Supermakter och terrorbalans

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Amerikanska revolutionen
Advertisements

Inledningen av Kalla Kriget
Nationalism.
En kortfattad beskrivning av två supermakters kamp
Mellankrigstiden.
Tyskland järnridån Berlin.
Kalla Kriget, del – Det kalla krigets karaktär • ”TERRORBALANS” Varför blev det inte kärnvapenkrig: USA vs Sovjet? Varför förde man krig.
FN - Förenta nationerna
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Mänskliga rättigheter Demokrati och frånvaro av mänskliga rättigheter är en omöjlig kombination.
Första världskriget
Kriget efter 1940.
Varför läser vi om första världskriget?
Europa 1914 Länderna i Norden var neutrala. Ententen: Storbritannien
1949 bildades de två tyska staterna Bundesrepublik Deutschland BDR eller Västtyskland i folkmun och Deutsche Demokratische Republik DDR, Östtyskland i.
Symboler för fred. Symboler för fred 1945 Andra världskriget slutar. FN (Förenta Nationerna) bildas 24 oktober – flaggdag. 192 länder är medlemmar.
Andra världskriget
Diskutera: Varför blir det krig?
Detta är FN Förenta nationerna är en unik organisation bestående av självständiga stater som gått samman för att arbeta med fred på våran jord. Organisationen.
Första världskriget
Andra världskriget – den första delen (Byggd på presentation av Therese Nilsson, S:t Mikaels-skolan, Mora )
Första världskriget
Fakta om andravärdskriget
Första världskriget
KRIGETS RESULTAT.
Kalla Kriget, del – Det kalla krigets karaktär ”TERRORBALANS” Varför blev det inte kärnvapenkrig: USA vs Sovjet? Varför förde man krig genom.
Andra världskriget.
ANDRA VÄRLDSKRIGET VÄGEN Om hur Hitlers plan blir verklighet TILL KRIG.
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
TEMA: Nationalism Nationalismens framfart i Europa under 1800-talet
Kalla Kriget. Kursmål Du har kunskap om tiden efter andra världskriget. Du kan ge exempel på viktiga politiska och ekonomiska händelser i världen under.
Andra Världskriget Vad hände sedan?
Kamp mellan supermakterna
Världskrigens tid, en mörk tid.
Första världskriget
Ord och begrepp för moment
Orsaker, viktiga händelser & konsekvenser
FN FÖRENTA NATIONERNA.
Andra Världskriget
Första världskriget.
Kalla Kriget G-föreläsning.
Kalla kriget! Vad hände sedan?
JÄRNRIDÅN FALLER ANDRA VÄRLDSKRIGET
Kalla kriget 1945 – 1991 Börjar när WW2 tar slut.
FÖRSTA VÄRLDSKRIGET Carl-Henrik Larsson, John Bauergymnasiet, Karlshamn, Karlshamn –
Varför kallas det världskrig?
Flyktingfrågan.
Franska revolutionen Levande historia 8: s
Orsaker, Viktiga händelser & konsekvenser
Ann-Charlotte Roupé, Lerbäckskolan, Lund –
Nationer, ideologier och folkmord genom
Molotov- Ribbentrop pakten
Finska vinterkriget.
Kalla kriget Kalla krigets ursprung Efter II vk råder det fortfarande stor osämja mellan stormakterna Sovjetunionen och USA. Man misstror.
Kalla kriget! Supermakter och terrorbalans. Slutet andra världskriget! USA Frankrike Storbritannien Sovjetunionen Europa förlorar sin roll som stormakt.
Det kalla kriget Kalla krigets karaktär Ekonomisk – USA liberalism, kapitalism med fria marknader för företag och människor att agera på. Staten.
Första världskriget Konsekvenser. Revolution i Tyskland Tyska folket hade blivit lovade en seger Tyska folket kände sig besvikna och lurade av sin egen.
KRIGSFÖRLOPPET I KORTHET. ALLIANSER UNDER KRIGET DE FRÄMSTA MEDLEMMARNA DE ALLIERADE -STORBRITANNIEN -FRANKRIKE -USA AXELMAKTERNA -TYSKLAND -JAPAN -ITALIEN.
Vägen till första världskriget. Orsaker till krig ekonomiska orsaker (kontroll av råvaror) tidigare krig och konflikter → revansch Nationalism → egna.
Bakgrunden till första världskriget Mot krig: Allmän levnadsstandardökning i Europa Förbättrade kommunikationer knöt nya band mellan länderna Släktband.
Finlands efterkrigstida historia handlar i hög grad om hur Finland lyckades bevara och stärka sin självständighet. Finland betalade krigsskadeståndet.
Första Världskriget.
Mattias Johansson, Tullbroskolan, Falkenberg –
1: Flodkulturer och antika världar, undersöka utvecklingslinjer
Kalla kriget! Vad hände sedan?
Kahoot f23c0fd45cce.
En värld i lågor Andra Världskriget.
Osynliga i historien.
Presentationens avskrift:

Supermakter och terrorbalans Det kalla kriget

Ämnets syfte och roll i utbildningen Kursplan för Historia Ämnets syfte och roll i utbildningen Historia är en viktig del i all kunskap. Såväl i ett längre perspektiv som i ett nutidsperspektiv har all mänsklig verksamhet och all kunskapsbildning en historisk dimension. Ämnet historia utvecklar kunskaper som gör det möjligt att se sig själv och företeelser i nutiden som led i ett historiskt skeende. Syftet med utbildningen i historia är att utveckla ett kritiskt tänkande och ett analytiskt betraktelsesätt som redskap för att förstå och förklara samhället och dess kultur. Ämnet skall stimulera elevernas nyfikenhet och lust att vidga sin omvärld i en tidsdimension och ge möjlighet att leva sig in i gångna tider och de förutsättningar som funnits för män, kvinnor och barn i olika kulturer och samhällsklasser. Detta skall utveckla förståelse av nutiden och vara en grund för att anlägga perspektiv på framtiden. Utbildningen i historia bidrar till att utveckla såväl ett interkulturellt perspektiv som en kulturell identitet utifrån det kulturarv som överförs från generation till generation.

I ämnet historia kommer inom detta område att prata efterkrigstiden. Du skall: förvärvar ett historiemedvetande, som underlättar tolkningen av händelser och skeenden i nutiden och skapar en beredskap inför framtiden, – utvecklar förståelse av historiska företeelsers och skeendens bakgrund och samband och att dessa kan uppfattas, förklaras och tolkas ur olika perspektiv, För betyget G skall du visa intresse och förståelse för de historiska skeendena. För betyget skall du förutom det ovanstående även visa på en djupare insikt. För betyget MVG skall du förutom det ovanstående även skriftligen visar en visar på de historiska händelserna inom det kalla kriget.

Det kalla kriget 1945 bildas Förenta Nationerna. FN skulle jobba för fred. 50 länder var med från början. Trots goda föresatser avlöstes andra världskriget av ett kallat krig. Efter andra världskriget ville Sovjetunionen skydda sin gräns. Därför införlivade Sovjetunionen länderna Polen, Tjeckoslovakien, Ungern, Bulgarien och Rumänien. Dessa länder bildade en mur mot väst. Berlinblockaden är et slående exempel på hur det kalla kriget var. Kalla kriget del 1: 1945-1961 (DVD1406)

Tyskland delas 1949 slår Frankrike, England och USA ihop sina zoner i Tyskland. Västtyskland En ny stat bildades Förbundsrepubliken Tyskland BRD Den sovjetiska delen kallades för Tyska demokratiska republiken DDR Östtyskland Väst var oroliga för öst att öst skulle få för stor makt. Väst bildade då försvars organisationen NATO. Öst svarade med att bilda Warszawapakten. Nu börjar en enorm kapprustning, vem skulle bli först med det ena eller det andra. Kärnvapen, rymden etc

Till slut hade båda sidorna så enorma mängder vapen att de hade kunnat utplåna jorden flera gånger om. Detta kom att kallas för terrorbalans. Gränsen mellan öst och väst fick namnet ”Järnridån”