Resonans, eko, ultraljud, infraljud, ljudets hastighet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kraft och rörelse.
Advertisements

När man skjuter ett skott i innebandy är det framförallt två faktorer som påverkar hur långt ut i sidled bollen kommer att gå: Kroppens läge och lutning.
Akustik eller läran om Ljud
Att dras in mot föremålets mitt
Läran om ljud Akustik Hur ljud skapas. Hur ljud utbreder sig
Optik Läran om ljus.
Nedbrytning av plast i Naturen
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
OPTIK Läran om ljuset Kap 9, s Vad är ljus?  För att förklara vad ljus är behövs två modeller: 1. Ljus är partiklar som kallas fotoner 2. Ljus.
Akustik Läran om ljud.
LJUS OCH LJUD.
Ljud.
Vilka egenskaper har ljud
Sinnena 4C Vt 2013.
Kaltrina, Erik Bj, Jimmy K, Hanna H
Akustik.
Ljud – spridning.
Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl.
Ljud.
1. Sätt ut örats delar Städet och hammaren 2. Hörselgången 3. Öronmusslan 4. Ytterörat 5. Hörselnerven 6. Trumhinnan 7.
Varför är det bra att ha just två öron?
LJUD OCH ANDRA MEKANISKA VÅGOR
Repetition Ljudvågor kan bara spridas i materia. Därför hörs inga ljud i rymden. Ljud sprids olika snabbt i olika ämnen. Ljudets hastighet är högre ju.
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Ljud.
Tre demonstrationer... 1.”Skiftnyckel”-gem 2.Magneter i kopparrör 3.Gausskanon Bilda grupper 3-5 pers, välj en demontration, diskutera er fram till en.
Ljud.
OPTIK Läran om ljuset Kap 9, s
Ljud.
Ljud Ljudets egenskaper.
Fysik Föreläsning Optik 2.
Quiz om ljud och hörsel.
Ljus - optik.
AKUSTIK - läran om ljud.
Ljud Hur sprids ljud? Del 2.
Vad vet vi om ljuset??? Färgen sänds inte ut från något.
Njutning eller plåga Del 1
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Ljud = vågrörelse En rörelse som sprids genom ett medium, tex luft
Hörseln.
LJUS OCH LJUD.
Ljusets reflektion Den vanligaste reflektionen kallas för diffus reflektion och sker när ljuset når en oregelbunden yta och reflekteras lite hur som.
Fysik höstterminen 2012 Optik Atom- och kärnfysik Universum
Vilka egenskaper har ljud
Akustik Läran om ljud.
Örat.
Talperception 2 Något lite om psykoakustik Psykoakustik Psykoakustiken är en gren av psykofysiken. Det låter kanske konstigt och svårt, men är egentligen.
Energiformer & omvandlingar
ARBETSMILJÖ och SÄKERHET
Akustik (ljud) Ljud sprids med hjälp av molekyler. Ljud kan t.ex. spridas med hjälp av luftmolekyler och vattenmolekyler.
Ljuset har en dubbel natur.
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
LJUSET - OPTIK.
Ljus I den här genomgången: Ljusets egenskaper Reflektion Färger
Förra föreläsningen: Historisk utveckling av elektromagnetismen Vektorer Koordinatsystem.
Buller? Icke önskvärt ljud, eventuellt Störande ljud.
Buller? Icke önskvärt ljud, eventuellt Störande ljud.
Vilka egenskaper har ljud
Optik.
Akustik är läran om ljud
Genomgång 1: mål Känna till hur ljud bildas och hur det sprids i luften 2. Känna till att ljud kan beskrivas som en vågrörelse 3. Veta vilken.
OPTIK Läran om ljuset.
Mälarhöjdens skola åk 8 Ht 16 Ljud. Vad är ljud Ljud är en svängning i materia. För att ljud ska uppkomma behövs det en ljudkälla. Tex våra stämband eller.
O p t i k e l l e r L j u s. Optik – Ljus Ljusstrålar har många märkliga egenskaper och det behövs därför många olika typer av modeller för att beskriva.
Genomgång 2: mål Veta vad som menas med frekvens 6. Veta i vilken enhet man mäter frekvens 7. Känna till hur tonhöjd och ljudstyrka påverkar utseendet.
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
LJUS OCH LJUD. Del 1, Ljud I den här delen lär du dig om Vad är ljud? Hur sprider sig ljud? Hur uppfattar vi ljud? Vad kan man använda ljud till?
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Presentationens avskrift:

Resonans, eko, ultraljud, infraljud, ljudets hastighet

Ljud repetition Ljud är en svängningsrörelse. Luftmolekylerna packas tätare i vissa områden och glesare i andra. Skillnaden på ljusa och mörka toner beror av frekvensen – antal svängningar/sekund. Ljud är en form av energi. Alla ljud har en viss styrka/ljudnivå som beror på hur mycket ljudkällan avger. Mäts i dB. Toner har regelbundna svängningar. Buller har oregelbundna svängningar.

Hur sprids ljud? Ljudkällans svängningar ger upphov till vågrörelser i luften. Ljudets hastighet i luft är ca 340 m/s. Det innebär att om det går 3 sekunder mellan blixten och en åskknall var avståndet 3·340 = 1020 m dvs ungefär 1 km.

Ljudets spridning i andra ämnen Ljudets hastighet är olika i olika ämnen.

Exempel Indianerna lyssnade efter hästar genom att lägga örat mot marken. Det första ljudet från tåget som kommer är ljudet som hörs från rälsen. Även om du dyker ner i en simbassäng kan du höra ljud från andra badande. Ljudvågor kan enbart uppstå i materia. Därför kan inte ljud uppstå i rymden.

Resonans Varför hörs inte ljudet från en elgitarr utan förstärkare lika bra som en vanlig gitarr? Resonans – Den vanliga gitarren har en ”resonanslåda”. När man knäpper på en av strängarna kommer strängen i svängning och den sätter fart på luften i lådan. Luften svänger i samma frekvens som strängen och ljudet förstärks.

Eko Ljudvågor som studsar tillbaka från ett hinder kallas eko. Hur lång tid det tar innan ljudet kommer tillbaka beror på hur långt det är till hindret. Eftersom ljudet färdas 340 m/s innebär det att varje sekund innebär 170 m till hindret. Olika material reflekterar ljud olika bra. Hårda, täta och släta ytor ger mer eko än mjuka, porösa och ojämna.

Ultraljud och infraljud Högre frekvens än hörbart ljud. Över 20 000 Hz. Har kortare våglängd än hörbart ljud. Uppfattas av många djur t ex hundar. Används av fladdermöss som utnyttjar ekot. Används i många tekniska tillämpningar. Infraljud Har lägre frekvens än hörbart ljud. Under 20 Hz. Har längre våglängd än hörbart ljud. Kan vara sövande och orsaka illamående. Kan färdas långt, infraljudet från ett flygplan i Mellaneuropa kan mätas i Sverige.

Användning av eko och ultraljud Genom att föra en ”givare” över magen på en gravid kvinna kan man ”titta på fostret”. Givaren sänder ut ultraljud som sedan fångar upp signalerna som studsar tillbaka från fostret. Signalerna omvandlas till en bild på en tv-skärm.

Användning av eko och ultraljud Fladdermusen sänder ut ljudsignaler och orienterar sig med hjälp av ekot. Båtar kan ha ekolod för att mäta vattendjupet eller söka efter fiskstim. Ekolodet mäter tidsskillnaden mellan signal och eko och räknar om den till ett avstånd.

Användning av eko och ultraljud Några bra länkar för dig som vill veta mer! vårdguiden – ultraljud fladdermöss och deras användning av ekolod

Sammanfattning Ljudvågor kan bara spridas i materia. Ljud sprids olika snabbt i olika ämnen. Resonans – Något svänger med i samma takt som ljudkällan. Eko – Ljudvågorna studsar tillbaka när de träffar på ett hinder. Ultraljud – Högre frekvens än vi kan uppfatta. Eko + Ultraljud - Används både av fladdermöss och i tekniska uppfinningar.

Källförteckning Schultze Jacques, Svensson, Leif (2000) Nya Fysik Försök och Fakta. Malmö: Gleerups utbildning AB. Sjöberg, Staffan; Ekstig, Börje (2007) Fysik PULS. Stockholm: Bokförlaget Natur och Kultur. http://www.fladdermus.net/flyttning.html http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Undersokningar/Ultraljud-vid-graviditet-/ hämtat 2010-11-03