Välkommen! För mycket salt i maten Torsdag 18 juli 2013 kl – 12.45
Fakta •Nästan 80 proc av saltet från inköpta livsmedel, restaurang och storhushåll, resten tillsätts i hemmen •Vi äter 10 – 12 gr salt per dag i Sverige i snitt ( spann gram) rekommendation högst gram/ dag, mindre för barn, gravida och ammande •Natrium i salt (NaCl) ökar risken för högt blodtryck •Var tredje till fjärde svensk är drabbad av högt blodtryck(>140/90 mmHG) •Saltreduktion förväntas minska dödligheten rejält, numera robusta studier •Förväntad minskad dödlighet om saltreduktion om 3 gram per dag: DK 1000 dödsfall per år, UK , globalt 2,5 miljoner •Stort engagemang i saltfrågan i många andra länder, EU och WHO •Saltreduktion går trögt i Sverige •Regeringen noll intresserad •Viktig folkhälsofråga •Saltreduktion är samhällsekonomiskt kostnadseffektiv •1 procent oroar sig över salt i maten, 7 procent undviker aktivt salt, 25 procent ”håller koll på sin konsumtion av salt” (Yougov 2013)
SALTMÄNGD, per portionsalt (NaCl) Pizza, olika smaker375 g5,6 gram Chorizo 1 st100 g2,0 gram Ärtsoppa300 g3,9 gram Falukorv150 g2,85 gram Kassler i bit125 g3,9 gram Potatis och purjolöksoppa350 g2,8 gram Lasagne färdig, 1 port 400 g4,0 gram Fiskgratäng i dillsås300 g2,7 gram Pasta Carbonara300 g2,4 gram Oxpytt, olika varumärken350 g4,0 gram ”Rostat bröd”4 skivor1,7 gram Grovt bröd surdeg1 dubbel0,8 gram Mjölk5 dl0,5 gram Ärtor,majs paprika100 g0,4 gram Skinka rökt pålägg2 skivor0,5 – 1,3 gram Sötsur sås burk100 g0,4 – 1,5 gram