Hörseln.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Akustik eller läran om Ljud
Advertisements

Läran om ljud Akustik Hur ljud skapas. Hur ljud utbreder sig
Nedsatt hörsel Informationen har i allt väsentlig hämtats på webben:
Så här fungerar våra öron
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
Akustik Läran om ljud.
Tarmar, Levern, Njurar, Tänder, Hjärna, Nerver, Öga, Öra, Näsa, Tunga
LJUS OCH LJUD.
Ljud.
Vilka egenskaper har ljud
Sinnena 4C Vt 2013.
Akustik.
Hur påverkar musik människor?
Ljudets fysik och psykoakustik
Ljud.
1. Sätt ut örats delar Städet och hammaren 2. Hörselgången 3. Öronmusslan 4. Ytterörat 5. Hörselnerven 6. Trumhinnan 7.
Fysiska processer från ljudvågor i luften till nervsignaler från örat.
Resonans, eko, ultraljud, infraljud, ljudets hastighet
Varför är det bra att ha just två öron?
LJUD OCH ANDRA MEKANISKA VÅGOR
Anette Sörlin överläkare ÖNH-kliniken Sunderby Sjukhus
Repetition Ljudvågor kan bara spridas i materia. Därför hörs inga ljud i rymden. Ljud sprids olika snabbt i olika ämnen. Ljudets hastighet är högre ju.
En liten film om ljud Vad är igentligen ljud?. Ljud Det är när förändringar i ljudutrymmet skapas, s.k. variationer Dessa variationer skapas när man gör.
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Ljud.
Ljud.
Av: Johan, Adam och Caroline =)
Musikhörselskada hos skolungdomar
Ljud.
Ljud Ljudets egenskaper.
Hörselvård.
Varifrån kommer ljudet?
Våra sinnen!.
AKUSTIK - läran om ljud.
Ljud Hur sprids ljud? Del 2.
Njutning eller plåga Del 1
Daniel Blidäng, Upplands-Brogymnasiet, Kungsängen –
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Ljud = vågrörelse En rörelse som sprids genom ett medium, tex luft
LJUS OCH LJUD.
Sinnen Syn Hörsel Lukt Smak Känsel.
Vilka egenskaper har ljud
Akustik Läran om ljud.
Örat.
Talperception 2 Något lite om psykoakustik Psykoakustik Psykoakustiken är en gren av psykofysiken. Det låter kanske konstigt och svårt, men är egentligen.
- En inblick i ljudets värld
Talperception ”Studiet av talperception handlar om lyssnarens förmåga att uppfatta den akustiska signalen som en talare producerar som en sekvens av meningsfulla.
Kursplanering och kursmaterial
ARBETSMILJÖ och SÄKERHET
Akustik (ljud) Ljud sprids med hjälp av molekyler. Ljud kan t.ex. spridas med hjälp av luftmolekyler och vattenmolekyler.
Sinnesorgan, nervsystem, hjärna, hormoner
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Varg Vedad Arifovic 2012.
Örat och Hörseln.
Buller? Icke önskvärt ljud, eventuellt Störande ljud.
Buller? Icke önskvärt ljud, eventuellt Störande ljud.
Vilka egenskaper har ljud
Farliga situationer och hur man känner igen dem. 1.VID VAPENHANTERING vapnets skick patroner vapnet är obekant för användaren.
Akustik är läran om ljud
Genomgång 1: mål Känna till hur ljud bildas och hur det sprids i luften 2. Känna till att ljud kan beskrivas som en vågrörelse 3. Veta vilken.
Mälarhöjdens skola åk 8 Ht 16 Ljud. Vad är ljud Ljud är en svängning i materia. För att ljud ska uppkomma behövs det en ljudkälla. Tex våra stämband eller.
Genomgång 2: mål Veta vad som menas med frekvens 6. Veta i vilken enhet man mäter frekvens 7. Känna till hur tonhöjd och ljudstyrka påverkar utseendet.
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
LJUS OCH LJUD. Del 1, Ljud I den här delen lär du dig om Vad är ljud? Hur sprider sig ljud? Hur uppfattar vi ljud? Vad kan man använda ljud till?
Örat och Hörseln.
Sinnena.
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Grundläggande signalbehandling
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Presentationens avskrift:

Hörseln

När du gått igenom det här avsnittet ska du Kunna beskriva hur örat fungerar Känna till vad som menas med infraljud Veta vad som menas med ultraljud och kunna redogöra för vad man kan använda det till Veta vad som menas med ljudstyrka och vilken enhet man mäter den i

Örat Ljudvågor leds in genom ytterörat Trumhinnan börjar vibrera Vibrationerna överförs till hörselbenen i mellanörat Vidare till hörselcellerna i innerörat Hörselcellerna skickar signaler till hjärnan via hörselnerven

Ultraljud ljudvågor med så hög frekvens (mer än 20 kHz) att de inte kan uppfattas av det mänskliga örat. Man kan använda sig av ultraljud för att titta på fostret i en gravid kvinnas livmoder.

Ultraljud Många djur använder ultraljud för att orientera sig och hitta byten i mörker eller dålig sikt.

Infraljud infraljud är dova ljud som en människa normalt inte kan uppfatta med hörseln. Ett tillräckligt starkt infraljud kan i stället kännas som en vibration i kroppen. infraljud har låg frekvens. Ljudets frekvens är lägre än 20Hz. Tre fallande toner 60Hz, 40Hz och 30Hz

Ljud vi kan höra Människan kan uppfatta ljud med frekvenser inom området från ca 20 Hz till 15 000 - 20 000 Hz frekvensområdet minskar dock med åldern. Området 300–3 000 Hz är viktigast för talkommunikation. Hörselorganets känslighet för ljud är störst inom frekvensområdet 200–15 000 Hz.

Ljudnivå Ljudnivå eller ljudstyrka är ett mått på hur starkt eller hur svagt ett ljud är. Ljudstyrka kallas också volym. En viskning har en låg ljudstyrka och en kraftig smäll har en hög ljudstyrka. Ljudstyrka mäts i enheten decibel

Ljudnivå

Ljud vi kan höra

Hörselskador hörselskada är en skada som gör att man inte kan höra alla ljud. En hörselskada kan vara ärftlig. Det betyder att man har skadan redan när man föds. Men man kan också drabbas av hörselskada när som helst under livet. tinnitus, eller öronsusning, är ett pipande eller brusande ljud inuti huvudet. Det är bara den drabbade själv som kan uppleva och höra ljudet. Det är svårt för en läkare att undersöka och behandla tinnitus eftersom läkaren inte kan höra eller mäta ljudet.