÅLLBARHET  CSR - Självklarhet och en konkurrensfördel  Bra sätt att sprida vårt goda namn.
Enhetschef Fastighetsutveckling
* Information på över dokument och som ökar med per timme dygnet runt * Över användare i världen, år 2004 finns det 1 miljard.
Hur ni sparar energi! Av Kevin,Ibrahim och Hevzi
En bukett bilder till avd 35 Foto och bildband: Kjell Öberg, Kultur och utbildning.
Tema Konsumtion/Avfall/Återvinning
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Bakgrund Grupplivförsäkring för pensionärer har funnits i drygt 25 år och gjort nytta för många kunder. En grupplivförsäkring är en riskförsäkring. En.
Kortare text Vår butik är Svanenmärkt! Miljön, klimatet och en hållbar utveckling är frågor som ligger oss nära. Därför har vi tagit steget till att.
Mitt Företag Shell i Kyrkbyn
Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete
Av: Sara, Louise, Moa, Sofija, Marija ♥
Akvarium november Vi fick ett akvarium utav Tuva och hennes föräldrar. Tyvärr, var lysröret sönder och gick inte att använda. Men barnens entusiasm stillades.
- en kompetensmiljö för Attraktivt Arbete
Följ anvisad vägskyltning till förlossningen
Hur minskar vi universitetets klimatpåverkan?
Vad gör Borås Energi och Miljö?
Nora, Wilma, Jonathan och William
Vår vision är ett skräpfritt Sverige Idealbild Vår vision är ett skräpfritt Sverige Vacker naturbild på picknick-familj – gärna vid vatten. Svensk.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Humleposten december 2011 Vad händer betr. Rep. och underhåll? Värmepumpen Är du tveksam om hur denna skall underhållas, kontakta Kristofer i nr 121 eller.
KLIMATBOKSLUT 2011 Leif Holmberg U&We Landstinget Sörmland Moderata kansliet.
Närpsykiatri i HÄTÖ AB, 31/1 2011
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
Läkarstudent i Norrbotten Gemensam kampanj: gemensam energieffektivisering, med våra tre norrländska landstingsgrannar, Jämtland, Västernorrland och Västerbotten.
Hållbart!. …måste vi ta ansvar för det viktigaste vi har. För att skapa en bättre vardag för de många människorna…
Klimatförändringarna
SOPHANTERING.
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
Energi del 1.
Material. Mål om pappersanvändning Allt papper som köps in och används på skolan ska vara återvunnet för att det minskar uttaget av naturresurser och.
Miljöarbete vid IT-fakulteten IT-fakulteten har ett aktiva miljöarbete och alla studenter och anställda är en del i det arbetet!
Vi använder mer och mer energi… …och det påverkar vårt klimat och vår jord.
Vad är förpackningar. Plasförkläden. Glad Pack- svepplast -tvätten
Trivselregler Under revidering -gäller tillsvidare Jag visar alla respekt, tar hänsyn och ansvar Snöbollskastning är inte tillåtet på skolans.
Anders Bergström Läkemedelsstrateg
EN DEL AV VÅRT SAMHÄLLSENGAGEMANG
Du spelar för Sverige Föreningslivets eget spelbolag Du spelar för Sverige Föreningslivets eget spelbolag Vår mission/vårt uppdrag Folkspel skall, med.
Vad minns du från förra lektionen?
MBK – presentation och framtid Välkomna!
Solen ger oss energi -Energin vi får från solen räcker för att täcka världens behov flera tusen gånger om, men då måste två problem lösas. 1. Vi måste.
ÅTERVINNING ÅTERVINNER DU?.
Hållbarutveckling Som en del i vårt arbete med hållbarutveckling så jobbar vi på Hönan med återvinning, att värna om vår naturen och våra leksaker. Här.
Sjukdomar och besvär.
Exempel på elevsvar uppgift 1
/ 1 Hej på er! Det är lätt & rätt att återvinna!.
Idéstuga – samla en grupp med både nya och gamla medlemmar och ta tillsammans fram förslag på nya aktiviteter.
Varför beter sig ekonomin som en berg- och dalbana?
© Suomen Palautuspakkaus Oy Miljöinsatser vid returautomaten.
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
Släck ljuset den 28 mars och visa ditt stöd för ett riktigt bra klimatavtal.
© Brandskyddsföreningens Service AB Grundkurs Välkommen Systematiskt Brandskyddsarbete.
Blue bot. framåt, bakåt, sväng vänster, sväng höger, paus och stopp.  Blue-Bot har sex enkla programmeringssteg:
DIVISION Service Samverkan mellan landstinget och Norrbottens kommuner.
Material Delas in i 5 grupper: Polymerer – långa molekyler som egentligen många korta och likadana molekyler som sitter ihop. Keramer och glas – oorganiskt.
Östersunds städ.
Planering på Särskilt boende.
Kioskinstruktioner Konstgräsplan
Varför du ska dricka kranvatten...
Föreläsning 16: Tentan, att förbereda sig…
Klimatvänlig fjärrvärme: Dåva 2, Umeå El 190 GWh
Energiförsörjningen och miljön
Projektet Hållbara resor
Presentationens avskrift:

