Året som Om en familj som vill leva mer miljövänligt

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kött och Skolmat KRAV. 2 Hur ofta äter du kött av något slag, tex från nöt, gris, lamm och kyckling? Bas (1018)
Advertisements

Tipspromenad om mat och klimat
Släng inte mat! Ta hand om den!
Gratis kollektivtrafik för Studenter!
Betyg och bedömning.
Nu ska vi i motala och vadstena börja sortera våra matrester
Tips när du planerar måltider
Vår tids paradox Klicka för nästa sida .
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Innehåll 1. Planeten jorden – vårt hem 2, Maten – vår viktigaste resurs 3. Konsumtion - lycka och avfall 4. Sopor – det ingen vill ha 5. Energi.
DAGENS LEKTION Dagens ”Varför är ni här?” Filmvisning av Älskade kött
Landsbygdsutveckling med radikalt nya förutsättningar.
Det svenska kulturarvet
En kort lektion i hur du inte blir blåst
Tema Konsumtion/Avfall/Återvinning
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Sura lösningar Starkt frätande Smakar surt pH-värdet 0-6
Så fungerar Matstudion
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Stödmaterial för diskussionsledaren Stordior och anteckningsrutor.
Unga i Piteå granskar måltider
Behövs det pengar? Byteshandel.
Tema El & Energi - FAMILJER Anna Wahlberg.
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Arbetslös.
Klimatpåverkan från livsmedel
Världen Vart är på väg??? vädret. ”Klimatförändringarna är nog naturliga.” ”Såren i naturen läker utan att det blir ärr.” ”De hittar säkert på något som.
Målet med dagens lektion: Lektion 1
Näring och individuella behov åk 8
Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Mat och klimat.
Debattera.
Hem- och konsumentkunskap
Så arbetar KRAV med ekologiskt och med nya kriterier för klimatmärkt mat Klimatsmart mat – långt ifrån eller nära?
Mat.
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Utvärdering i HK?.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
Ett mål mat för miljömålen! Om miljösmarta matval…
Äkta matglädje. Vad gör Middagsfrid? Middagsfrid hjälper hushåll som har en ambition att äta hälsosam och varierad mat lagad från riktiga råvaror, men.
MAT Vad väljer jag? Hälsa Ekonomi Miljö.
Mat.
Global uppvärmning Vad gör vi åt det?.
Lektion 1 Vt-15 Vad vi gör idag?
Medvetna skolmåltider
Måltider Vi är över 300 anställda som varje dag lagar portioner luncher till skolor, förskolor och äldreboenden i Kungsbacka kommun. Vi serverar.
Miljövän naturligtvis
Hur ska man planera upp sina måltider?
ENERGI.
Vad kan du göra för att minska ditt ekologiska fotavtryck?
Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,
Miljökollen Ett projektarbete av Sara Roxbo, Sandra Strömstedt & Maja Sjöquist Nv3a.
Exempel på elevsvar uppgift 1
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
 SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Vegetariskt.
Repetition av näringslära
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Veckans fördjupning handlar om en sorts mat. Vet du vilken
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Vi har alla ett ansvar för miljön
Presentationens avskrift:

Året som Om en familj som vill leva mer miljövänligt Lisa Månsson Lisaa.mansson@gmail.com 2013-03-19

Familjen Månsson = ekopiloter

Innehåll Ekopilotprojektet Mat Övriga tema i ekopilotprojektet Koldioxidbantaren Kött Mera grönt Släng inte maten Handla rätt Gröna appar Övriga tema i ekopilotprojektet Vår nya livsstil

Ekopilotprojektet ”Åskådliggöra livsstilens och arbetslivets betydelse för klimat och miljöpåverkan” Hur mycket miljösmartare man kan bli? Vad är enkelt att förbättra? Vad är svårare att förändra? Ett samarbete mellan Haninge kommun, Tyresö kommun och Centrum för hälsa och byggande vid KTH Sju kommunala enheter och tio vanliga hushåll Underlag att arbeta vidare med att göra det lätt för kommuninvånarna att göra rätt Startade i samband med Earth Hour 2012 Träffades 1 g per månad

Utmaningar när det gäller mat Minska klimatpåverkan Undvika gifter i naturen Hälsa Mänskliga rättigheter Djurens rättigheter Biologisk mångfald

Koldioxidbantaren Staffan Lindbergs mat‐tips Ät mindre kött Följ den svenska odlingssäsongen Köp så närproducerat som möjligt Köp ekologiskt Ät upp det du köpt hem Undvik att ta bilen till mataffären

85 kilo kött per person och år!* Har ökat stadigt, 1990 var det 60 kg Men senaste statistiken visar en minskning, lågkonjuktur? Vi äter mer utländskt kött *2010, enligt Jordbruksverket

Kött i billiga färdigrätter Han på den förra bilden visste iaf vad det var för kött Kanske inget fel att äta hästkött, men om de ljuger om det här, vad ljuger de mer om? Äta djur Jonathan Safran Foer Nästa steg, djurens rättigheter. Finns mycket läskiga bilder jag skulle kunna visa här Ät svenskt!

