För att kunna göra varor och tjänster behöver man produktionsfaktorer.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pengar har flera funktioner:
Advertisements

Samhällsekonomi 2.
Det ekonomiska kretsloppet
Samhällsekonomin handlar om:   Vad som ska produceras   Hur det ska gå till   Vem som ska producera   Hur resultatet ska fördelas Ordet ekonomi.
Ekonomiska system.
SAMHÄLLSEKONOMI Varför studera ekonomi? Företagsekonomi
Penningpolitisk uppföljning april Lägre ränta nödvändig för att dämpa fallet i produktion och sysselsättning och klara inflationsmålet på två procent.
Konjunkturer.
SAMHÄLLSEKONOMI.
Inflation  Definition: Allmän stegring av prisnivån  Mäts genom KPI (konsumentprisindex)  Riksbankens mål är att hålla inflationen på 2 procent/år (Riksbanken)
och hur den påverkar och påverkas av din privatekonomi
Pengar i stat, landsting och kommun
Ränta och inflation Företagen Ränta Konsumenter
Ränta och inflation Företagen Konsumenter Ränta
Penningpolitisk rapport juli 2009
Internationell Ekonomi
Föreläsning 12 Sammanfattning
Grundkurs i nationalekonomi, Åbo akademi Penning- och finanspolitik i en sluten ekonomi.
1. Inflation och tillväxt Årlig procentuell förändring
Handel i världen - varför då?
Samhällsekonomi Del 1.
Hur mäter man välstånd?.
Grundkurs i nationalekonomi, Åbo akademi Den öppna ekonomin: en kort introduktion.
Presskonferen s 15 dec Stark konjunktur och stigande inflation Stark tillväxt i omvärlden och i Sverige Kraftig ökning i sysselsättningen Utlåning.
Ekonomiska kretsloppet
Grundkurs i nationalekonomi, Åbo akademi Aggregerat utbud och prisnivån.
Europakurs 4 Oiiiiiii!! Va!!?? Börjar den redan NU?
Jesper Hansson KONJUNKTURINSTITUTET 18 december 2014 Konjunkturläget, december 2014.
Samhällsekonomi It´s all about the money!
Penningpolitik Bo Sjö The MOney Market Penningmarknadsinstrument Vad är penningmarknaden? – Internbank marknaden nästa Löptid up till och.
FINANS- OCH Penningpolitik
Konjunkturer.
Grundkurs i nationalekonomi, Åbo akademi Centralbanker och det monetära systemet.
Ekonomiska system Oskar Lunden, Finland, Övriga Norden –
BNP (BruttoNationalProdukt):
Presskonferen s 20 januari Stark konjunktur, låg men stigande inflation Något starkare tillväxt i omvärlden Något starkare tillväxt i Sverige Ökad.
Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –
1 Kursens Mål Allmänbildning “Att kunna läsa tidningarnas ekonomisidor etc.” Att lära ut redskap (modeller) som kan användas för att göra en självständig.
Presskonferen s 26 okt God konjunktur och stigande inflation Stark tillväxt i omvärlden och i Sverige Tydlig förbättring på arbetsmarknaden Utlåning.
Inflation och deflation
Penningpolitisk rapport februari Kraftig försämring av konjunkturen – reporäntan sänks till 1 procent Återhämtning inleds 2010 Osäkerheten stor.
Föreläsning 3 Varu och penningmarknaderna tillsammans IS-LM modellen
IDAG: Varumarknaden i balans + penningmarknaden i balans.
Makroekonomi med tillämpningar
Samhällekonomi.
Samhällsresurser och fördelning
Jesper Hansson KONJUNKTURINSTITUTET 26 augusti 2015 Konjunkturläget, augusti 2015.
Europakurs 4 Oiiiiiii!! Va!!?? Börjar den redan NU?
Varför beter sig ekonomin som en berg- och dalbana?
Vice riksbankschef Martin Flodén Penningpolitiska överväganden i en ovanlig tid SEB, Västerås 7 oktober 2015.
 Offentlig sektor – all verksamhet som drivs av stat, landsting och kommun. Främst tjänster inom offentlig sektor ex lärare, sjukvårdspersonal, poliser.
Kort ekonomisk historia. Vad krävs för att en vara ska tillverkas?
Samhällsekonomi Ekonomiska system. Vad är ekonomi? Ordet ekonomi kommer från grekiska ordet för hushållning. Ekonomi handlar om hur vi bäst använder de.
Förändringar i samhällsekonomin. Den offentliga ekonomin Offentliga sektorn ansvarar för de gemensamma uppgifterna i samhället. Ge exempel! För att klara.
Del 1. Exempel på svar på frågor Del 2. De samhällsekonomiska målen (politisk ekonomi)
Jesper Hansson KONJUNKTURINSTITUTET 22 juni 2016 Konjunkturläget, juni 2016.
Ekonomisk politik Finanspolitik Penningpolitik Valutapolitik Arbetsmarknadspolitik.
Kap 16 Centralbanken och penningpolitiken Finanspolitiken handlar om skatter och utgifter och sköts av regering (och riksdag). Penningpolitiken handlar.
Ekonomi & Handel Genomgångar.
Pengar Byteshandel De första mynten Papperssedlar – Sverige först 1661
Ekonomiska system Oskar Lunden, Finland, Övriga Norden –
SAMHÄLLsekonomi.
Ekonomisk utveckling & Samhällsekonomiska målen
Ekonomisk tillväxt Produktion och levnadsstandard
Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –
Tips Kap 12 viktigast i hela boken. Fig 12.5 (eller ord)
Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet
Konjunkturer och inflation
Privatekonomi – vad är det?
Privatekonomi – vad är det?
Presentationens avskrift:

För att kunna göra varor och tjänster behöver man produktionsfaktorer.

