Det nyttiga hjortköttet Hjortkött har det överlägset högsta proteininnehållet och det lägsta energiinnehållet, vilket är av stor betydelse för kostmedvetna konsumenter. Hjortkött är särskilt rikt på omega 3-fettsyror. Annat kött innehåller 3-4 ggr fler mättade fettsyror än hjortkött. Mat som är rikt på mättade fettsyror anses ligga bakom en lång rad av våra vanligaste välfärdssjukdomar. Jämförelse med annat kött per 100 gr (tillagad) HjortLammKycklingGrisNöt STEKSTEKBRÖSTSTEKFRANSYSKA Fett g2,513.07,515,411,4 Protein %35,629,727,330,129,9 Energi kcal Järn5,12,20,71,12,6 Källa: Hjortar som betesdjur av Erik Johansson
Försäljning av hjortkött Hjortköttet säljs i helor eller halvor. Det levereras välhängt, styckat, med benfria stekar, vaccumförpackat och djupfryst. Hjortarna slaktas hos Blekinge hjort i Möljeryd, där det även veterenärbesiktigas. Slakt sker tidigast i september - december Följande delar ingår (viss variation kan förekomma) Innanlår 0.8Bogstek1,9 Ryggfilé 0.9Lägg1,0 Innerfile 0.3Revben 1,3 Ytterlår 0,7Nacke 1,7 Rostbiff 1,0Grytbitar/ Fransyska 0,8Malkött2,6 Summa ca 13 kg Pris per halv hjort: 120 kr/kg inkl moms Även hel- eller halvfall kan beställas, pris 80:- /kg Beställning: , eller mobil, Kenneth Priserna gäller under 2012
1.__________________ 2.__________________ 3.__________________ 4.__________________ 5.__________________ 6.__________________ 7.__________________ 8.__________________ 9.__________________ 10.__________________ 11.__________________ 12.__________________ 1.__________________ 2.__________________ 3.__________________ 4.__________________ 5.__________________ 6.__________________ 7.__________________ 8.__________________ 9.__________________ 10.__________________ 11.__________________ 12.__________________ 1.__________________ 2.__________________ 3.__________________ 4.__________________ 5.__________________ 6.__________________ 7.__________________ 8.__________________ 9.__________________ 10.__________________ 11.__________________ 12.__________________ 1.__________________ 2.__________________ 3.__________________ 4.__________________ 5.__________________ 6.__________________ 7.__________________ 8.__________________ 9.__________________ 10.__________________ 11.__________________ 12.__________________