Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna 2010-11 Vad äter svenskarna? Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna 2010-11
Matvanor spelar roll Hjärt- och kärlsjukdom kan förebyggas med bra mat och inte för mycket alkohol (Ref: WHO,O’Flaherty et al 2012) Upp till 30 procent av cancerfallen skulle kunna förebyggas med bra mat, fysisk aktivitet och normal vikt (Ref :World Cancer Research Fund) Övervikt och fetma är en av de största riskfaktorerna för sjukdom och död i västvärlden (Ref: WHO) (http://www.who.int/nmh/publications/ncd_report_summary_en.pdf)
Svenskarnas vanor oroar För lite frukt och grönt För mycket socker och mättat fett För mycket salt Unga äter sämre än äldre Sämst äter unga kvinnor
Riksmaten vuxna 2010-11 Cirka 1800 kvinnor och män 18-80 år Kostregistrering 4 dagar Enkät Provtagning (blod- och urinprover)
Över hälften av männen äter inte frukt och grönsaker varje dag gram/dag Råd: Ät mycket frukt och grönt – gärna 500 gram per dag
Bara tre av tio äter fisk och skaldjur minst två gånger i veckan Fisk och skaldjur är en viktig källa till vitamin D, selen, jod, omega-3-fett , B12 gram/dag Råd: Ät fisk ofta – gärna 2-3 gånger i veckan
Nio av tio äter för lite fullkorn gram/dag Män: 90 gram Kvinnor: 70 gram Råd: Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris
Sex av tio har flytande fetter i matlagningen Ökat från 23 procent 60 procent Smör i matlagning har ökat 8 17 procent Tillräckligt med fleromättat fett och omega-3 För mycket mättat fett Råd: Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen
Åtta av tio äter för mycket mättat fett Energi % Högst 10 procent av energin från mättat fett
Sju av tio äter för mycket salt mg/d Rekommendation: Kv: 2300 mg /dag (6 gram salt) Män: 2800mg /dag (7 gram salt) Kvinnor: högst 6 gram salt per dag Män: högst 7 gram salt per dag
En del dricker över 4 liter läsk i veckan ml/dag
15 procent av kalorierna från söta och feta livsmedel
Varannan svensk är överviktig eller fet
De flesta får tillräckligt av vitaminer och mineraler Många unga kvinnor får inte tillräckligt av vitamin D, folat och järn Det beror på för lite riktig mat och för mycket skräpmat Bästa källan till vitaminer och mineraler är riktig mat!
Vitamin D - unga kvinnor äter mindre än äldre kvinnor µg/d Rekommendation: Upp till 60 år- 7,5 µg, 10 µg över 60 år Blodprovsanalyserna – går vidare och tittar på D-vitaminhalter i blodet, resultaten kommer senare (nästa år?) Under 60 år: 7,5 mikrogram per dag Över 60 år: 10 mikrogram per dag
Matvanorna är bättre – det finns mycket kvar att göra Unga vuxna äter sämst Lägsta intaget av frukt och grönt, fisk och skaldjur Lågt intag av fibrer och fullkorn Högt intag av söt och fet mat Svårt att få tillräckligt med vitamin D, folat och järn – speciellt bland unga kvinnor