Stress och stresshantering

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Fysisk aktivitet och avspänning Föreläsning
Advertisements

Hälsoeffekter, tidiga tecken vid stress och psykisk ohälsa
Kroppens stressreaktion
Nervsystemet.
Spänst 5 Veckors program för att förbättra din SPÄNST
Inledning och avslutning, texten skall vara lätt att följa
Lisa.
Stress Vad är stress? Hur påverkas människor av stress?
Ann-Christin Sollerhed Dr Med Vet Högskolan Kristianstad
Leg psykolog/leg psykoterapeut
Vad innebär hälsa för dig?
Ord som beskriver substantiv och pronomen
Skolbarn i sex till tolv årsålder behöver tio till elva timmars sömn.
ersätter substantiv ex: personliga, possessiva, reflexiva, relativa
Bild 1 NIU åk 1 Välkomna! Idrottspsykologi 1.
Medicinska specialistkliniken utvärdering TaktiPro
att-ord talar om vad någon gör eller vad som händer
Folkhälsorapporten 2009 Landstingsstyrelsen 28/4 2009
Kapitel 1 November 2008/Leif Carlsson Om Din hälsa Liv & hälsa 2008 Liv & hälsa 2000, 2004 och en undersökning om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor.
STRESS Vad kan ni sedan tidigare? Vad är stress? Symtom?
Idrottspsykologi IGU tillfälle 3
Department of Clinical Neuroscience
Tidsplanering. Betydelsen av tidsplanering Tidsplanering1.
Fitnesskultur i ur och skur Birgitta J Huuva Ordförande samverkansgruppen för Hälsofrämjande sjukvård ÖLL.
Hantera en kronisk sjukdom
Hur vill du att vi arbetar med dessa uppgifter?
STRESS Vad kan ni sedan tidigare? Vad är stress? Symtom?
Sociala relationer och hjärnan
De eller dem? Vad ska man skriva?. Varför? Dom är talspråk, man skriver de eller dem Viktigt för att vara en proffsig skribent, tas på allvar.
Retorik & Argumentation
Stress i det moderna arbetslivet
Maria Löfgren - Margareta Brolin Hälsoenheten
Vad vill du förmedla?Vad vill du förmedla?  Vem ska du underhålla?  Vad är din roll i sammanhanget?
Kapitel 4 Hälsofrämjande arbete
Psykosomatiska syndrom
Hälsopedagogik- Vad är det ?
Vad är Hälsa? ”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte endast frånvaro av sjukdom och svaghet.” (WHO)
Livsstil och återhämtning
Stress & stressrelaterade sjukdomar
Daniel Blidäng, Upplands-Brogymnasiet, Kungsängen –
Hälsa.
Cristine Skogastierna, M.Sc, doktorand Avd. För Klinisk Farmakologi
Sociala medier som påverkningskanal Anne Salovaara-Kero: Mamma Annorlunda & Normalstörd.
Kapitel 1 Liv & hälsa i Örebro län år 2008 November 2008/Leif Carlsson Om Din hälsa Liv & hälsa en undersökning om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor.
Stress Vad är stress? Hur påverkas människor av stress?
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Ett praktiskt föredrag Lasse Axelsson Få dina medarbetare att Ett väl prövat koncept för företag Ledningsgruppsmöte Praktiska föreläsningar Middagsunderhållning.
Vad är Hälsa? ”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte endast frånvaro av sjukdom och svaghet” (WHO)
Charlotte L & Carolina W
Förändring – hot eller möjlighet?
Stress, sömnkvalitet och uppehåll av hälsosam livsstil
Aktuellt Hälsa i skolan Läs- och skrivtest Besök från USA april
Ergonomi Läran om anpassning av arbete och miljö till människans behov och förutsättningar för att förebygga risker och ohälsa.
Barn och stress.
Vad händer i kroppen och psyket när man blir kär?
Hur påverkar sömn & frukost vår vardag. Hur viktigt är det egentligen?
Leker ditt barn? Foton: Colourbox. Har ditt barn svårt att leka, delta i skolarbetet eller klara andra dagliga aktiviteter? En arbetsterapeut kan hjälpa.
Hälsoprat. Hur står till med hälsan?  Astma & Allergier  Cancersjukdomar  Diabetssjukdomar  Förhöjt blodtryck  Inkontinensbesvär.
Välkomna Kroppens självläkande förmåga Maria Petri.
UTHÅLLIGHET (KONDITION) Uthållighet är förmågan att stå emot trötthet vid långvarig belastning UTHÅLLIGHET Aerob Anaerob En persons uthållighet kan testas.
Den negativa sidan av alkohol Illamående, kräkningar Förlust av motorik Trötthet, sömnighet Svårt med tal, stamning Nedsatt kognitiv förmåga Impotens.
Kommunikationsprocesser
Praktisk stressföreläsning
POX i höger hand och en fot
STRESSENS OLIKA KONSEKVENSER
Hälsofrämjande arbete Vårdcentral Säter
Hälsofrämjande arbete 2017
Depression.
Depression ÄNDRA DENNA SIDFOT VIA FLIKEN INFOGA-SIDHUVUD/SIDFOT.
Depression.
Presentationens avskrift:

