Biogena aminer Ulf Bengtsson Maj 2009
Physiological Functions of histamine Histamine is a biologically very active substance, its effects are triggered via 4 different receptors H1 colon, smooth muscles, endothelial and T-cells H2 intestinal wall, smooth muscles, endothelial cells H3 CNS H4 small intestine, mast cells Effects of histamine Stimulation of gastric juice Immunomodulation Actions as a neurotransmitter rhythm of sleep / awakeness; control of appetite capability of learning and memory; emotions Ulf Bengtsson Maj 2009
Ulf Bengtsson Maj 2009
Study – Conclusio A single oral dose of 75mg of pure histamine can provoke immediate or delayed symptoms in at least 50% of healthy volunteers. The observed symptoms resemble those encountered in histamine intolerance. Therefore, it is concluded that histamine is the causative agent in histamine intolerance. Threshold levels for histamine in natural food currently considered as non-toxic (100-225 mg/kg, Diel E et al. Inflamm Res 1997;46:S87-8.) may be too high. However, one has to keep in mind that the conditions of this experimental setting are not physiological, because other components of real food may modify histamine action. Serological data suggest a direct histamine action through gut histamine receptors, possibly without mucosal resorbtion and haematogenic distribution being involved. Ulf Bengtsson Maj 2009
Histaminförgiftning Ulf Bengtsson Maj 2009
Förtäring av tonfisk kan ge histaminförgiftning LÄKARTIDNINGEN 2007-08-08 Viktigt att inte förväxla med fiskallergi Förtäring av tonfisk kan ge histaminförgiftning BO SVENUNGSSON, docent, överläkare bo.svenungsson@sll.se BIRGITTA DE JONG, med dr, epidemiolog; båda Smittskyddsenheten, Stockholms läns landsting, Stockholm MARGARETA EDLUND, miljöinspektör, Miljöförvaltningen, Stockholm Ulf Bengtsson Maj 2009
Under våren 2007 rapporterades i Stockholm tre utbrott av histaminförgiftning efter förtäring av tonfisk, omfattande ett 20-tal kända fall. Misstänkta utbrott bör telefonanmälas till kommunens miljöförvaltning och Smittskyddsläkaren. Rester av den förtärda fisken bör om möjligt tillvaratas för analys av histamin. Ulf Bengtsson Maj 2009
Sammanfattat Histaminförgiftning kan uppträda efter förtäring av fiskprodukter, framför allt från tonfisk och makrill. Om fisken förvaras i för hög temperatur kan bakterier omvandla histidin till histamin, vilket orsakar förgiftningen. Inkubationstiden är några minuter till ett par timmar. Symtomen är rodnad och värmekänsla i huden, huvudvärk, hjärtklappning och ibland andnings- besvär. Ulf Bengtsson Maj 2009
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevareministeriet Farlige smørfisk 2. juli 2002 Syv gæster i kantinen hos Ledernes Hovedorganisation er blevet dårlige med symptomer på histaminforgiftning efter indtagelse af smørfisk. Smørfisken kaldes Escolar og er af arten Lepidocybium flavobrunneum. Den er solgt i frossen. Symptomerne på histaminforgiftning er en brændende fornemmelse i mund og svælg. Der kan forekomme blærer på læber og tunge og rødmen i ansigtet. Der kan endvidere forekomme hovedpine, kvalme, opkastning og mavesmerter. Ulf Bengtsson Maj 2009
Tonfisk- flush, erytem Kvinnlig läkare född –45. Tidigare helt frisk. 24/9-98 restaurangbesök. Åt en tonfisksallad. Under måltiden plötsligt röd på halsen, armarna, svimningskänsla, tryck över bröstet, diffus oro,ingen andnings- påverkan. Fick adrenalin på VC. Förbättrades men efter 15 min åter tryck över bröstet, pirrningar i kroppen. Mer adrenalin och även kortison. Ambulans till Akutintaget SS. I status noterades rodnad över bröstet, överarmar, hals. Diffusa pirrningar i läpparna. Bltr och puls u.a.Förbättrades utan ytterligare behandling. Pricktest: inhalations- och födoämnespanelen negativ. RAST tonfisk neg. Diagnos: Fiskförgiftning orsakad av scombroid? T61.1 Ulf Bengtsson Maj 2009
