Maten
Kolhydrater Byggnadsmaterial, energikälla förbränning Djur och människor Innehåller kol, väte och syre Delas in i socker, sträkelse och cellulosa Flera olika sorters socker enkla och sammansatta Vita eller gulaktiga kristaller som löser sig i vatten
Enkla sockerarter Vanliga enkla sockerarter har kolkedja med 6 kolatomer Syreatom som binder kedjan till en ring C6H12O6
Druvsocker/Glukos Bildas i gröna blad Ger växterna energi och byggmaterial Rent druvsocker är ett vitt pulver Karameller, konditorier och idrottsdrycker Mindre söt
Fruktsocker/Fruktos Finns med druvsocker i frukter Sötare Honung lika mycket druv- som fruktsocker
Sammansatta sockerarter Har enkla sockerarter som byggstenar
Fetter Ger mest energi Ger nästan dubbelt så mycket energi som proteiner och kolhydrater 30% av fettet är till energi förbränning Under matspjälkningen fördelas fett till glycerol och fettsyror Fett ger skydd mot inre organ och motverkar värme förlust
Forts Det finns Mättadfett Engelmättad fett Fleromättad fett
Mättadefett Fast konsistens Smör, talg, ister, feta charkprodukter och kokosfett
Enkelmättade Mjuka flyttande fetter Olja, nötter, oliv och rapsolja
Fleromättade Växtfetter, majs och solrosolja Måste tillföras till kroppen, kroppen kan inte bygga upp det själv Behövs för vävnadernas normala tillväxt
Proteiner För att reglera syra-bas-balansen och vattenbalansen Behövs för benstommen, muskler, blod och lymfa Finns i alla vävnader och kroppsvätskor Byggmaterial för kroppens alla celler Innehåller kol, väte och syre (lite svavel) Undermatspjälkningen sönderdelas matens protein till aminosyra som är den minsta beståndsdelen
Forts Ett tjugotal aminosyror Som kopplas tillvarandra och bygger upp kroppens egen protein Proteiner finns i ost, skaldjur, kött, fisk, ägg, bröd, mjölk produkter, bönor, linser och groddar 10-15% av energin kommer från proteiner
Forts Aminosyror är uppbyggda av kolvätekedjor med en karboxylgrupp COOH och en NH2
Mineralämne och vitaminer Ca 5% av vår kroppsvikten utgörs av mineralämnen Mineralämnen finns med i regleringen av kemiska reaktioner i cellerna
Viktiga spårämnen Ämnen som kroppen behöver i små mängder Järn, zink, koppar, selen, mangan, molybden och krom Några till ingår i enzymer
Enzymer Hjälpa till att öka eller minska den kemiska processen Bryta ner saker