Landstingets miljöpris 2009 gick till Barnsjukvården och Käkkirurgen på Sunderby sjukhus

Kortsiktiga miljömål Dagligen arbeta enligt ”Sortera rätt”. Lägga ut ”Sortera rätt”- boken i desinfektionsrummet och i personalrum Klistra påminnelseblommor på datorerna med uppmaning ”släck och stäng av”. Utbilda personal i miljöfrågor

Långsiktiga mål Regelbunden information från enhetscheferna om aktuella miljöfrågor Implementera praktisk tillämpning av miljöfrågor Utbilda all personal i miljötänk – miljön skonas när vi är rädda om träden, vattnet och energin Involvera föräldrarna i ”Sortera rätt” Sätta upp källsorteringskärl i vårdrum/korridor Lägga in information om miljö i föräldrapärmarna

Så här har vi gjort praktiskt Sorterar i patientkök, föräldrakök, personallrum, korridor desinfektionsrum och avfallsrum Återanvänder A4 till kladdpapper (baksidorna), ger minskad pappersförbrukning ATC-ordning i läkemedelsrum; ger lägre förbrukning av läkemedel- mindre kassation Släcker dataskärmar på arbetsrum nattetid Köper förbrukningsmaterial enbart från länsservice

Så här har vi gjort praktiskt ”Snabbanamnes” (fyller i uppgifter för föräldrarna) numera delar ett papper i två delar spar 225 A4ark/ år Dela ”kontrakt för fjärrkontroll” i tre delar spar 400 A4 ark/ år Delar ”kontrakt för laptop” i två delar spar 25 A4ark/ år Dubbelsidekopierar matlistor spar 180A4ark /år Återanvänder papper från ”returpapperslådan” till kladdlappar Uppmanar att enbart skriva ut det som måste skrivas ut Totalt sparas 830 A4ark/år på avd 44. Personliga kaffemuggar spar disk, vatten och diskmedel

Så här har vi gjort praktiskt Pantade burkar och flaskor har inbringat kr till barnsjukvården Informerar på hemsidan att släcka lyset och stänga av datorer och skärmar

Så här har vi gjort praktiskt Ser till att använda giftfria produkter Kravmärkt kaffe i personalrummen Inga engångsprodukter i personalrummet Kaffeautomat i personalrummet – vi använder endast det kaffe som går åt – inget spill och ingen kaffebryggare som står på under flera timmar Leasingbilar, buss eller tåg vid tjänsteresor Miljöbilar på habben

Vad gör vi med prispengarna? Bjuder in till en miljödag den 3 maj i konferenscentrum Sunderby sjukhus i samarbete med käkkirurgen med tema ”När kraven blir för stora, hur gör vi då? Föreläsare Björn Johansson, Vad vet vi om framtiden? 4 M för att lyckas i en allt mer föränderlig värld? Mod, mål, motivation, metod Personligt ledarskap Underhållning Tack för oss!!!!!