Histamine-Intolerance (HIT) In Austria, Prof. Dr. Reinhart Jarisch and his team did profound research in the field. 1999 the first non-scientific book titeled “Histamin-Intoleranz” was published in Thieme-Verlag. In October 2004 the second edition of the book was launched, containing a chapter of state of the art diagnostic. Furthermore interesting aspects of histamine and motion sickness are discussed. Ulf Bengtsson Maj 2009
Histamine and histamine intolerance. Maintz L, Novak N. Am J Clin Nutr. 2007 May;85(5):1185-96. Review Ulf Bengtsson Maj 2009
Organs Involved diarrhea vomiting Headache Dizziness Congestion Nose Brain Heart Lung Tachycardia Arrhythmia Hypotension Broncho-constriktion Asthma Pruritus Flush Urticaria Skin Stomach Colon diarrhea vomiting Ulf Bengtsson Maj 2009
Symtom vid ökad känslighet mot histamin Hud: flush, klåda,svullnader Mag-tarm: diarré, kolik, kräkning Luftvägar: nysningar, andnöd Hjärta-kärl: takycardi, hypotension, arytmi, chock CNS: huvudvärk, migrän Ulf Bengtsson Maj 2009
Biogena aminer i livsmedel Lagrade produkter (kött, fisk, mjölk) kan innehålla höga nivåer av biogena aminer (histamin, tyramin, tryptamin, serotonin fenyletylamin) Vin förstärker symtomen pga 1. dess amininnehåll 2. att alkohol hämmar hastigheten av histaminnedbrytningen 3. att alkohol ökar tarmpermeabiliteten Ulf Bengtsson Maj 2009
Ulf Bengtsson Maj 2009
Histamine in red wine Ulf Bengtsson Maj 2009
Histamine in white wine Ulf Bengtsson Maj 2009
Other beverages Ulf Bengtsson Maj 2009
Allmänt om ökad känslighet mot biogena aminer Bygger f.a. på klinisk erfarenhet Ses oftast bland pat som anger intermittent ökad känslighet (jag tål ibland, jag tål inte ibland) Typfall: Pat som äter pizza med ”allt på”, el tonfiskpizza, i kombination med rödvin Pat med negativa IgE-tester kan alltså få allergiliknande symtom p.g.a. ökad känslighet mot biogena aminer (ex histamin, tyramin) Ulf Bengtsson Maj 2009
Allmänt om ökad känslighet mot biogena aminer Vissa livsmedel innehåller mycket biogena aminer Andra livsmedel innehåller födoämnen som har en histaminfrisättande effekt utan att IgE är involverat. Kallas ibland i litteraturen ”pseudoallergi” el histaminintolerans (HIT) Svagt vetenskapligt underlag! Ulf Bengtsson Maj 2009
Möjliga orsaker till ökad känslighet mot biogena aminer Hög koncentration av histamin i föda Kombinerad effekt av histamin och andra aminer (ex. tyramin, serotonin) Brist på enzym (DAO=diaminoxidas) som bryter ned histamin.Finns f.a. i tunntarmen (ileum). DAO blockeras temporärt av bl.a. alkohol, gastroenterit, vissa mediciner. Ulf Bengtsson Maj 2009
DAO (diaminoxidas)-brist som orsak till histaminintolerans Ulf Bengtsson Maj 2009
DAO (diaminoxidas) i serum Låga värden < 40 HDU/ml ”Medellåga” värden 40-80 Normala värden > 80 HDU/ml Ulf Bengtsson Maj 2009
Ulf Bengtsson Maj 2009
Recurrent urticaria and reduced diamine oxidase activity Lessof MH et al. Clin Exp Allergy. 1990 Jul;20(4):373-6 ”Those with abdominal symptoms had abnormally low mucosal DAO activity and the subject who was most severely affected had proven episodes of small bowel oedema.” Ulf Bengtsson Maj 2009
”Evidence for reduced histamine degradation capacity in a subgroup of patients with atopic eczema” Maintz L et al. J Allergy Clin Immunol 2006; 117: 1106-12 Histaminfri diet leder till symtomförbättring hos patienter med anamnes på histaminintolerans och samtidigt låg diaminoxidasaktivitet. Ulf Bengtsson Maj 2009
