Välkommen! För mycket salt i maten Torsdag 18 juli 2013 kl 11.30 – 12.45.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Nationella screeningprogram
Advertisements

PROCENT Procent betyder hundradel.
För mycket salt i maten – dags att agera!
Tips när du planerar måltider
HIV och sexuellt överförbara infektioner (STI) Tobak Alkohol Övervikt hos barn och unga RISKBRUK OCH RISKBETEENDE Resultatmål Andelen överviktiga barn.
Restauranger och service Våren 2005 T SHR: Leif Holmström Temo: Arne Modig, David Ahlin Datum:
Mätning i hemmet med automatisk blodtrycksmätare
Kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen, HU, 60 hp
VÄND PÅ DEBATTEN! - om vaccination och riskkommunikation
Hälsa ur olika perspektiv
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
World Cancer Day 2009.
TURISM I NORDEN TURISM I NORDEN
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Behandling av nedre urinvägsinfektion (UVI) hos kvinnor
Hjärtat Hjärtat är en muskel, som är något större än din knutna hand. Hjärtats uppgift är att pumpa runt blodet i din kropp. Hjärtat har fyra sammankopplade.
Mat och hälsa åk 8.
Kapitel 4 November 2008/Leif Carlsson Om Dina levnadsvanor Liv & hälsa i Örebro län år 2000, 2004 och 2008 Liv & hälsa 2008 Liv & hälsa 2000, 2004 och.
Kapitel 4 Liv & hälsa i Örebro län år 2008 November 2008/Leif Carlsson Om Dina levnadsvanor Liv & hälsa en undersökning om hälsa, levnadsvanor och.
Möjliga motmedel vid influensapandemi Handhygien – Ineffektivt vid effektiv luftspridning Social distansering – Kan ha effekt om man minska alla ”sociala”
Ytterharnäs förskola/skola
MATSEDEL VÅRTERMINEN 2013 FÖRSKOLA MÅNDAGTISDAGONSDAGTORSDAGFREDAG v jan Köttbullar med pasta och ketchup Indiana JanssonLingonpanna v jan.
Hälsa i ett globalt perspektiv. Varje land har sin egen hälsopolitik och varje land måste vara aktiva internationellt och ha en egen hälsopolitik som hanterar.
Grundkursen Jordbruket och klimatet Pernilla Kvarmo, Torben Kudsk Jordbruksverket.
25-30% av världens mat produceras direkt för slaskhinken.
Från frukost till kvällsmål.
Sammanfattning mat och hälsa
Metoder för att räkna addition och subtraktion
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Mat.
Försäkringskassans regleringsbrev för 2013
Kväve Almedalen 2013 Johanna Sandahl, vice ordförande.
Lite om skolmåltiden i Kungsbacka. Skollunchen 1800 skolluncher under din skoltid 1/3 av dagens näringsbehov.
Novus Unga om vården Vårdförbundet Lina Lidell 1718.
SBU kommentar Mindre salt – effekter på blodtrycket.
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
Ekoturism ett mer miljöanpassat resande eller.. ? Per Jiborn Svenska Ekoturimsföreningen.
matsmältningssystemet
Nya köttrekommendationer – hur påverkar de offentliga kök? Anna-Karin Quetel Nutritionist Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.
Vilka sjukdomar lider finländarna av?
MAT OCH JORDBRUK För att alla människor ska få mat år 2020 så behövs det att livsmedelsproduktionen fördubblas.
Ekomatsligan 2014 EkoMatCentrum 13 oktober 2014
Tillgänglighet sommaren 2011 Vårdgarantin Lagstadgade tidsgränserna 0,7,90,90 dagar Kömiljarden kronor fördelas minst 70 procent av patienterna.
“Bättre vård med facebook” Katrin Moeschlin Charlotta Wolgast Wallman Nov 2011.
Förslag till resultatmål från och med Den sårbara familjen -Andelen som är behöriga att söka till gymnasieutbildning efter avslutad årskurs 9, ska.
Vad är Hälsa? ”Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och inte endast frånvaro av sjukdom och svaghet.” (WHO)
Vårdskador inom somatisk slutenvård (Sjukhusvård utom psykiatri) 4:e nationella konferensen om patientsäkerhet
Skellefteå och integrationen
FREDAG 9.00 – Välkomnande till konferensen Ann, Christer ”Varför är vi här” SLS VärdegrundKarin – Medlems och verksamhetsdiskussion Anders.
Regionalpolitik EUROPEISKA KOMMISSIONEN December 2004 SV Förordningar 1 Sammanhållningspolitiken Kommissionens förslag till nya regler 14 juli.
Perinatalstatistik – föderskor, förlossningar och nyfödda 2010 Eija Vuori Mika Gissler
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.
ENERGI.
Räkna till en miljard 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13,14,15,16,17,18,19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, En miljard är ett.
SKOLMATSEDEL HÖSTTERMINEN 2013 MÅNDAGTISDAGONSDAGTORSDAGFREDAG v aug v aug Köttbullar med makaroner ketchup Sprödbakad fisk med kall.
Sveriges matkultur.
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
Måndag: Ugnsgratinerad falukorv serveras potatismos
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag
Tisdag: Nötfärsgratäng med potatis Onsdag: Kycklingsoppa serveras
Träna svenska A och B Häfte 10 Mat och dryck En matsedel Matsedel
Matsedel vecka 39, 25september-1 oktober
Matsedel v.33 14/8 Ugnsgratinerad falukorv serveras med paprikapasta
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag Lunch: Korv Stroganoff
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag Lunch: Korv Stroganoff
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Alkohol.
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag Lunch: Korv Stroganoff
Tipspromenad.
Presentationens avskrift:

