Märkning och symboler.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mat från mark och vatten
Advertisements

Tipspromenad om mat och klimat
Jultips! Kfast noterar …… …att Sveriges 9,2 miljoner invånare Använder lika mycket energi som Indonesiens drygt 200 miljoner. Det finns mycket vi kan göra.
Tips när du planerar måltider
V ÄLKOMMEN TILL OSS I T OMELILLA !. H ÄR HAR VI ETT BLANDAT SORTIMENT MED NÄRPRODUCERADE OCH EKOLOGISKA PRODUKTER.
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
Nordic Quality – internpresentation Nordic Quality i korthet •Nordic Quality är en kvalitetsmärkning som certifieras av det oberoende nordiska certifieringsorganet.
Energigivande näringsämnen
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Tema Konsumtion/Avfall/Återvinning
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Olika vägar mot samma mål
Året som Om en familj som vill leva mer miljövänligt
Ät rätt För att träna lätt.
Kortare text Vår butik är Svanenmärkt! Miljön, klimatet och en hållbar utveckling är frågor som ligger oss nära. Därför har vi tagit steget till att.
Värdsbutiken ”Världen” Världsbutiken VÄRLDEN är en marknadsplats för småskaliga producenter i Afrika, Asien och Latinamerika.
Produkter, hälsa och miljö
HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
Rengöring/Städning.
Livsmedelskunskap lekt 1 Livsmedelskedjan
Näring och individuella behov åk 8
Nordatlanten På den här kartan kan vi ses densiteten på våra vanligaste matfiskar i Nordatlanten för hundra år sedan. Den visar väldigt mycket fisk runt.
Konsumenter om Svanen och EU Ecolabel Om undersökningen Utförd av: Response Analys, Oslo i dec 2010 Cirka personer från respektive land Totalt.
Sjuksköterskors samtal om levnadsvanor
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Ett mål mat för miljömålen! Om miljösmarta matval…
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
Välkomna till Utbildning om KRAV och ekologisk produktion
Mat.
MAT OCH JORDBRUK För att alla människor ska få mat år 2020 så behövs det att livsmedelsproduktionen fördubblas.
Marknadsrätt Skapa nöjda kunder.
Sugen på fulfisk till lunch?
procent eko i kommunen – utopi eller möjlighet?
Bibliotekscentrums miljöarbete Uppföljning januari 2009.
Martin & Servera Vårt arbete för hållbart fiske
Miljövän naturligtvis
Hur ska man planera upp sina måltider?
Teori Träningscamp 7 maj
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,
Exempel på elevsvar uppgift 1
Träningslära ÅK8.
Repetition av näringslära
Kolhydrater igår, idag, imorgon Anna Nyström maj 2013.
Goda resultat inom idrott bygger på en bra balans mellan att ÄTA, TRÄNA och VILA.
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Ursprungsmärkning!. Om ursprungsmärkning Det finns regler för obligatorisk ursprungsmärkning för vissa livsmedel, vilket bl. a regleras i EG-förordningar.
Detta är miljömåltider
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Eveliina, Eric, Sebastian
Veckans fördjupning handlar om något som kan finnas på till exempel mat. Vet du vad? Lös den kluriga rebusen så får du en ledtråd.
Veckans fördjupning handlar om en sorts mat. Vet du vilken
Vad gillar du att äta? Vad gillar du inte?
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck När och vad äter de?
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck Vill du ha mer…
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck På café - dialoger
Kolhydrater.
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Vad kan man äta eller dricka?
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Träff 3 Välkommen!.
Kolhydrater.
Tillgänglighet för alla på Scandic
Bra matvanor för den nyblivna mamman
Presentationens avskrift:

Märkning och symboler

Svensk märkning för ekologisk mat – EKOLOGISKT = Innebär bl.a. att man inte använder konstgödsel vid odling och att man inte ger antibiotika till djuren. Svensk märkning för ekologisk mat – Frivillig märkning Innebär att man inte använder konstgödsel vid odling och att man inte ger antibiotika till djuren. EU märkning för ekologisk mat – Obligatoriskt på alla färdigförpackade livsmedel inom EU.

Nyckelhålsmärkning Innebär att maten innehåller mindre eller nyttigare fett, mindre socker och salt, mer kostfiber och fullkorn än andra livsmedel av samma typ. Används även på restauranger för att hitta mer hälsosamma alternativ.

= RÄTTVISEMÄRKT Arbetar för bättre levnads- och arbetsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer, motverkar barnarbete samt uppmuntrar ekologisk odling. Finns bl.a. på kaffe, te, kakao, chokladkakor, drickchoklad, bananer, socker, glass, juice, ris, quinoa,musli, snacks/godis och honung.

MSC – Marine stewardship Council Arbetar med att skydda världens tillgångar av fisk och skaldjur. Märket garanterar att fisket är välskött och inte bidrar till överfiske.

Miljösymboler – belastar miljön mindre än andra liknande varor Finns på allt från hotell och restauranger till rengöringsmedel och batterier. Svanen – nordiskt miljömärke EU-Ecolabel – EU:s miljömärke Bra miljöval – Svenska naturskyddsföreningens eget miljömärke