Skräp i korridorer, snus i tak och på väggar?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Advertisements

Om ombud mm Om ombud, huvudmän med mera… i lagens akt och mening.
Sverige Lagar och regler.
LSO på skadeplatsen.
Konsumentköplagen.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Skadestånd och skulder
1.Tar ansvar för skolans inredning och material så vi får en trivsam skola utan klotter, skadegörelse och nedskräpning. 2.Använder inte snus, tobak eller.
Metodstöd.
Samordningsprojekt att utveckla en strukturerad samverkan mellan socialförvaltningen och utbildningsförvaltningen. Mål: Utveckla en effektivare och mer.
Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU)
Ett Brott Är Ett Brott... Av Lovisa Wirdemo.
PRIVATJURIDIK Brott och straff (kap 16).
Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling
SKOL- OCH BARNOMSORGSFÖRVALTNINGEN Stephan Rapp, Skolinspektionens dag Lund 22 nov 2010 ”Vi ska klara alla barn och elever”
De fem vanligaste brotten
Lag och rätt.
Lag och Rätt.
PRIVATJURIDIK Brottmål (kap 17).
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling
Barns rätt till en trygg skola
Brott & Straff.
Välkomna!.
Olika brott.
Handläggning enligt SoL
Askersunds kommun
Sofielundsskolans Ordningsregler
Barn som far illa Region Skåne
Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU)
1 Nattvandring Kommunpoliserna Thomas och Claes. 2 Främjande verksamhet? vuxna förebild vittne iakttagare tröst hjälp lugnande nykter engagerad medmänniska.
Behörighet som mätningsman
Konsumentköplagen.
Etik Moral Filosofi.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Webbkollen hemma Ålder 65+ Respondenter: 65.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Varför är det viktigt med lagar i ett samhälle? (7C tänker)
3 kap. Om brott mot liv och hälsa 7 § Den som av oaktsamhet orsakar annans död, döms för vållande till annans död till fängelse i högst två år eller, om.
Var rädd om DIN kommun!. Att elda kan bli dyrt. Brand i en papperskorg kan sluta med en nedbrunnen skola. Det som börjar med lek kan sluta med mordbrand,
Spångas EHT-plan en elevhälsoplan efter de nya Allmänna råd för arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram.
Stärkt stöd och skydd för b o u Stärka stödet och skyddet för barn och ungdomar som far eller riskerar att fara illa Barnrättsperspektivet stärks Barn.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
3 kap. Om brott mot liv och hälsa 7 § Den som av oaktsamhet orsakar annans död, döms för vållande till annans död till fängelse i högst två år eller, om.
Källor: Lag SFS 2006:67 Skolverkets råd och anvisningar
Lex Sarah Lex Sarah är en del i det lagstadgade systematiska kvalitetsarbetet. Gäller för verksamheter inom SoL och LSS. Syftet är att verksamheten ska.
Vägledning Vägledning. 1. Bakgrund 2. Praktisk vägledning 3. Respektive parts ansvar Vägledningens delar.
Jag visar alla respekt, tar hänsyn och ansvar
UPPHOVSRÄTT.
Riktlinjer Dokumentation Kompetens- utveckling Stödmaterial.
UPPHOVSRÄTT.
Att hamna i skiten För att förstå hur din ekonomi fungerar måste du ha förståelse för ett par grundläggande begrepp; Inkomster – Det du tjänar eller de.
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
Rättigheter och rättsskipning
Konsumentköplagen.
Trivselregler Under revidering -gäller tillsvidare Jag visar alla respekt, tar hänsyn och ansvar Snöbollskastning är inte tillåtet på skolans.
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Angrepp mot informationssystem Ds 2005:5 Göteborgs Universitet Kristina Ullgren
Föräldramöte Sätunaskolan VÄLKOMNA.
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
En översikt Jan-Åke Sandell Diskrimineringslagstiftning 1.
ETT BROTT BEGÅS. Så här kan det gå till…. Tre killar begår tillsammans en väskryckning. De åker moped och kör upp jämsides med en äldre dam och rycker.
Rapport OM MISSFÖRHÅLLANDE ELLER RISK FÖR MISSFÖRHÅLLANDE ENLIGT LEX SARAH 14 kap.3 § SoL 24b § LSS Gäller hela socialtjänsten samt all verksamhet vid.
Rättigheter och Rättsskipning
Förundersökning.
Lag & Rätt.
Kriminalitet Anna-karin Gålnander.
Riksenheten för säkerhetsmål
Syfte med avvikelse- och lex-hantering
Presentationens avskrift:

Skräp i korridorer, snus i tak och på väggar? Att reparera en bänk i klassrummet kan kosta flera tusen. Vad kostar det då att reparera en soffa? Vem vill betala den?

12 kap. Om skadegörelsebrott 1 § Den som förstör eller skadar egendom, fast eller lös, till men för annans rätt därtill, döms för skadegörelse till böter eller fängelse i högst ett år. Lag (2003:857). 2 § Är brott som i 1 § sägs med hänsyn till skadans obetydlighet och övriga omständigheter vid brottet att anse som ringa, skall för åverkan dömas till böter. Den som i skog eller mark olovligen tager växande träd eller gräs eller, av växande träd, ris, gren, näver, bark, löv, bast, ollon, nötter eller kåda eller ock vindfälle, sten, grus, torv eller annat sådant, som ej är berett till bruk, dömes för åverkan, om brottet med hänsyn till det tillgripnas värde och övriga omständigheter är att anse som ringa. 3 § Om brott som i 1 § sägs är att anse som grovt, skall för grov skadegörelse dömas till fängelse i högst fyra år. Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om av gärningen kommit synnerlig fara för någons liv eller hälsa eller skadan drabbat sak av stor kulturell eller ekonomisk betydelse eller om skadan eljest är synnerligen kännbar.

Även kändisar gör fel…

Vad kan klassen göra? Vad kan klassen göra för att stoppa nedskräpning och skadegörelse? Vad tycker du skolan ska göra?

Det här kommer skolan göra.. Ringa hem om du missköter dig. Kräva ersättning vid skadegörelse Ta bort mjuka soffor om de förstörs .

Upptäckt Incidentrapport skrivs, rektor informeras, utredning inleds Kränkning och diskriminering Enskilt samtal med inblandade Föräldrakontakt Ej kränkning eller diskriminering Föräldrakontakt vid behov. Särskilda åtgärder ska vidtas för att förhindra fortsatta trakasserier Uppföljning Andra insatser Socialtjänst, Polis, Elevhälsa Möte kring elev Ytterligare åtgärder krävs Avslut   Dokumentation Anmälan till soc.,Polis och elevhälsa kan ske direkt vid hot, skadegörelse eller misshandel

Varför vårda skolan? Hagaskolan renoverades och fick helt nya möbler för tre år sedan. Nu går möblerna sönder. Varför ska möblerna förstöras? Varje trasig sak t.ex. stol, soffa eller kudde kostar pengar. Pengarna kan istället användas till att göra roliga saker för er elever. Om du har sönder saker på skolan med avsikt, eller oavsiktligt, så är du ersättningsskyldig. Det innebär att skolan kan kräva pengar av dig och din familj för att reparera saker som du har förstört. Dumt att slösa pengar på att vara ovarsam, eller hur? Vill du ha en prick hos socialtjänst eller polis? Om du har sönder saker på skolan med avsikt eller oavsiktligt så kan skolan göra en polisanmälan. Det kan i så fall innebära att du hamnar i soc. eller polisens register. Onödigt eller hur?