Välkommen! För mycket salt i maten Torsdag 18 juli 2013 kl – 12.45

Fakta •Nästan 80 proc av saltet från inköpta livsmedel, restaurang och storhushåll, resten tillsätts i hemmen •Vi äter 10 – 12 gr salt per dag i Sverige i snitt ( spann gram) rekommendation högst gram/ dag, mindre för barn, gravida och ammande •Natrium i salt (NaCl) ökar risken för högt blodtryck •Var tredje till fjärde svensk är drabbad av högt blodtryck(>140/90 mmHG) •Saltreduktion förväntas minska dödligheten rejält, numera robusta studier •Förväntad minskad dödlighet om saltreduktion om 3 gram per dag: DK 1000 dödsfall per år, UK , globalt 2,5 miljoner •Stort engagemang i saltfrågan i många andra länder, EU och WHO •Saltreduktion går trögt i Sverige •Regeringen noll intresserad •Viktig folkhälsofråga •Saltreduktion är samhällsekonomiskt kostnadseffektiv •1 procent oroar sig över salt i maten, 7 procent undviker aktivt salt, 25 procent ”håller koll på sin konsumtion av salt” (Yougov 2013)

SALTMÄNGD, per portionsalt (NaCl) Pizza, olika smaker375 g5,6 gram Chorizo 1 st100 g2,0 gram Ärtsoppa300 g3,9 gram Falukorv150 g2,85 gram Kassler i bit125 g3,9 gram Potatis och purjolöksoppa350 g2,8 gram Lasagne färdig, 1 port 400 g4,0 gram Fiskgratäng i dillsås300 g2,7 gram Pasta Carbonara300 g2,4 gram Oxpytt, olika varumärken350 g4,0 gram ”Rostat bröd”4 skivor1,7 gram Grovt bröd surdeg1 dubbel0,8 gram Mjölk5 dl0,5 gram Ärtor,majs paprika100 g0,4 gram Skinka rökt pålägg2 skivor0,5 – 1,3 gram Sötsur sås burk100 g0,4 – 1,5 gram