Hjärt och Lungräddning

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vårt blodomlopp Våra celler behöver hela tiden syre och olika näringsämnen.
Advertisements

Innehåll Första hjälpen 2-36 Vattenvett Isvett 44-52
Gymnasieelevers tal om kroppsligt erfarande vid löpning Heléne Bergentoft.
Medicin grundkurs Andningsorganen.
Klicka här för att ändra format på bakgrundstexten Nivå två Nivå tre Nivå fyra Nivå fem Klicka här för att ändra format på bakgrundstexten Nivå två Nivå.
Mål med dagen -Samförstånd -Information om elskador -Fallskador
Stress Vad är stress? Hur påverkas människor av stress?
REPETITIONSUTBILDNING
Medicinsk grund Första hjälpen.
Hjärt-lungräddning samt AED - hjärtstartare
Hjärtat Hjärtat är en muskel, som är något större än din knutna hand. Hjärtats uppgift är att pumpa runt blodet i din kropp. Hjärtat har fyra sammankopplade.
HUR FUNGERAR KROPPEN? Bild 2
Hjärtat, lungorna och blodomloppet
Rörelsesystemet För att du ska kunna röra dig krävs ett sammarbete mellan skelett och muskler.
Människans Fysiologi.
Blodet och blodomloppet
C – cirkulation och blödning
Hjärtat och blodomloppet
Etiska resonemangsmodeller
Sjukgymnastik för äldre personer
Egenvård Virus eller bakterie? Förkylning Lunginflammation Halsfluss
Barbershop moves!.
Andningen Andningen omfattar: In- och utandning
Första hjälpen.
Min hälsa Nu och i framtiden!!! Varför skall vi träna/röra på oss?
Olika folksjukdomar.
Hjärtat och blodet Blå grupp.
Träningslära Kondition
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
En pp om blodomlopp och andning alltså andningsystemet
Behandlas varsamt! Spädbarn är otroligt starka men samtidigt mycket sköra Centrala Barnhälsovårdsenheten Göteborg Lena Holmberg.
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Andningen! Av: Ellen, Ellinor och Tobias
Idrott och hälsa Vannhögskolan
Skador och nödsituationer
Hjärta & lungor.
Idrottsskador Uppkomst och behandling
Blodomloppet!!! Nu ska vi redovisa vårat arbete som vi jobbat med under början av vårterminen. Vi har jobbat med…
Blodet … och transporterna I vilka delar av kroppen finns det blod?
Välkommen till föreläsningen om Hjärtat & blodomloppet
VT -15 Idrott och hälsa Martin & Robert
ANDNING Sid
Hjärta, lungor och blodomloppet
Hantering av nödsituation vid vatten vintertid. Isvak
Stabilt Sidoläge * Stabilt sidoläge gör så att man kan andas om man är medvetslös och räddar på så sätt liv.
Lungorna och luftvägarna
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Kroppens organ.
Konditon Upplevelsen av ett motionspass påverkas vilken intensitet träningen har. Man kan dela upp konditionsträning i två delar: Högintensiv träning och.
Blodet Blodtransport.
BIOLOGI - Människokroppen
Människan – din hälsa I arbetsområdet kommer vi att studera människokroppen och vad som påverkar din mentala och fysiska hälsa. Vad behöver du egentligen.
LABC – Blödningar och chock
L-ABC och HLR 1.
Grundläggande första hjälpen
Hur påverkar sömn & frukost vår vardag. Hur viktigt är det egentligen?
Utfall Stå med fötterna tätt ihop och händerna på höfterna. Ha en stolt hållning i rygg och bröst, håll huvudet högt. Ta ett steg fram och böj det närmaste.
Konditionsträning. Bara löpning? Självklart inte!
UTHÅLLIGHET (KONDITION) Uthållighet är förmågan att stå emot trötthet vid långvarig belastning UTHÅLLIGHET Aerob Anaerob En persons uthållighet kan testas.
Haninge Sportdykarklubb
Utbildning i Första-hjälpen
MÄNNISKOKROPPEN Biologi åk 7 HAGABODASKOLAN – VALDI IVANCIC.
Andningen.
Första hjälpen och hjärt-lungräddning
Workshop Rörelse och hälsa 8/ Veronica Ferm
Hjärta & lungor.
Hjärtat.
A=Andning Tillse att den olycksdrabbade har fria andningsvägar
Hjärtat och blodomloppet
Presentationens avskrift:

Hjärt och Lungräddning HLR Hjärt och Lungräddning

Varför gör man HLR HLR är en kombination av den förstärkta syre till lungorna.   Och tryck på vänster bröstet. (Hjärtat) för att medge blodflöde till hjärtat med syre

Varning även om HLR är det bästa sättet att rädda människor liv, men räddare måste har utbildning. Om räddaren vara outbildade eller ingen erfarenhet. Kan skada patienten, såsom blåmärken eller brutna ben och att glömma rengöra munhålan hos patienten kan orsakar blockering av luftvägarna.

