Karlskrona 2014-10-28 Martin Kling Finansinspektionen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Den allmänna pensionen - pensionstid
Advertisements

Introduktion - Konsumentekonomi
Viktig information till dig som blivit varslad om uppsägning
Till dig som funderar på att gå i pension
Christina Sehlén Eva Marzocchelli Skärvall Budget- och skuldrådgivare
Konsumenternas Bank- och finansbyrå. BANK OCH FINANS Verksamhet Lämnar gratis och oberoende information och vägledning till konsumenter Kontakt via telefon,
BO OCH LEVA INTRODUKTION AV KAPITLET Hur undvika vräkning Samboregler
Finansinspektionen privatekonomisk utbildning Per-Arne Ström,
Familjens ekonomi Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Tryggare ekonomi på äldre dar
Pasel Assalum Finansinspektionen/Gilla Din Ekonomi
Samordningsforum (myndighetschefer) Beredningsgrupp
Internetbanken - Smidiga tjänster för vardagsekonomin.
Spara pengar! Några ekonomitips. Spara varje dag Du kan spara många sköna slantar om du tar med lunch hemifrån till jobbet eller skolan.Att äta ute varje.
Budget och buffert Det här är en typbudget från Swedbanks Institut för Privatekonomi. Den kan vara en vägledning för att ta reda på ungefär vad som är.
Annika Sydberger Norrman
Tryggare ekonomi på äldre dar. Folkbildningsprojekt i att stärka äldres kunskap om ekonomi.
1 Vi gillar amortering! Johan Hansing Nätverket Gilla din ekonomi 10 april 2014.
Spara smartare - få ut mer. Spara smartare - få ut mer Omvärlden har förändrats % 1% 1800.
Privat pensionssparande
En konsument är en person som förbrukar varor och tjänster.
Privat pensionssparande. Spara själv? Ska det verkligen behövas?
Utbildning och information som konsumentskydd Ingrid Bonde, generaldirektör Finansinspektionen 23 november 2007.
”Man köper saker man inte behöver för pengar man inte har för att göra intryck på människor som man egentligen inte bryr sig om” ”Inte moralisera utan.
Katarina Blomgren.
Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel.
BUDGET- OCH SKULDRÅDGIVNINGEN. VI HJÄLPER INVÅNARE I … Karlstad Grums Forshaga Hammarö.
Folkbildningsprojekt i att stärka äldres kunskap om ekonomi Tryggare ekonomi på äldre dar.
Norrköping Martin Kling Finansinspektionen
Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel.
Hjälp oss göra Koll på pengarna ännu bättre!
Välkomna till informatörsutbildningen: Trygga din ekonomiska framtid Viveca Wallén Vrenning Finansinspektionen.
2013 – ÅK2 – version 1. VILKA ÄR VI? Lite information om något du inte visste att du saknade förrän du verkligen behövde det.
Rapport från Folkbildningsprojekt Arbetsplatser Trygga din ekonomiska framtid Viveca Wallén Vrenning, Projektledare
Grundkurs för informatörer Pensioner och försäkringar.
Att hamna i skiten För att förstå hur din ekonomi fungerar måste du ha förståelse för ett par grundläggande begrepp; Inkomster – Det du tjänar eller de.
Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel.
Introduktion - Konsumentekonomi
Gilla Din Ekonomi - Skola. INFORMATÖRSUTBILDNING FI:s huvudsakliga mål  Bidra till ett stabilt och finansiellt system med ett högt skydd för konsumenter.
Privatekonomi
Fonder och fondsparande. Nästan alla svenskar sparar i fonder Källa: TNS Sifo Prospera, 2012 %
”Man köper saker man inte behöver för pengar man inte har för att göra intryck på människor som man egentligen inte bryr sig om” Privatekonomi Ekonomi.
Välkommen till informatörsutbildningen: Pensioner och försäkringar.
Tryggare ekonomi på äldre dar. Konsumenternas Bank- och finansbyrå Verksamhet Lämnar gratis och oberoende information och vägledning till konsumenter.
Samhällsresurser och fördelning
 SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter.
Ekonomi och konsumentkunskap Syfte och kunskapskrav Åk.9.
Allmän pension. För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyfliken: Infoga | Sidhuvud och sidfot. ALLMÄN PENSION En femtedel av livet – men vad ska man.
 Offentlig sektor – all verksamhet som drivs av stat, landsting och kommun. Främst tjänster inom offentlig sektor ex lärare, sjukvårdspersonal, poliser.
Allmän pension. ALLMÄN PENSION Pension En försäkring om du blir väldigt gammal och inte kan försörja dig själv.
Ekonomi. Pengar! Mynt och sedlar Digitala pengar Bankkort Under 18 år: Visa ung Beställ hos din bank!
 Centralt innehåll:  Konsumtion och ekonomi  Ungas privatekonomi, till exempel att handla över Internet, att låna pengar, att handla på kredit eller.
F AMILJEN OCH DE UNGAS EKONOMI. VARDAGSEKONOMI PENGAR Funktion: Bytesmedel Värdemätare Värdebevarare.
Fonder och fondsparande. Privat fondsparande Fonder till tjänstepension Premiepension FONDER OCH FONDSPARANDE Nästan alla svenskar sparar i fonder.
1:a advent 2006 Vision Gotland 2025 Tre minuter om Gotlands framtid.
Till dig som funderar på att gå i pension © Alecta.
Till dig som funderar på att gå i pension © Alecta.
Välkommen till informatörsutbildningen: Pensioner och försäkringar.
Konsument-ekonomi Ord och begrepp.
Familjeekonomi Samhällskunskap åk 4.
Att spara långsiktigt? En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Utgifter på äldre dar.
Pensioner och försäkringar
Budget- och skuldrådgivning
Anna och Erik har varit kompisar länge
Tips och verktyg från Konsumentverket
Koll på pengarna? I Konsumentverkets broschyr ”Koll på pengarna” finns det tips och råd om hur man kan få koll på sin vardagsekonomi. Det här lektionsstödet.
Bidrag från CSN För dig på gymnasiet.
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Presentationens avskrift:

Karlskrona Martin Kling Finansinspektionen

Tema år 1 (grunderna): Du och din ekonomi Välja abonnemang – Ekonomismart, Konsumentverket, Konsumentbyråerna, Compricer, Prisjakt, Studentlitteratur CompricerPrisjakt Månadspeng, studiebidrag, betalkort – Freebook, Din EkonomiFreebook, Din Ekonomi Varifrån kommer pengarna och vad ska de räcka till? - Ekonomifakta Jobba extra – Jämkning/Skatteverket, Freebook Din EkonomiJämkning/SkatteverketFreebook Din Ekonomi Gör en budget – Gilla Din Ekonomi/Budget/Betala, Konsumentverket – Gör en budgetGilla Din Ekonomi/Budget/BetalaKonsumentverket – Gör en budget

Tema år 2 (reflektioner) – Individ och livsstil: Marknadsföring, reklam och konsumenträtt – Ekonomismart, Reklam och marknadsföringEkonomismart, Reklam och marknadsföring Om vanans makt och våra förebilder – Isabella Lövengrip, LyxfällanIsabella LövengripLyxfällan Utanförskap – orsaker, konsekvenser, möjligheter Ett hållbart samhälle

Tema år 3 (förberedelser) – ut i livet: Köpa bil – Konsumentverket: Bil, Motormännen: rådgivningKonsumentverket: BilMotormännen: rådgivning Spara, låna, försäkra – KonsumenternasKonsumenternas Flytta hemifrån – Koll på cashenKoll på cashen Framtidsplan – söka jobb, plugga vidare: CSN, Verksamt starta egetplugga vidare: CSNVerksamt starta eget

Spara Fondsparande, avgifter och avkastning Fondkollen Bankavgifter och sparande Konsumenternas Avgiftssnurra Pensionsmyndigheten Hitta elhandelsavtal Elpriskollen Energianvändning – kalkyl Energimyndigheten Låna Lån och bolån – kalkyl Konsumenternas Budget & betala Studiemedel CSN Räkna ut din skatt Ekonomifakta Budgetkalkyl Konsumentverket Bilkalkyl Konsumentverket Skydda & Försäkra Kassakollen Försäkringskassan Pensionsprognos Min Pension Institutet för privatekonomi Swedbank Leva & Bo Ekonomismart Om Boende Ung Konsument Koll på cashen

7 App Gilla Din Ekonomi

Resultatet?