Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vikten av vikten under graviditet och förlossning
Advertisements

Sammanfattning av vårdprogrammet Fetma hos vuxna
Kim Thorsen Docent, överläkare, Utbildningschef, Örebro läns landsting
diabetes prevention kungssten – dpk
Hälsa ur olika perspektiv
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Kroppen är själens hus……
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Långsiktig beteendeinriktad behandling för livsstilsförändringar
World Cancer Day 2009.
BENÄMNA lätta ord SPRÅKTRÄNING VID AFASIKg VIII
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
AT-undervisning - Undernäring
Livet efter gastric bypass
Mat och hälsa åk 8.
Mat och hälsa åk 8.
Ät och bli smal. Hur hittar jag rätt bland alla dietråd?
Regionalt vårdprogram utmattningssyndrom (UMS), version 2011
Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus
Karolinska Institutet, studentundersökning Studentundersökning på Karolinska Institutet HT 2013.
Diabetes typ 2 Hur kan jag förebygga?
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Bastugatan 2. Box S Stockholm. Blad 1 Läsarundersökning Maskinentreprenören 2007.
En sjukdom i hela kroppen
Övervikt och fetma som folkhälsoproblem Burgårdens Utbildningscentrum Jarl Torgerson Regionläkare, docent Analysenheten Hälso- och sjukvårdsavdelningen.
Näring och individuella behov åk 8
Köksbordsmaterial växtnäringsbalanser Bilder till kokboken om växtnäringsbalanser.
Hittarps IK Kartläggningspresentation år 3.
Allergiprevention med probiotika
Sammanfattning mat och hälsa
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
TÄNK PÅ ETT HELTAL MELLAN 1-50
Vad innebär hälsa för dig?
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
Ätstörningar Ata Ghaderi och Thomas Parling
Kouzlo starých časů… Letadla Pár foteček pro vzpomínku na dávné doby, tak hezké snění… M.K. 1 I Norrköping får man inte.
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
Runda Barn -teamet Runda Barn -teamet.
Arbetspensionssystemet i bilder Bildserie med centrala uppgifter om arbetspensionssystemet och dess funktion
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Vård, forskning, utbildning för äldres hälsa
Hälsa.
Hur ska man planera upp sina måltider?
ENERGI.
Kost för idrottare.
Sveriges matkultur.
Vad finns i maten?.
Kost och Hälsa Då är det två timmar med kost och hälsa, Socialstyrelsens nationella riktlinjer för levnadsvanor när det gäller kosten, patientfall, Dietistens.
Energigivande näringsämnen
Träningslära ÅK8.
Vegetariskt.
©Johan Johansson. Kost Sömn Träning ”Ju hårdare träning desto viktigare blir återhämtningen”
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
Barnfetma: Hur kan vi påverka? Betydelsen av - matvanor - fysisk aktivitet Claude Marcus Rikscentrum för Barnfetma Karolinska Universitetssjukhuset 2005.
Bra mat för dig som tränar. SömnTräning Kostintag Prestationsutveckling.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Presentationens avskrift:

Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling

 Relativ kroppsvikt i förhållande till längden  Kroppsvikten divideras med längden i kvadrat  Exempel:  Vikt 65 kg  Längd 167 cm  BMI = 65 kg / 1,67 x 1,67 m = 24,0 kg/m 2 BMI = Body Mass Index

Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Klassifikation av fetma enligt BMI < 18,5Undervikt 18,5 - 24,9Normalvikt ,9Övervikt > 30 Fetma > 35Fetma Grad II > 40 Fetma Grad III

Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Definitionen av fetma grundas på studier av riskerna för olika fetmarelaterade sjukdomar BMI Risk

Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Colditz et al. Ann Intern Med 1995; 122: Övervikt ökar risken för Diabetes Mellitus Typ <2222.0– – – – – 28.9  – – – BMI (kg/m 2 ) RR för DM2

Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Midjemåttet en oberoende riskfaktor  Mäts med måttband mitt emellan nedersta revbensbågen och höftkammen  Kvinnor  >80 cm ökad risk  >88 cmkraftigt ökad risk  Män  >94 cmökad risk  >102 cmkraftigt ökad risk

Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Vad avgör hur mycket vi väger? INUT

Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Vad avgör hur mycket vi väger? INUT Stress Rörelsehinder Arv Sociala faktorer Stillasittande Smak Tröst Tid EkonomiLäkemedel

Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Neurotransmittorer påverkar aptit och mättnad Aktivering av:  Serotonin (5-HT-2C)  Noradrenalin (  )  Dopamin (D2)  Histamin (H1) Minskat ätande

Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Läkemedelsutlöst viktökning Mekanismer?  Effekter på  Mättnadsreglering (Serotonin, Histamin, Dopamin)  Törst – söta kaloririka drycker (Antikolinerg effekt)  Sjukdomsrelaterade livsstilsfaktorer  Inaktivitet  Bristande struktur på tillvaron  Alkohol?

Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Behandling – KOST  Bättre mättnadskänsla - lägre energiintag  Måltidsordning  Tallriksmodellen  Undvika ”tomma” kalorier - drycker, godis UT IN

Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling TALLRIKSMODELLEN Frukt Grönsaker Bröd Ris Potatis Pasta Kött Fisk Ägg Ost 1/4 1/2

Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Kaloriinnehåll 67Vin vitt, torrt 78Vin rött 47Starköl 119Milkshake (McD) 49Nyponsoppa 48Apelsinjuice 60Standardmjölk 38Lättmjölk 35-45Vanlig läsk 1-3Light läsk Kcal/ dlDryck

Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Näringsvärde 2400 kcal 1800 kcal

Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling Viktökning - Prevention?  Ökad medvetenhet – information vid insättande (kost - motion - livsstil)  Regelbunden viktkontroll  Följ metabola parametrar regelbundet oavsett medicinering  Matkultur inom vården?  Preparatval?

Utvecklingscentrum för Klinisk Överviktsbehandling