Kött-tips Ät svenskt Ät bra kött – mer kyckling, vilt, närproducerat, organiskt – men mer sällan (se Köttguiden) Min egen idé: ät kött som man gjorde förr Sommartips: Allt går att grilla! Kött = lyx Tips: köttguiden Lite kött i ärtsoppa, köttsoppa, fläskpannkaka, inälvsmat, blodpudding, lever etc.

Bli en lunchvegetarian? Slippa hacka grönsaker! Min kompromiss: vegetariskt eller fisk till lunch!

Klimatförbättra era standardmiddagar Varje familj har 5-7 standardrätter Byt ut ris mot potatis Nötkött mot kyckling Salladsgrönsaker mot rotfrukter Exempel Taco‐buffén: ta med frysta ärtor, majs, svarta bönor, hackade groddar, solrosskott. Byt nötfärs mot kycklingfärs. Minskade med c:a 60%

Frossa i vegetariskt Matlagningskurs med skolkökskockarna Recepten på ekopilotsidan Bra för barn De här recepten tillhör nu vår standardrepertoar

Ät efter säsong Appen ”Grön guide” från Naturskyddsföreningen för I‐phone och Android hjälper dig Sparar också pengar!

Släng inte maten! Var femte matkasse vi bär hem hamnar i soporna!

Dagbok över matsvinnet Mat från barnens tallrikar Frukt och grönsaker som blivit dåliga Dålig planering, mat glöms bort Fiskpinnar i ett hamburgerbröd Skär upp frukten och frys in, perfekt till paj eller smoothie

Tips – såhär gör vi! Gör veckomatsedel och planera dina inköp Laga mat på rester och gör matlådor ”Bäst‐före” betyder inte ”livsfarligt‐efter” Ta vara på frukten när den börjar bli dålig, perfekt till paj eller smoothie

Handla miljövänligt och klimatsmart Välj närmast - svenskt Välj ekologiskt Svenska äpplen är 4 ggr mindre klimatpåverkande än franska, och 8 ggr mindre än Nya Zeeländska (trots att de är ekologiska) Potatis - är klimatsmart, men en av våra mest besprutade grödor. Kan besprutas upp till 8ggr per säsong - välj gärna ekologisk potatis. Färdig sallat - kolla ursprunget. Tomater - välj svenska tomater under säsong, minst påverkande på klimatet (dock ser de tråkiga ut, och doftar mindre konstaterade gruppen). Resten av året: välj spanska tomater, eller ät helst annat. Holländska tomater odlas i växthus som värms upp med naturgas. Vindruvor - är en av de mest besprutade bland frukt och grönt. Att välja de från ett EU-land är mindre dåligt än utanför, då EU troligen har mer kontrollerade bekämpningsmedel. Det visar bl.a. prover som Livsmedelsverket gör. Finns det ekologiska – välj dem. Om det är en röd Arla ko på mejeriförpackningen är mjölkråvaran svensk. Att välja svensk mjölk, ost och kött bidrar till att minska trenden att svenska bönder håller på att dö ut. Fortsätter vi i denna takt kommer den sista bonden att försvinna år 2050. Välj MSc-märkt fisk! Kommer från s.k. hållbara bestånd. Tips att använda appen ”Grön guide” från Naturskyddsföreningen.

Märkningar

Varför ska man köpa miljömärkt och fairtrade? Dåliga arbetsvillkor Utsugning Naturförstöring Gifter Bra arbetsvillkor Bra framtid Bra hälsa Naturen bevaras Bra näring utan gifter Var inte naiv. Det som inte är miljömärkt är besprutat och tillverkat under slavliknande förhållanden. Att köpa är som att rösta. Vilket röstar du på?

Vad sägs om lite besprutade bananer till lillan? På en hektar bananodling, de vill säga mindre än två fotbollsplaner, sprids varje år cirka 50 kg bekämpningsmedel, fortfarande läcker gift ut i mindre vattendrag och floder för att slutligen hamna i havet och korallreven. Skadligt för arbetarna – se filmen Bananas

Tips på gröna appar Grön guide – Naturskyddsföreningen Fiskkoll Shopgun – skannar varans streckkod

En medveten konsument är en krävande konsument Varför säljer ni jätteräkor? Har ni inga ekologiska bananer? Gå med i Coops styrelse ICA – kundpanel? Även om de snoppar av dig så lyssnar de! Har ni inget miljövänligt alternativ? Vad är det i den här?

Övriga tema i ekopilotprojektet Resor Semester El och energi Konsumtion Vatten Mer information http://www.ekopiloter.se/ Min blogg http://miljopiloterna.wordpress.com/

Mer saker vi har ändrat Skönhetsartiklar – växtbaserad hårfärg, köper ekologiskt på internet, no poo, olivolja Städning – minimerat rengöringsmedlen El – bytt till ledspottar Resor – cyklar mer Konsumtion – köper mer kvalitet eller second hand och mer miljövänliga varor Någon sa att ”varför avstår du inte från att färga håret?”

Vad händer efter ekopilotprojektet? Vi har fått nya vanor…och en ny medvetenhet! Jag vill fortsätta påverka Ekoguiden – frivilliga behövs! Föräldravrålet – vråla för barnens framtid! Tips: Coops matlagningskurs för att minska matsvinn

Ekoguiden till Tyresö!

”Det är bättre att göra 80% rätt än 100% fel ”Det är bättre att göra 80% rätt än 100% fel!” Anna Wahlberg KTH, vår miljöcoach