DAO - Inhibition by Drugs Patients treated with one of the following drugs should avoid food with high histamine contents, as adverse reactions due to decreased histamine metabolism may occur. . TOP 10 of common drugs blocking DAO activity Acetylcystein e.g. Aeromuc, Pulmovent Ambroxol e.g. Ambrobene, Ambroxol, Broxol, Mucosolvan, Mucospas Aminophyllin e.g. Euphyllin, Mundiphyllin, Myocardon Amitriptylin e.g. Saroten, Tryptizol, Limbritol Chloroquin e.g. Resochin Clavulansäure e.g. Augmentin Isoniazid e.g. Myambutol+INH, Rifoldin+INH, Rimactan+INH Metamizol e.g. Buscopan comp., Inalgon, Novalgin Metoclopramid e.g. Ceolat comp., Paspertase, Paspertin Propafenon e.g. Rhythmocor, Rytmonorma Verapamil e.g. Isoptin Ulf Bengtsson Maj 2009
Fall - allergiliknande anfall p.g.a. DAO-brist (?) Kvinna född 1966. Björk- och gräspollenallergisk. Efter graviditet 1999 attacker av illamående, huvudvärk, kräkningar, diarré och flush i ansiktet ca 5 dgr per månad . Värre i samband med mens och ägglossning. Utredning gyn och endokrinologi u.a. Upprepade DAO-analyser har visat mycket låga värden (2-12 HDU/ml). Svarar pos på Betapred. Symtomfri vid regelbunden användning av Camucin (DAO). Recidiverar vid utsättning. Ulf Bengtsson Maj 2009
Man född 1985. Iranskt ursprung. Studerar till polis. Sedan 9 år IBS-liknande besvär f.a. smärta, gaser, uppkördhet, diarréer. Uttalad trötthet. Magbesvären förvärras av mat f.a. baljväxter, ceralier, frukt. Mycket ensidig diet. Ileokoloskopi visar eosinofila infiltrat. Total-eos u.a., ECP 60, SPT standard+ föda neg, ImmunoCAP mix föda neg. Mycket lågt DAO (<2HDU/ml), god effekt av Camucin Ulf Bengtsson Maj 2009
Diaminoxidas (DAO) och gastrointestinal födoämnesallergi Katabolismen av histamin i mag-tarmkanalen kan påverka det allergiska svaret. Vid gastrointestinal födoämnesallergi påvisas minskad nivå av det histaminnedbrytande enzymet diaminoxidas (DAO) i tarmslemhinnan. Ökad halt av histamin i tarmslemhinna kan bero på mastcellsdegranulation men även minskad histaminkatabolism Ulf Bengtsson Maj 2009
Förutom elimination av det utlösande födoämnesallergenet. bör man vid behandling av gastrointestinal födoämnesallergi kanske även beakta patientens intag av: 1. histamininnehållande födoämnen (ex. tonfisk, aromatisk ost såsom Cheddarost, surkål, rödvin) 2. histaminfrisättande födoämnen (jordgubbar, skaldjur, tomater) 3. DAO-inhiberande substanser ex. alkohol, vissa antibiotika, metoklopramid ( Primperan), muskelavslappande medel såsom pankuron (Pavulon). Ulf Bengtsson Maj 2009
Framtid: Induktion av DAO är kanske en möjlighet att påverka det allergiska svaret i tarmslemhinnan Raithel M et al. The involvment of the histamine degradation pathway by diamine oxidase in manifest gastrointestinal allergies. Inflammation Res 1999; 48: suppl 1: S75-6 Sattler J et al. Food-induced histaminosis as an epidemiological problem: plasma histamine elevation and haemodynamic alterations after oral histamine administration and blockade of diamine oxidase (DAO). Agents Actions 1988; 23: 361-5. Lessof MH et al. Recurrent urticaria and reduced diamine oxidase activity. Clin Exp Allergy 1990; 20: 373-6. Ulf Bengtsson Maj 2009
Behandling Reducera histamin i födan Reducera ev andra biogena aminer Reducera histaminfrisättande födoämnen och mediciner Ev. H1-blockare (antihistaminer) Ev tillägg av H2-blockare Kanske tillförsel av kapslar som innehåller DAO. Dubbelblindstudie pågår i Österrike. Saluförs i Sverige under namnet Camusin i hälsokostaffärer sedan våren 2007. Ulf Bengtsson Maj 2009
Mot överkänslighet mot viss mat eller dryck Mot överkänslighet mot viss mat eller dryck. Naturligt preparat som kan avhjälpa histamin intolerans Vitaminvaruhuset.se Artikelnummer: 5111 Lagerstatus: Omgående leverans Tillverkare: Sciotec GmbH, Österrike 181,00 kr Tillverkare: Sciotec GmbH, Österrike 181,00 kr Ulf Bengtsson Maj 2009
Mer på svenska: Förrädisk föda, upplaga 2, AstraZeneca, Sverige: ”Biogena aminer i livsmedel sid 107-114” Ulf Bengtsson Maj 2009