Repetition inför NP i biologi

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vårt blodomlopp Våra celler behöver hela tiden syre och olika näringsämnen.
Advertisements

Matspjälkningsprocessen
Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
Cellen.
Respirationssystemet
Din kropp består av miljarder celler!
Människokroppen Matspjälkningen.
Energigivande näringsämnen
Mat och hälsa åk 8.
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen
Kroppens blodsystem Sambandet mellan Hjärtat Lungorna Matspjälkningen.
Mat och hälsa åk 8.
Maten.
Naturkunskap B - Brinellgymnasiet
Matspjälkning.
Människokroppen Matspjälkningen.
Näringsämnen i kroppen
Kolhydrater.
Sammanfattning mat och hälsa
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Energi Kraft Näringsämnen som ger energi Kolhydrater Protein Fett
Matspjälkning.
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
En pp om blodomlopp och andning alltså andningsystemet
Livets kemi Kolhydrater Fetter Proteiner Vitaminer Mineralämnen
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Blodet … och transporterna I vilka delar av kroppen finns det blod?
Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar.
Matsmältningen börjar i munnen.
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
ANDNING Sid
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Matspjälkningen Matspjälkningskanalens olika delar och organ Munhålan
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Matspjälkningen 7m långt magtarmkanalen. Tar 24 h att gå igenom.
Kost för idrottare.
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Fetter Energi Kroppens reservenergi Värmeisolering Stötdämpare
Näringsämnen.
Energigivande näringsämnen
MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen
Repetition.
MATSPJÄLKNINGEN.
Kolhydrater Tre grupper.
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
Livsmedelskemi.
BIOKEMI Livets kemi.
Energigivande näringsämnen
ÄMNENA I MATEN.
BIOLOGI - Människokroppen
Människan – din hälsa I arbetsområdet kommer vi att studera människokroppen och vad som påverkar din mentala och fysiska hälsa. Vad behöver du egentligen.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Fetter Energirika ämnen som används som reservnäring Fett = Ester glycerol + 3 st fettsyror Två sorters fetter vegetabiliska och animaliska Bryts ner till.
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Proteiner 10.3.
Matspjälkningen 1 Våra födoämnen
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Matspjälkningen.
Människokroppen - celler i samarbete
Presentationens avskrift:

Repetition inför NP i biologi Lektion 5 Fetter, kolhydrater, matspjälkning, cirkulation och andning

Människans ämnesomsättning Människokroppen behöver bränsle (energi) för att fungera. Energin kommer ursprungligen från solen. Vegetabilisk mat- från växtriket Animalisk mat- från djurriket MAT+SYRE → koldioxid + vatten + energi Koldioxid avgår genom lungorna Vatten avgår genom lungor, hud och njurar

Fett Består av glycerolskelett + 3 fettsyror De kallas även lipider. De är svårlösliga/olösliga i vatten. Fettsyror innehåller lång kedja av C och H. Viktiga funktioner som lipiden har i kroppen: Energiproduktion Bygger upp lipidlager i cellmembraner

Mättat och fleromättat fett Mättade fettsyror = består av kol och väte bundna med enkelbindning. Finns framförallt i mat från djurriket, som smör, grädde, ost, korv och fläsk. Bidrar till hjärtkärlsjukdomar, ex hjärtinfarkt. Fleromättat fett från växtriket finns ibland annat i margarin och matoljor. Även fet fisk innehåller mycket fleromättat fett. Den är nyttigare för blodkärlen än mättat fett.

Enkelomättat fett Omättade fettsyror = har en eller fler dubbelbindningar. Finns bland annat i olivolja och rapsolja och anses motverka (åderförkalkning) att det lagras fett i blodkärlen. Fett kan sönderdelas till glycerol och fettsyror. Fett kan lagras i kroppen under huden och runt tarmar och inre organ.

Proteiner Proteiner är uppbyggda av små aminosyror Proteiner i maten sönderdelas i vår mage och tarm till aminosyror De transporteras sedan till cellerna Proteiner finns i framförallt i mat från djurriket, t.ex. kött, fisk, ägg, mjölk och ost. De finns även i sojabönor och ärtor. De används som byggmaterial i cellerna. Proteiner kan också transportera ämnen i kroppen, ex hemoglobin.

Kolhydrater Stärkelse, cellulosa och olika sorters socker kallas gemensamt för kolhydrater. Kolhydrater finns i bröd, pasta, potatis, grönsaker och frukt. Kolhydrater innehåller mycket energi. Deras viktigaste funktion i kroppen är energiproduktion. Monosackarid = den enklaste kolhydraten. Den vanligaste formen av kolhydrat är stärkelse.

Långsamma och snabba kolhydrater Långsamma kolhydrater= ex stärkelse, sönderdelas sakta till druvsocker i kroppen. De finns i pasta och potatis. Snabba kolhydrater = som socker, kan snabbt sönderdelas till socker.

Matspjälkningskanalen

Matspjälkningskanalen

Sönderdelning av födan Börjar redan i munnen Fortsätter i magsäcken Sedan i tolvfingertarmen Därefter i tunntarmen Slutligen tjocktarmen Och utsöndras via ändtarmen

1. I munnen Tänderna tuggar sönder maten och den blandas med saliv. Saliven innehåller enzymet amylas. Amylas bryter ner stärkelse till maltos.

2. I magsäcken Maten blandas med magsaft. Denna innehåller saltsyra och enzymet pepsin. Pepsin bryter ner proteiner till aminosyror.

3. I tolvfingertarmen Enzymer från bukspottkörteln bryter ner: Fett → glycerol + fettsyror Proteiner → aminosyror Kolhydrater → druvsocker Gallan från levern finfördelar fettet

4. I tunntarmen Amylas bryter ner polysackarider till maltos. Dipeptidaser bryter ner dipeptider till aminosyror. Suger upp födan, med hjälp av tarmludden. Maten transporteras sedan med blod och lymfa.

5 och 6. I tjock- och ändtarmen Sugs upp vatten Här finns Coli- bakterier som bildar K- vitamin. Avföringen töms slutligen ut via ändtarmen.

Sväljrörelse

Lever, gallblåsa och bukspottkörteln Lever, gallblåsa och bukspottkörtel deltar alla i matsmältningsprocessen genom att utsöndra olika tarmsafter som bryter ner molekylerna i födan.

Hunger och aptit Aptit

Diffusion mellan cellerna och blodet

Blodflödet genom hjärtat

Lilla respektive stora kretsloppet Lilla kretsloppet Hjärta – lungor – hjärta Stora kretsloppet Hjärta – kroppens alla organ och vävnader

Blodets förlopp

Blodets fördelning i systemet

Översikt över andningsorganen

Inandning Musklerna kontraheras Lungan utvidgas Alveolerna utvidgas och trycket i alveolerna sjunker Då blir atmosfärstrycker högre än trycket i alveolerna Så luften strömmar in genom luftvägarna

Utandning Inadningsmusklerna relaxerar och återgår till sitt viloläge. Brösthålan minskar i omfång Trycket i lungorna blir mindre Alveolerna minskar i omfång Trycker i alveolerna överstiger atmosfärstrycket och luften strömmar då ut.

Alveolerna

Schematisk bild av en spirometer

Registrering av lungvolymer

Tolkning av lungvolymer Volymen i ett andetag är ca 500ml (TV) Residualvolym är den mängd luft som är fortfarande kvar efter en maximal utandning (RV) Vitalkapacitet = den luftmängd som vi andas ut (VC) Total lungkapacitet = lungornas maximala gasinnehåll (TLC)