Produktionsfaktorer delas in i fyra huvudgrupper. Arbetskraft: Människor i arbetsför ålder (15-64). Naturtillgångar: Råvaror som behövs för tillverkning. Realkapital: Utrustning som människor har tillverkat med hjälp av naturtillgångar som t.ex. maskiner, byggnader, transportmedel. Humankapital: Kunskap, tekniskt kunnande som är nödvändigt vid produktion av varor och tjänster.

Det ekonomiska kretsloppet

Samhällsekonomins tre frågor Ekonomi handlar om att välja då våra behov är obegränsade samtidigt som resurserna är ändliga. Samhället ställs därför inför ett antal frågor: Vad skall produceras? Hur skall dessa varor och tjänster tillverkas och med vilka produktionsfaktorer? Hur skall allt fördelas, dvs. för vem äger produktionen rum? Svaren på ovanstående frågor varierar men hänger ihop med de regler som styr marknaderna som i sin tur hänger ihop med landets ekonomiska system!

Olika ekonomiska system Planekonomi Marknadsekonomi Staten bestämmer vad som ska produceras, hur mycket som ska produceras och vad det ska kosta. Problemet var mängden information som måste samlas in. Total planekonomi anses idag vara ett ”förlegat” och ineffektivt system. Produktionen och prissättningen bestäms av köpare och säljare på marknaden. Problem i form av ”marknadsmisslyckanden” Alla ”utvecklade” länder har något inslag av marknadsekonomi idag.

Utbud & Efterfrågan

Utbud: De varor och tjänster som är till salu till ett visst pris Utbud: De varor och tjänster som är till salu till ett visst pris. Påverkas av förändringar i produktionsfaktorerna. Efterfrågan: De varor och tjänster som folk vill köpa till ett visst pris. Påverkas bla. av förändringar i disponibel inkomst, trender och substitutvaror.

Prissättningsmekanismen på en fri marknad

Marknadsmisslyckanden

Marknadsmisslyckanden Extern negativ effekt: Ett marknadsmisslyckanden är när företagen orsakar dåliga konsekvensser när de producerar sina varor. Ex: miljöförstöring eller missbruksproblem. Kollektiva varor: Varor och tjänster som används av alla och är svåra att sätta ett pris på, t.ex. polis, brandkår och domstolar

Om man öppnar en fabrik som går väldigt bra, då ökar utsläppen och dom utsläppen rinner ner i tillexempel en bäck. Dessa utsläpp förstör vår miljö.

BNP - begreppet Mäter den totala ekonomiska aktiviteten i ett land. Det sammanlagda värdet av de varor och tjänster som produceras under ett år. BNP/Capita Produktionen används till konsumtion eller investeringar och kan vara privat eller offentlig. Används som ett mått på ett lands välfärd. Finns det några problem med detta mått?

Konjunkturer och inflation Konjunkturer – ekonomisk tillväxt varierar från år till år. Detta kallas konjunktursvängningar. Högkonjunktur – BNP ökar och det är god tillväxt. Optimism, ökade löner och prisnivåer. Lågkonjunktur – omvänt förhållande. Pessimism, arbetslöshet och låg tillväxt. Mönster av hög- respektive lågkonjunkturer - konjunkturcykler Inflation – penningvärdet minskar och prisnivån stiger. Vi kan ni köpa färre varor och tjänster för våra pengar vilket skapar en osäkerhet – påverkar den ekonomiska tillväxten negativt. Efterfråge-, kostnads-, importerad- samt via ”sedelpressarna” är exempel på typer av inflation. Vad göra? - överbalanserad budget (Finanspolitik) eller höjd reporänta (Penningpolitik).

Inflation Allmän prisstegring på varor och tjänster Värdet på pengar minskar Hög inflation minskar konsumtionen och skapar osäkerhet i ekonomin. Inflationen räknas ut genom KPI, konsumentprisindex

Finanspolitik

Vad är finanspolitik? Finanspolitik är hur skatter och offentliga utgifter används för att påverka efterfrågan i ekonomin så att produktion, arbetslöshet och inflation stabiliseras. Syftet med finanspolitik är att minska arbetslöshet och undvika allmän prisökning. Genom att sänka skatter eller höja de offentliga utgifterna ökar hushållens disponibla inkomst, vilket leder till ökad efterfrågan på varor och tjänster. Minska arbetslösheten: Ökar utgifterna och sänker skatten för att det ska bli en större efterfrågan på varor och tjänster och därmed ökar konsumtionen och företagen måste därför anställa fler. Högkonjunktur: Höjda skatter och minskade offentliga utgifter Lågkonjunktur: Sänkta skatter och ökade offentliga utgifter.

Penningpolitik

Sveriges riksbank Det är Riksbanken som bedriver penningpolitiken i Sverige. Målet för penningpolitiken är att hålla nere inflationen

Reporäntan Riksbanken har ensamrätt på att ge ut sedlar och mynt, vilket innebär att affärsbanken vänder sig hit för att låna pengar. För det får bankerna betala en ränta, reporäntan. Förändringar i reporäntan får direkt effekt på marknadsräntorna och därför kallas den ofta styrränta.

Penningpolitik Om styrräntan höjs, höjs även bankernas räntor. En höjd ränta får till följd att lån till konsumtion och investeringar blir dyrare medan avkastningen på sparandet ökar. - Detta leder till lägre konsumtion, lägre investeringar samt lägre sysselsättning. När styrräntan är låg sker det omvända, det vill säga att, - Det blir billigare att låna, konsumtionen ökar, investeringarna ökar och sysselsättningen ökar.