Mat.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kött och Skolmat KRAV. 2 Hur ofta äter du kött av något slag, tex från nöt, gris, lamm och kyckling? Bas (1018)
Advertisements

Mat från mark och vatten
Tipspromenad om mat och klimat
Betyg och bedömning.
Tips när du planerar måltider
av kött på klimatförändringarna
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
Den hållbara skolan! Klass 8D Stavsborgsskolan.
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Året som Om en familj som vill leva mer miljövänligt
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Unga i Piteå granskar måltider
Hur mycket mat behöver du?
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Klimatpåverkan från livsmedel
Hur miljöanpassar man kostråden?
Näring och individuella behov åk 8
Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Mat och klimat.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Så arbetar KRAV med ekologiskt och med nya kriterier för klimatmärkt mat Klimatsmart mat – långt ifrån eller nära?
Mat.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Lite om skolmåltiden i Kungsbacka. Skollunchen 1800 skolluncher under din skoltid 1/3 av dagens näringsbehov.
Jordbruk i Sverige och Australien
Min praodag på dagiset Kotten. Förmiddan  ställde frågor  Byggde lego med Felicia  gick ut  Fanns 8 barn på stora  När vi kom ut åt frukt.
matsmältningssystemet
Global uppvärmning Vad gör vi åt det?.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Klimatpåverkan från några vanliga livsmedel
Meny Vecka 36  Må: Potatisbullar m. bacon samt lingon Veg: med quorn FF: med kyckling  Ti: Tomatgratinerad fiskfilé m. kokt potatis Veg: Tomatgratinerad.
Måltider Vi är över 300 anställda som varje dag lagar portioner luncher till skolor, förskolor och äldreboenden i Kungsbacka kommun. Vi serverar.
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Kost för idrottare.
Här kommer lite fakta om Jordbruk.
Vad finns i maten?.
Varför Matråd? Elevernas inflytande/delaktighet/påverkan ( KF prioriterat mål) Matråd/ Elevråd i varje skola Ett bra sätt och enkelt forum där vi kan ta.
Exempel på elevsvar uppgift 1
Ekosystemet Skogen Ekosystem.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
Vegetariskt.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Eveliina, Eric, Sebastian
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Måndag: Ugnsgratinerad falukorv serveras potatismos
Meny vecka 22 Måndag: Kyckling gryta serveras med bulgur
Matsedel v.9 Måndag: Cowboygryta serveras med bulgur
Erfarenheter från klimatkollen i praktiken – Vilka frågor ställs ofta
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck En matsedel Matsedel
Veckans fördjupning handlar om en sorts mat. Vet du vilken
Matsedel v.33 14/8 Ugnsgratinerad falukorv serveras med paprikapasta
Matsedel vecka 3, januari
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Vitaminer.
Erfarenheter från klimatkollen i praktiken – Vilka frågor ställs ofta
Presentationens avskrift:

Mat

Punkter vi tar upp om maten Ekologisk mat Närproducerat Vegetarisk mat Våra förslag till en mer energisparande matsal. Lista över matens koldioxidutsläpp.

Ekologisk mat Ekologisk mat innebär i korthet att inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används vid odlingen. Till exempel nötkött och mjölk som är ekologisk kräver att korna ska få vara ute och äta ekologiskt foder, och inga genmodifierade organismer (GMO)

Varför är ekologisk mat energisparande? Tillverkning av bekämpningsmedel och konstgödsel är mycket energikrävande. Kött från kravmärkta kor äter bara foder från den egna gården, istället för importerat konstfoder som det går åt mycket energi åt att göra.

Fördelar Nackdelar Dyrare Det finns ett stort urval av ekologisk mat. Energisparande. Inga kemikalier. Nackdelar Dyrare

Vegetariskt Vegetarisk är energisparande eftersom vegetarisk mat ligger lägre i näringskedjan. Innehåller mycket av det vi behöver äta mer av

Närproducerat Närproducerad mat har inte stora koldioxidutsläpp Det är miljövänligt

Lista över matprodukter i kg och deras koldioxidutsläpp 11 6,9 3,9 3,1 2,2 0,96 0,59 0,45 0,40 Tropisk frukt Kokt nötkött Fläsk Kyckling Grönsaker Pasta Ris Mjölk Kokt potatis

Muntligt till bilden före

Våra förslag till energisnål mat En kombination av närproducerad, ekologisk och vegetarisk mat skulle resultera i så lite utsläpp som möjligt angående maten.