När ska man göra HLR - inte andas - Pulser stannar. - patienten är medvetslös ” Så om inte alla tre aspekter av de regler finns det inget behov att göra HLR eftersom de orsakar biverkningar än bra.”

Hur gör man HLR

1. Egen undersökning kontrollera om patienten är medveten genom att skaka och ropa ” Hur är det?”

2. Hjälp av andra Ropa på hjälp från dem i området. Ring 112 på nödsituation Om det inte finns något svar Ropa på hjälp från dem i området. Ring nödsituation omedelbart. Om samtalet inte är brådskande.

3.Lägga personen rakt på golvet. (Se upp för huvud och hals. Av skada). Använd någon som är en fast form. Lägg den under patienten rygg(om ytan är inte hård t. ex som lera)

4.Lossa kläder Ögon: alltid tittar på bröstet Munnen; Fråga alltid om personen är vaken. Handen; Känner pulser Lossa kläderna offret om det behövs. (För att observera rörelsen av hjärtat och bröstet hjärtmassage).

5. Lyssna på andningen. Fäst öron att lyssna på sina skador vid mynningen av andningen. Och samtidigt observera förflyttningen av bröstkorgen skador genom 5 sekunder.

6.Starta hjälp. huvudet lutat lindrigt Hand når efter mat. Eller falska tänder. Stäng sedan näsan med pekfingret och tummen Munnen mittemot munnen Andades långsamt in i en full andetag. Om offret inte andas. Hjälp att starta andning. Med huvudet lutat lindrigt Hand når efter mat. Eller falska tänder. Stäng sedan näsan med pekfingret och tummen Munnen mittemot munnen på dem som vill hjälpa till. Andades långsamt in i en full andetag två gånger (det sista stoppet bitars).

7.rörrelse Om bröstet rörelse. Placera två fingrar på halsen av offret. Om bröstet rörelse. Placera två fingrar på halsen av offret. (Insida) för att övervaka pulsen på 5-10 sekunder

8.Ingen puls Om offret har ingen puls. Att börja pumpa hjärta. Genom att placera hälen på vänster hand mot bröstet. (Bort från mitten av bröstkorgen benstruktur Bottendelen är ca 2 inches) till hälen av handen. Handen placeras över bröstet av de skadade. Kramade ihop fingrarna tätt. Armbågen är rak. Att strömma direkt till hjärtat att pumpa. Tryck ner på bröstet. Två uppgifter ca 2 inches djup, upprepade 30 gånger (HLR bröstkompressioner göras så mjuka linjer och inte håller ihop).

9.Hjärtat pumpa. Återupplivning av den sårade hjärtat pumpa 30 gånger och 2 gånger, upprepa detta till skakade andas normalt. Såsom hjärtat pumpar. Pumpning hjärtfrekvens bör vara 80 till 100 gånger per minut (varje gång pumpen mäts enligt följande: "1 och 2 och 3 och 4 och 5 ......25, 26, 27, 28, 29 till 30. 10. Kontrollera pulsen i 5-10 sekunder.

Blödning Skadas blodkärlen * kan vara av 2 slag 1. Yttre blödningar 2. Inre blödningar 1. Yttre blödningar som är direkt synliga för ögat. 2. Inre blödningar som du inte kan se men där speciella kännetecken kan avslöja en blödning. Dessa kännetecken kan vara snabb oregelbunden puls, gråblek kallsvettig hud, oro och ångest.

Chock: syresättningen försämras i vävnader och organ Stora blödning och brännskador kan chocktillstånd inträder. Chock är ett tillstånd som uppstår när syresättningen försämras i vävnader och organ av olika anledningar. Vid stora blödningar och omfattande brännskador så är förlusten av kroppsvätskor stor och chocktillstånd inträder.

Chock försämrat organs förmågan. Blodcirkulation Blodkärlen Chock utvecklas också när hjärtats pumpande förmåga har försämrats så mycket att blodcirkulationen inte kan upprätthållas, eller när blodkärlen förlorat sin förmåga att driva fram blodet. Exempel på det sistnämnda är anafylaktiskchock ( överkänslighet ) eller neurogen chock vid till exempel smärtupplevelse.