Väder.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
KLIMAT.
Advertisements

Klimatzoner #1.
TRYCK Här får du lära dig: Vad menas med tryck
Hur kraft och yta samverkar
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
-Värme.
Vindar Varför blåser det som det gör?
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Vad är skillnaden på klimat och väder?
Väder klimat.
Planet Earth - Jorden - Men 2/3 av ytan är faktiskt vatten! Vattnet är och luften är grunden för livet på jorden.
Kraft Profilen Centripetalkraft Lyftkraft Muskelkraft Motkraft
Väder, klimat och växtlighet – kap 7
Väder, klimat och växtlighet berör alla
Sverige väder och klimat
Meteorologi Läran om vädret.
Värme och väder del 2.
Meteorologi Läran om det som svävar i luften
Meteorologi Läran om vädret.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
PLANETEN JORDEN Johan Lennestål.
Hur kan ett flygplan befinna sig i luften?
Väder och oväder Vad är väder?.
Tropiska orkaner (Katrina)
Meteorologi Läran om vädret Göran Stenman och Thomas Mesumbe.
KLIMAT.
Värme.
Klimat- och vegetationszoner
TRYCK.
Väder och klimat.
Hållbar utveckling Vårt hem jorden Vårt hem jorden.
Kraft och tryck Sid
Människan och naturens samverkan med varandra.
6,44 billioner km bort. 6,44 billioner km bort.
Svar på arbetsuppgifter
Brännare, fanta/ölburk med lite vatten i, vattenbad vid sidan om Vi värmer Fantaburken tills vattnet börjar koka, sedan vänder vi den hastigt ner i ett.
Åska Moln Nederbörd Fronter Vind 1pt 1 pt 1 pt 1pt 1 pt 2 pt 2 pt 2pt
Väder- och Klimatförändringar
Geografi Vad är geografi? Varför ska vi läsa geografi?
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är alltså en form av energi.  En viss temperatur hos ett.
Jordens energibalans.
Klimat- och vegetationszoner
Jordgloben och kartor.
Klimatzoner OCH VEGETATIONSZONER
Vad är skillnaden på klimat och väder?
Meteorologi Vad bli det för väder?.
Klimat- och vegetationszoner
Klimatzoner KLIMAT- ZONER Jonas Bäcklund presenterar stolt.... Något du sent kommer att glömma...
När solstrålarna träffar jorden rakt uppifrån kallar vi det att den står i zenit. Detta kan ske mellan vändkretsarna. Vid nordpolen träffar solstrålarna.
Meteorologi Väder är en kombination av lufttryck, temperatur, luftfuktighet, molnighet, nederbörd och vind.
Klimat och väder. Nästan all energi på jorden kommer ifrån solen. Det är solen som är motorn i hela vädersystemet. Nästan allt ljus passerar atmosfären.
Naturtyper och klimatzoner
Vad finns det för anledning till att det regnar och snöar?
Jonas Bäcklund presenterar stolt....
Väder.
Klimat, väder, klimatzoner
Geografi - att studera helheten
Var är vädret lagom? Är klimatet jordens viktigaste fråga?
Syns inte men finns ändå
Kap 4: Vädret och klimat Globala instrålning och energisystemet
Meteorologi Läran om vädret
Väder och klimat.
Vad är klimat? Vad är väder?
KLIMAT OCH VÄDER.
Klimat och miljö.
Meteorologi Läran om vädret Göran Stenman och Thomas Mesumbe.
Arbetsområde 2: Geografi – Väder och klimat
Vad är klimat? Vad är väder?
Väder.
Presentationens avskrift:

Väder

Atmosfären Vi börjar med…… Runt jordklotet finns ett tunt gashölje - atmosfären. Utan atmosfären skulle inte liv kunna existera på jorden. Atmosfären behåller solens värmestrålning runt planeten och utan den skulle medeltemperaturen på jorden vara -18° C, istället för som nu + 15° C.

Atmosfären består av fem olika delar. Vid jordytan finns troposfären sedan kommer stratosfären efter det kommer mesosfären  sedan termosfären och ytterst finns jonosfären. Mellan varje del av atmosfären finns ett gränsskikt som kallas paus och har sitt namn efter det underliggande lagret. 

Det är i troposfären som det skapas väder varje dag och där de flesta moln och vindar finns. Temperaturen sjunker med cirka 0,6° C per 100 meter i troposfären. Det betyder att där flygplanen flyger på över 10 000 meters höjd är temperaturen kallare än -60° C. Väder består av olika delar t.ex. temperatur, nederbörd, vindstyrka,  vindriktning, solchanser, molntäcke och lufttryck samt luftfuktighet.

Lufttryck Luften ovanför oss utövar ett tryck mot jordytan Ju mer luft ovanför, desto större tryck Ju längre upp man kommer desto mindre tryck

Varför blåser det?

Allt beror på solen Solens strålning värmer upp land och hav Land värms upp och kyls av snabbare än havet Denna ojämna uppvärmning av jorden leder till tryckskillnader i lufthavet. Högtryck och lågtryck

Vindar är luftmassor i rörelse Skillnader i solens instrålning och uppvärmning gör att vi får stora skillnader i temperatur över jorden Tryckskillnader i lufthavet leder till att luft strömmar mellan områden med olika tryck för att jämna ut dessa.

Lågtryck Solen värmer upp jordytan Varm luft stiger, vilket minskar trycket mot jordytan Vindarna blåser in mot lågtrycket

Högtryck Kall luft sjunker, ökar trycket mot jordytan Vindarna blåser ut från högtrycket

Havet påverkar klimatet Solen värmer upp land snabbare än vad den värmer upp vatten/hav. På samma sätt så kyls land av snabbare än vatten/hav. Detta är något som bidrar till det vi kallar för kustklimat och inlandsklimat. Kustklimat På vintern så hjälper havet till att värma upp och på sommaren så hjälper havet till att kyla ner för de länder som har kustklimat. Det leder till svala somrar och milda vintrar. Inlandsklimat På vintern finns det inget hav som hjälper till av värma upp och på sommaren finns det inget hav som hjälper till att kyla ner. Det leder till varma somrar och kalla vintrar.

Sjöbris På dagen värms land upp snabbare än sjö/hav. Varm luft stiger över land och vindar från sjö/hav blåser då in mot land för att jämna ut lågtrycket. Landbris På kvällen kyls land av medan hav/sjö behåller sin värme. Varm luft stiger över hav/sjö och vindar blåser då från land mot sjö/hav för att jämna ut lågtrycket.

Monsun Sjö och landbris fungerar på samma sätt över större områden. Det är t.ex. samma princip som bildar sommarmonsun och vintermonsun över södra asien (bl.a. Indien)

Varför regnar det? Det finns tre huvudorsaker till att det blir nederbörd i ett område. Alla har sin grund i att luften stiger när den blir varmare. I atmosfären sjunker temperaturen 6 grader per 1000 meter och kall luft kan innehålla mindre fuktighet än varm luft, alltså blir det nederbörd. 

Olika typer av nederbörd Orografisk nederbörd Frontnederbörd Konvektiv nederbörd När varm och fuktig luft når land, ett berg eller en bergskedja. När luften når berget stiger den mot högre höjder. Där är det kallare och då avkyls den och vi får nederbörd. När varmluft bakom en varmfront når ifatt kall luft. Eftersom den varmare luften har lägre densitet, den är lättare, stiger den upp ovanför den kalla luften. När den varma fuktiga luften når högre höjder avkyls den och det blir nederbörd. När solen värmer upp ett landområde kraftigt, t.ex. på sommaren så stiger luften kraftigt. Den innehåller mycket fukt och avkyls på hög höjd och då faller nederbörd.