Riskbedömning av POPs i fet fisk Annika Hanberg Institutet för miljömedicin Karolinska Institutet annika.hanberg@imm.ki.se
Toxikologisk riskbedömning (negativa effekter) – ej riskvärdering nytta vs risk
POP Dioxiner och dioxin-lika PCB PCB – icke dioxin-lika ??? DDT – cancer, hormonstörande PBDE/PBB/HBCD – flamskyddsmedel försiktighetsprincipen?
TCDD “bra” karaktäriserad! Relativt låga nivåer av TCDD i mat Andra dioxiner (17 dioxin-lika, totalt 210) Andra PCB (12 dioxin-lika, totalt 209) Gemensam verkningsmekanism - TEQ
Gemensam verkningsmekanism Ligand Hsp90 AhR Arnt t ex CYP1A1 XRE AhR -> hormoner, enzymer, ??? - - -> toxicitet Patrik Andersson, IMM
Dioxiner Extremt toxiska TCDD mest studerad Brett spektrum av toxiska effekter
Effekter i djurförsök (TCDD) Akut exponering (högre doser) Viktminskning Hudförändringar (hyperkeratos, pigmentering) Minskat immunförsvar, mindre tymus Leverskador (och enzyminduktion) Fosterskador (gomspalt, njurmissbildningar) Många biokemiska effekter
Effekter i djurförsök (TCDD) Kronisk exponering Cancer Försämrat immunförsvar* Förändrad könsutveckling* Beteendeeffekter* *Känsligast vid exponering under fosterutvecklingen, effekterna uppträder senare.
Levertumörer hos råtta (%) TCDD (ng/kg/dag)
Brösttumörer hos råtta (%) TCDD (ng/kg/dag)
Effekter hos vuxna människor Ökad cancerrisk (mjukdelssarkom, Non-Hodgkin lymfom, lungcancer, magcancer, levercancer, totalt) Minskad cancerrisk (bröstcancer, äggstockscancer) IARC – klass 1 Kloracne, sämre immunförsvar, hormonnivåer
Effekter hos barn Aktivitet och inlärning Immunförsvar? Hormonnivåer? Födelsevikt
Kritiska effekter Tidig utveckling av beteende reproduktionssystem immunsystem
Mest känsliga grupper Foster Ammade spädbarn
EU riskbedömning 2001 (http://europa. eu Baseras på utvecklingseffekter hos djur (visst stöd av tillgängliga humandata) TWI (tolerabelt veckointag) 14 pg TEQ/kg kroppsvikt Motsvarar 2 pg/kg/dag (TDI)
Exponering i EU Vuxna - 1.2-3.0 pg TEQ/kg/d Barn - 2-4 ggr högre än för vuxna Spädbarn - ca 160 pg TEQ/kg/d Jämför TDI 2 pg TEQ/kg/d
Exponering i EU Betydande andel av den europeiska befolkningen överskrider TWI Intag hos ”högkonsumenter” 2-3 ggr högre än genomsnittet
Exponering i EU Exponeringen har minskat med ca 50% sedan slutet av 1980-talet Men fortfarande behov av åtgärder för att minska risken
Rekommendationer Fortsätt minskning av utsläpp Fortsätt uppmuntra amning Övervaka nivåer i livsmedel och människor Gränsvärden i foder och livsmedel?
Amning - riskvärdering Modersmjölken innehåller dioxin, PCB mm Dioxin, PCB påverkar framför allt under fosterperioden - trots högre exponering under amningsperioden Amning i sig bra för inlärningsförmåga, immunförsvar mm Fördelarna överväger därför! (WHO m fl)
Fisk - riskvärdering Efter kaffet!