Stress och stresshantering

http://www.youtube.com/watch?v=gXI80T qAMQQ&feature=related Vi stressas alla av olika saker. Vad man ska uppnå i livet kan vara lika underbart som stressande. Man vill hinna så mycket och har olika stora drömmar. Om drömmarna inte går att uppfylla kan det bli ett stressmoment.

Stresshormoner Kamp eller flykt Adrenalin Noradrenalin Kortisol Muskelspänningar Högt blodtryck Tankspriddhet Trötthet Att bli stressad är kroppens sätt att förbereda sig för kamp eller flykt. Antingen bestämmer vi oss för att kämpa och ta oss igenom något eller fly därifrån. När vi blir stressade producerar kroppen hormonerna adrenalin och noradrenalin, detta gäller både behaglig och obehaglig stress. När kroppen vid obehaglig stress producerar höga halter av kortisol blir också adrenalinet och noradrenalinet skadligt för blodkärlen. Ligger kortisolhalten lågt i kroppen minskar skadligheten av adrenalin och noradrenalin. När vi blir stressade så ökar hjärtslagen, andas snabbare, socker- och fettreserver frigörs för att ge energi till musklerna. När vi blir stressade reagerar kroppen på olika sätt. Muskelspänningar är vanligt, vi blir darriga, stela, rycker, spända, talet störs mm.

Stressorer Korta och långa Mat och sömn Uppgifter Positiv och negativ stress Hur känner vi oss vid positiv och negativ stress? Det finns olika typer av stressorer. De korta är sådana som uppstår snabbt, under samma dag eller bara under en kortare period. Du kanske blir ombedd att hålla ett oförberett tal om fem minuter eller är sen till bussen. Långa stressorer är sådant som finns i vardagen under en längre period, såsom för hög arbetsbelastning, jobbiga relationer ect. Vad vi äter och hur vi sover påverkar vår dygnsrytm och hur vi mår. För att orka prestera måste vi få i oss näringsämnen, sova tillräckligt för att känna oss utvilade och vila i relation till vår träningsdos. Kroppen har en inställd dygnsrytm och att följa eller anpassa den är viktigt för att vi ska orka och hinna med resten vi ska göra under dagen eller veckan. Att anpassa arbetsbelastningen är inte alltid så lätt men att lära sig planera sina uppgifter och läxor kan förhindra att detta blir ett stressmoment. Vissa perioder är svårare än andra att planera och belastningen kan variera. All stress är inte negativ, lustfyllda stressmoment ökar vår prestationsförmåga och kan göra oss glada när vi lyckas med något och stärka vårt självförtroende. Vilka positiva stressmoment finns? Hur känner vi oss – lyckorus, jobbigt ect??

Följder av långvarig stress Hjärt- och kärlsjukdomar Nack- och ryggproblem Migrän och spänningshuvudvärk Astma, snuva Magkatarr, magsår Hudproblem Sömnproblem Depression

Att känna igen stress Fysiskt Psykiskt Typiska beteenden Fjärilar i magen Oro och rädsla Biter på naglarna Illamående Okoncentrerad Svårt att sitta still Huvudvärk Ouppmärksam Hostar Svettningar Känner sig Muskelaktivitet Ökad andning annorlunda Kissnödig Förlora kontroll Pratar snabbt Ökad Svårt att ta Bruten röst Hjärtfrekvens beslut Minnesproblematik -hur går det då att plugga?

Strategier och metoder Träning Yoga Massage Avslappning Tystnad Natur Positivt tänkande NEJ Handlingsplan Veckoplan