Maten.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kolhydrater Vid fotosyntesen bildar växterna kolhydrater. Till denna grupp hör socker, stärkelse och cellulosa.
Advertisements

Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
Vad är liv?.
Energigivande näringsämnen
Växternas mineralnäring
Fetter & Vatten Fett – Energigivande näringsämne.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Mat och hälsa åk 8.
Mat och hälsa åk 8.
Repetition inför NP i biologi
Näringsämnen i kroppen
Kolhydrater.
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Energi Kraft Näringsämnen som ger energi Kolhydrater Protein Fett
Hem- och konsumentkunskap
Matspjälkning.
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Livets kemi Kolhydrater Fetter Proteiner Vitaminer Mineralämnen
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2013 Årskurs 8 BMSL
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Vad ska du äta och varför ?
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Fetter Energi Kroppens reservenergi Värmeisolering Stötdämpare
Näringsämnen.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen
Repetition.
MATSPJÄLKNINGEN.
Kolhydrater Tre grupper.
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
Livsmedelskemi.
BIOKEMI Livets kemi.
Energigivande näringsämnen
Och terminens avsnitt handlar om……….
ÄMNENA I MATEN.
Organisk Kemi.
Repetition av näringslära
Består av kol-, syre- och väteatomer Finns som socker, stärkelse och cellulosa Kommer från växtriket Är vår viktigaste energikälla.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
Håkan Tornhagsskolan 2016 I.Organism II.Organ III.Vävnad IV.Cell V.Organell VI.Molekyl VII.Atom VIII.Proton/Neutron/ Elektron IX.Kvarkar Cellandning.
Fetter Energirika ämnen som används som reservnäring Fett = Ester glycerol + 3 st fettsyror Två sorters fetter vegetabiliska och animaliska Bryts ner till.
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
1 Energiprocesser. 2 Prestationsförmåga = kroppens förmåga att utvinna och använda energi, dvs. förmågan att omvandla maten till rörelseenergi. Energirika.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Kolhydrater - samlingsnamn för olika sockerarter
Matspjälkningen 1 Våra födoämnen
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Näringslära/Kost Maria Lund -.
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Matspjälkningen.
1.
Presentationens avskrift:

Maten

Kolhydrater Byggnadsmaterial, energikälla förbränning Djur och människor Innehåller kol, väte och syre Delas in i socker, sträkelse och cellulosa Flera olika sorters socker enkla och sammansatta Vita eller gulaktiga kristaller som löser sig i vatten

Enkla sockerarter Vanliga enkla sockerarter har kolkedja med 6 kolatomer Syreatom som binder kedjan till en ring C6H12O6

Druvsocker/Glukos Bildas i gröna blad Ger växterna energi och byggmaterial Rent druvsocker är ett vitt pulver Karameller, konditorier och idrottsdrycker Mindre söt

Fruktsocker/Fruktos Finns med druvsocker i frukter Sötare Honung lika mycket druv- som fruktsocker

Sammansatta sockerarter Har enkla sockerarter som byggstenar

Fetter Ger mest energi Ger nästan dubbelt så mycket energi som proteiner och kolhydrater 30% av fettet är till energi förbränning Under matspjälkningen fördelas fett till glycerol och fettsyror Fett ger skydd mot inre organ och motverkar värme förlust

Forts Det finns Mättadfett Engelmättad fett Fleromättad fett

Mättadefett Fast konsistens Smör, talg, ister, feta charkprodukter och kokosfett

Enkelmättade Mjuka flyttande fetter Olja, nötter, oliv och rapsolja

Fleromättade Växtfetter, majs och solrosolja Måste tillföras till kroppen, kroppen kan inte bygga upp det själv Behövs för vävnadernas normala tillväxt

Proteiner För att reglera syra-bas-balansen och vattenbalansen Behövs för benstommen, muskler, blod och lymfa Finns i alla vävnader och kroppsvätskor Byggmaterial för kroppens alla celler Innehåller kol, väte och syre (lite svavel) Undermatspjälkningen sönderdelas matens protein till aminosyra som är den minsta beståndsdelen

Forts Ett tjugotal aminosyror Som kopplas tillvarandra och bygger upp kroppens egen protein Proteiner finns i ost, skaldjur, kött, fisk, ägg, bröd, mjölk produkter, bönor, linser och groddar 10-15% av energin kommer från proteiner

Forts Aminosyror är uppbyggda av kolvätekedjor med en karboxylgrupp COOH och en NH2

Mineralämne och vitaminer Ca 5% av vår kroppsvikten utgörs av mineralämnen Mineralämnen finns med i regleringen av kemiska reaktioner i cellerna

Viktiga spårämnen Ämnen som kroppen behöver i små mängder Järn, zink, koppar, selen, mangan, molybden och krom Några till ingår i enzymer

Enzymer Hjälpa till att öka eller minska den kemiska processen Bryta ner saker