Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ger hälsa och välbefinnande
Advertisements

Männisokroppen.
Människokroppen.
Hälsa och Kondition.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Mat och hälsa åk 8.
Rörelsesystemet För att du ska kunna röra dig krävs ett sammarbete mellan skelett och muskler.
Styrka & styrketräning
Grönt spår Välkommen till utbildningen. Kapitel 1 Skolidrottsförbundet och idrottens organisation Vad är en skolidrottsförening? Hur fungerar en förening?
Näring och individuella behov åk 8
Näringsämnen i kroppen
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Min hälsa Nu och i framtiden!!! Varför skall vi träna/röra på oss?
Träningslära 9:or ht 11.
matsmältningssystemet
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
HÄLSA Föreläsning om HÄLSA Av och med Stefan Lindström
Idrott och hälsa Vannhögskolan
RÖRELSESYSTEMET.
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
ENERGI.
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
GTU nivå 2. Träningslära, teori
Hälsa och Kondition.
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Hälsa och Kondition.
Vad finns i maten?.
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
Energigivande näringsämnen
Vad är styrka? Styrka är den förmågan musklerna har att dras samman
Vem är jag? Jenny Gadell 33 år
Träningslära ÅK8.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Musklerna Ca 50 % av kroppsvikten.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Repetition av näringslära
Hur påverkar sömn & frukost vår vardag. Hur viktigt är det egentligen?
Tränings- och näringslära Viaskolan Ht-15 Åk 7 Björn Gundert.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
TRÄNINGSLÄRA Våra kroppar är anpassade för ett liv i rörelse. Vad händer med våran kropp när vi rör oss för lite?
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
har som syfte att förbättra, och stärka, kroppen utifrån dess naturliga rörelsemönster Friskis&Svettis utgångspunkt för funktionell träning.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
UTHÅLLIGHET (KONDITION) Uthållighet är förmågan att stå emot trötthet vid långvarig belastning UTHÅLLIGHET Aerob Anaerob En persons uthållighet kan testas.
1 Energiprocesser. 2 Prestationsförmåga = kroppens förmåga att utvinna och använda energi, dvs. förmågan att omvandla maten till rörelseenergi. Energirika.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Weronica Helleberg Idrottslärare Finnbacksskolan
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost, vila och uppladdning för ökad prestation samt minskad skaderisk
Vad är styrka? Styrka är den förmågan musklerna har att dras samman
Energi och Näringsämnen
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Temaarbete under 4 lektioner
Tränings- upplägg grunder
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Kost för prestation.
Presentationens avskrift:

Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten Idrott och Hälsa Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten

Kroppen

Motorik: Grovmotorik Finmotorik

Skelettet: 206 ben Styrketräning  lätt belastning Skelettet ger kroppen stöd och stadga Skelettbenen = fästen för muskler och senor Skelettet skyddar ömtåliga organ Skelettbenen stärks  aktivitet, kost

Leder: Leder  röra oss åt olika håll Lederna mår bra och stärks av träning Vi har olika typer av leder : Kulled Gång-järns led Vridled Två – axlad led

Muskler: Fler 300 muskler Muskler = röra oss Skydd för skelett och leder Stärks vid träning Viljestyrda och icke viljestyrda muskler Dynamiskt Statiskt

Träning

Uppvärmning: Förberedelse Smörjning av lederna ”elasticitet” = rörlighet Prestationsförmågan Skaderisken minskar Anpassa uppvärmningsövningarna

Koordinationsträning: Är sammarbete mellan nerver och muskler Tränas genom redskapsbanor, aerobics Koordination kan och ska vi träna hela livet

Rörlighetsträning: Tänjning Stretching (15-60) sek Undvika skador Förbättra prestationsförmågan och tekniken Ger bättre blodcirkulation

Styrketräning Stärker musklerna Skelettet blir starkare Motverkar belastningsskador Bra för rehabilitering av skador Ger bra motion Styrketräna: Kroppen som belastning Träning med yttre belastning Ca 15 år

Uthållighetsträning Aktivitet under en längre tid Uthålligheten = syreupptagnings förmåga Hur förbättrar vi vår uthållighet?

Motion Musklerna blir starkare Du mår bättre Hälsosam i vardagen Koncentrationsförmåga ökar  orkar mer Det minskar stress Självförtroendet ökar Du träffar kompisar

Hur mycket motionering? 60 minuter om dagen, 2-3 gånger i veckan Roligt Vardaglig motion

Hälsa och kost

Hälsa Kroppslig och själslig hälsa Påverka: Kost Motion Sömn Stress

Kost: Träning och muskelarbete kräver energi Mat och dryck energi Individuellt och fysisk aktivitet Energibalans Främsta näringsämnena: Kolhydrater Fetter Protein Ät regelbundet och varierat Frukosten!

Kolhydrater Används vid hårt muskelarbete Långsamma fullkornsprodukter frukt grönsaker Snabba kolhydrater vitt bröd vit pasta godis läsk

Fetter Energireserv vid hårt arbete längre än 1 timme Isoleringsmaterial i kroppen Nyttiga fetter Avokado Lax nötter Onyttiga fetter Kakor chips

Protein Bygger och reparerar muskelceller Bibehåller och bygger upp muskelmassa Finns i t.ex. mjölk, ägg, kött, fisk, fågel, bönor och linser

Tallriksmodellen Normalt fysiskt aktiv person Elitidrottare

Allemansrätten ”Inte röra, inte förstöra” (Naturvårdsverket, 2013) Gör det möjligt för oss att röra oss fritt i naturen Krav  hänsyn och varsamhet mot natur, djurliv, markägare och medmänniskor