Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling
Relativ kroppsvikt i förhållande till längden Kroppsvikten divideras med längden i kvadrat Exempel: Vikt 65 kg Längd 167 cm BMI = 65 kg / 1,67 x 1,67 m = 24,0 kg/m 2 BMI = Body Mass Index
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Klassifikation av fetma enligt BMI < 18,5Undervikt 18,5 - 24,9Normalvikt ,9Övervikt > 30 Fetma > 35Fetma Grad II > 40 Fetma Grad III
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Definitionen av fetma grundas på studier av riskerna för olika fetmarelaterade sjukdomar BMI Risk
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Colditz et al. Ann Intern Med 1995; 122: Övervikt ökar risken för Diabetes Mellitus Typ <2222.0– – – – – 28.9 – – – BMI (kg/m 2 ) RR för DM2
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Midjemåttet en oberoende riskfaktor Mäts med måttband mitt emellan nedersta revbensbågen och höftkammen Kvinnor >80 cm ökad risk >88 cmkraftigt ökad risk Män >94 cmökad risk >102 cmkraftigt ökad risk
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Vad avgör hur mycket vi väger? INUT
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Vad avgör hur mycket vi väger? INUT Stress Rörelsehinder Arv Sociala faktorer Stillasittande Smak Tröst Tid EkonomiLäkemedel
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Neurotransmittorer påverkar aptit och mättnad Aktivering av: Serotonin (5-HT-2C) Noradrenalin ( ) Dopamin (D2) Histamin (H1) Minskat ätande
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Läkemedelsutlöst viktökning Mekanismer? Effekter på Mättnadsreglering (Serotonin, Histamin, Dopamin) Törst – söta kaloririka drycker (Antikolinerg effekt) Sjukdomsrelaterade livsstilsfaktorer Inaktivitet Bristande struktur på tillvaron Alkohol?
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Behandling – KOST Bättre mättnadskänsla - lägre energiintag Måltidsordning Tallriksmodellen Undvika ”tomma” kalorier - drycker, godis UT IN
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling TALLRIKSMODELLEN Frukt Grönsaker Bröd Ris Potatis Pasta Kött Fisk Ägg Ost 1/4 1/2
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Kaloriinnehåll 67Vin vitt, torrt 78Vin rött 47Starköl 119Milkshake (McD) 49Nyponsoppa 48Apelsinjuice 60Standardmjölk 38Lättmjölk 35-45Vanlig läsk 1-3Light läsk Kcal/ dlDryck
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Näringsvärde 2400 kcal 1800 kcal
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Viktökning - Prevention? Ökad medvetenhet – information vid insättande (kost - motion - livsstil) Regelbunden viktkontroll Följ metabola parametrar regelbundet oavsett medicinering Matkultur inom vården? Preparatval?
Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling