Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rapport kvartal 3 2018 Uppföljning av e-dosmålen för äldre i Västmanland Athir Tarish Informationsläkare, Läkemedelskommittén.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rapport kvartal 3 2018 Uppföljning av e-dosmålen för äldre i Västmanland Athir Tarish Informationsläkare, Läkemedelskommittén."— Presentationens avskrift:

1 Rapport kvartal Uppföljning av e-dosmålen för äldre i Västmanland Athir Tarish Informationsläkare, Läkemedelskommittén

2 Kommentarer till statistiken
Förskrivningsmönstret för respektive vårdcentral över tid är relativt oförändrat även om några har gjort en viss förbättring. Utbildningsinsatser behövs. De flesta vårdcentraler har få antal patienter som står på olämpliga läkemedel, vilket är bra. Hos de vårdcentraler som har få dos-patienter kan enstaka patienter påverka andelen mer än hos de som har många dos-patienter, d v s det kan ge missvisande statistik. Variationen mellan vårdcentralerna är stor men generellt är läget fortfarande bra men med några negativa förändringar enligt nedan.

3 Kommentarer till statistiken, fort.
Antipsykotika (= neuroleptika) har inte minskat vilket är negativt. NSAID minskar både för dos-patienterna och även totalt för gruppen > 75 år, positivt. Medel mot trängningsinkontinens har ökat det senaste året. Ökningen består av framför allt en ökad förskrivning av mirabegron (Betmiga), som inte har någon antikolinerg effekt. Betmiga är dock kontraindicerat vid svår okontrollerad hypertoni och bör användas med försiktighet hos patienter med hjärt- kärlsjukdom. Övriga medel mot träningsinkontinens, de medel som har antikolinerg effekt, minskar vilket är positivt.

4 Kommentarer till statistiken, fort.
Hydroxizin har generellt minskat för gruppen över 75 år och även för de med e-dos, positivt. I princip finns det ingen indikation för hydroxizin för personer > 75 år. Fortsatt positiv trend generellt med sjunkande förskrivning av tramadol och långverkande bensodiazepiner, positivt.

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15


Ladda ner ppt "Rapport kvartal 3 2018 Uppföljning av e-dosmålen för äldre i Västmanland Athir Tarish Informationsläkare, Läkemedelskommittén."

Liknande presentationer


Google-annonser