Optik Läran om ljus.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Profilen Ljus/optik.
Advertisements

Kraft och rörelse.
Det första du bör göra är att rita horisonten
S p e g l a r.
När man skjuter ett skott i innebandy är det framförallt två faktorer som påverkar hur långt ut i sidled bollen kommer att gå: Kroppens läge och lutning.
Fritt fall – ett fall i vakuum
Energi och energiomvandlingar
OPTIK Läran om ljuset Kap 9, s Vad är ljus?  För att förklara vad ljus är behövs två modeller: 1. Ljus är partiklar som kallas fotoner 2. Ljus.
Ljus/optik.
Bilens Historia av: Johan, Erik och Max
Ljus/optik.
Sinnena 4C Vt 2013.
Kaltrina, Erik Bj, Jimmy K, Hanna H
Tid s
Optik – läran om ljuset Del 2.
Ljus/optik.
Rörelse Kapitel 7.
PLANETEN JORDEN Johan Lennestål.
Profilen Ljus/optik.
Resonans, eko, ultraljud, infraljud, ljudets hastighet
När vi tänker på ljus, så tänker vi kanske på dag och natt, på en glödlampa eller kanske stearinljus… Förmodligen tänker ingen på att massor med ”ljus”
David Christensson Rymden.
Rymden Bilder: Clipart
Hur ljus utbreder sig. Hur ljus reflekteras Optik Hur ljus bryts
OPTIK Läran om ljuset Kap 9, s
Jorden - Tellus En planet Rör sig i en bana runt solen
Ljud Ljudets egenskaper.
Ljusets färger.
Fysik Föreläsning Optik 2.
Ljus Optik.
Ljus - optik.
Vad vet vi om ljuset??? Färgen sänds inte ut från något.
Ljus.
Rymden Chaninat.
AV: Izabelle Molin Madenskolan 2014
Månen är ¼ av jordens storlek. Den har alltid samma sida mot oss.
Rörelser.
Ljusets reflektion Den vanligaste reflektionen kallas för diffus reflektion och sker när ljuset når en oregelbunden yta och reflekteras lite hur som.
Vad är ljus? Våra tre grundfärger är gul, röd och blå
Rörelse Kapitel 7.
Fysik höstterminen 2012 Optik Atom- och kärnfysik Universum
Ögat Ögat sett i genomskärning.
Ljus/optik.
LJUSET - OPTIK.
Ljus Det gör så att vi kan se!.
läran om ljusets utbredning och brytning
Profilen Ljus/optik. Profilen För att kunna se något måste det finna en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som sänder ut ljus tex solen stearinljus.
Ljusets brytning.
Ljus Ljusets reflexion.
Ljus.
Ljus Vi lär oss om ljus.
Ljus.
Ljus Gör så att vi kan se!.
Ljus I den här genomgången: Ljusets egenskaper Reflektion Färger
Optik.
Hur ser universum ut? När vi tittar upp på himlen en natt så kan vi med blotta ögat se ett antal små prickar & ofta en större prick, månen. Den del av.
Ljus/optik.
Ljus/optik. För att kunna se något måste det finna en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som sänder ut ljus tex solen stearinljus eller en glödlampa.
Ljus/optik. För att kunna se något måste det finna en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som sänder ut ljus tex solen stearinljus eller en glödlampa.
läran om ljusets utbredning och brytning
Ljus/optik. Optik Lgr11 Ljusets utbredning, reflektion och brytning i vardagliga sammanhang. Förklaringsmodeller för hur ögat uppfattar färg. Ljusets.
Genomgång 1: mål Känna till hur ljud bildas och hur det sprids i luften 2. Känna till att ljud kan beskrivas som en vågrörelse 3. Veta vilken.
OPTIK Läran om ljuset.
PLANETEN JORDEN Malin Hallmo 2009 Malin Hallmo, Fribergaskolan, Danderyd –
O p t i k e l l e r L j u s. Optik – Ljus Ljusstrålar har många märkliga egenskaper och det behövs därför många olika typer av modeller för att beskriva.
Jorden och solen Jorden rör sig runt solen. Ett varv runt solen tar ca 365 dygn. Årstid är en av de fyra delar under ett år (vår, sommar, höst, vinter)
Optik Hur ljus bryts Hur ögat uppfattar ljus Hur ljus reflekteras Hur ljus utbreder sig Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg – Ljus.
Ljus/optik.
Mathias Hallquist, Vålbergsskolan, Vålberg –
Profilen Ljus/optik.
Presentationens avskrift:

Optik Läran om ljus

Hur ser vi saker? För flera hundra år sedan trodde man att våra ögon skickade ut strålar som gjorde att vi kunde se saker, men så är det ju inte. Så här är det: När vi ser något – tex en bil – så beror det på att ljusstrålar från bilen kommer in i våra ögon. I ögonen finns näthinnan som känner av ljusstrålarna och skickar en signal till hjärnan via nerverna. Men varifrån kommer ljuset? Bilen själv skickar inte ut något ljus, utan allt ljus kommer från lampor, eld eller solen. Ljus från tex solen reflekteras (studsar) på bilen och till våra ögon – då ser vi den.

Vad är en ljuskälla? Det finns flera olika typer av ljuskällor, den allra viktigaste för oss på jorden är solen. Allt som lyser själv kan vara en ljuskälla, tex är alla sorters lampor ljuskällor, precis som eld och alla stjärnor. Många tror att månen är en ljuskälla, men den lyser faktiskt inte av sig själv. Det ser ut som om den lyser, men det är egentligen solen som lyser på den. Ljuset från solen reflekteras när det träffar månen och når sedan oss på jorden.

Ljus och skuggor Ljuset rör sig otroligt snabbt. Hastigheten i luft är omkring 300 000 km/s, vilket betyder att ljuset hinner nästan 8 varv runt jorden på en sekund. Det är faktiskt så att ingenting kan färdas fortare än ljuset – ljusets hastighet är den högsta hastigheten som är möjlig. I verkligheten kan faktiskt inte ljuset åka runt jorden. Det beror på att ljusstrålar inte kan svänga – de färdas alltid rakt fram. Det är därför det uppstår skuggor ibland, ljuset kan helt enkelt inte lysa runt ett föremål.

Reflektion Reflektion betyder att ljusstrålarna studsar mot något. De flesta ytor i ett rum eller i naturen är ganska ojämna, och då reflekteras strålarna åt alla möjliga håll.

Reflektion i en plan yta Om ljusstrålarna träffar en plan (helt platt) yta reflekteras de alltid på samma sätt. Ett exempel är när ljuset träffar en spegel – då reflekteras strålen med exakt samma vinkel som den träffade spegeln. Ljusstrålen som träffar spegeln kallas infallande stråle. Infallsvinkel Den här linjen är vinkelrät mot spegeln och kallas normal. Reflektionsvinkel Det här är strålen som reflekterats från spegeln. Infallsvinkeln och reflektionsvinkeln är alltid exakt lika stora när ljus reflekteras mot en plan yta. Spegel