MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mat från mark och vatten
Advertisements

Tips när du planerar måltider
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Under första levnadsåret
Energigivande näringsämnen
Det svenska kulturarvet
Ät rätt För att träna lätt.
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Kost för idrottare.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Bra mat för dig – som tränar
Mat och hälsa åk 8.
Kostcirkeln del 4 Mjöl, gryn, pasta och bröd (Spannmål)
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
Näring och individuella behov åk 8
Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Näringsämnen i kroppen
Sammanfattning mat och hälsa
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
matsmältningssystemet
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Sveriges matkultur.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Energigivande näringsämnen
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Protein
ATT BLI EN IDROTTARE.
Skillnad livsmedel och näringsämne
Vegetariskt.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Kost för prestation VästergötlandsFF Örjan Jonsson Västergötlands FF.
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Kolhydrater igår, idag, imorgon Anna Nyström maj 2013.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck En matsedel Matsedel
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Tallriksmodellen består av tre delar:
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
Presentationens avskrift:

MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN

MATCIRKELN Är indelad i 7 stycken tårtbitar där varje tårtbit innehåller olika livsmedelsgrupper Den övre delen är tilläggsmat medan den under undre består av basmat. Ett hjälpmedel för att planera näringsriktiga måltider Matcirkeln visar våra sju livsmedelsgrupperna . Matcirkeln är ett bra hjälpmedel då man planerar dagens måltider. Man bör se till att äta något från varje grupp under dagen. Maten vi äter ska inte bara vara utan den ska samtidigt ge oss energi, samt de näringsämnen vi behöver. De flesta livsmedel innehåller många olika näringsämnen och i matcirkeln grupperas livsmedel så att de som har liknande näringsinnehåll ingår i samma grupp. Matcirkeln hjälper oss att se till att vi får i oss alla näringsämnen vi behöver. Om man varje dag äter något livsmedel från varje grupp i matcirkeln får man en bra variation av näringsämnen. Man behöver inte äta lika mycket från alla sju grupperna. Välj gärna stora portioner av rotfrukter, grönsaker, frukt och bär samt bröd, mjöl och gryn, men var sparsam med matfett på smörgås och i matlagningen.  

Hjälper dig att välja rätt mat. Mat i cirklar Matcirkeln Hjälper dig att välja rätt mat. (Frukt & bär) Vindruvor, banan, äpple, päron Kött, fisk, ägg (Grönsaker) Paprika, sallad, majs, avacado Mjölk, ost, yoghurt, fil (Rotfrukter) Potatis, morötter, lök Smör, margarin, olja Bröd, mjöl, gryn, pasta, ris, nudlar

TALLRIKSMODELLEN Är indelad i 3 delar Talar om hur stora proportionerna mellan olika livsmedel bör vara Olika personer behöver olika mycket energi och då är det storleken på portionen som är avgörande för hur mycket man bör äta. Tallriksmodellen är ett redskap som visar hur man komponerar en bra måltid – när det gäller lunch eller middag. Tallriksmodellen visar hur visar hur stora proportionerna mellan olika ingredienser i måltiden ska vara. Tallriksmodellen har tre delar: Den första representeras av potatis, ris eller pasta samt bröd. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. För den som behöver mycket energi eftersom man sportar mycket kan denna del göras ännu större. Bröd bör finnas med till alla måltider. Den andra delen representeras av grönsaker, rotfrukter och frukt. Denna del är lika stor som den första delen. Den som är överviktig och behöver gå ned i vikt kan kan låta denna del bli upp till hälften av tallrikens storlek. Den minsta delen är avsedd för kött fisk, ägg eller baljväxter, exempelvis bönor, som är våra proteinrika livsmedel. Det som är vitsen med tallriksmodellen är att den visar proportioner mellan de tre delarna. Oavsett om man äter mycket eller litet är proportionerna desamma. Modellen säger ingenting om hur mycket man ska äta - det avgör energibehovet.   Se mer fakta på: http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14669&epslanguage=SV (Hämtat 2009-01-04)‏

Hjälp dig välja mat i rätt proportioner. Mat i cirklar Tallriksmodellen Hjälp dig välja mat i rätt proportioner. Vitaminer, mineraler, Grönsaker, frukt, rotfrukter Kolhydrater, vitaminer Potatis, pasta, bröd Kött, fisk, ägg, baljväxter Proteiner, Vitaminer, Fett