Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Rymdfysik och rymdteknik
Advertisements

Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället
Syfte Utveckla förmåga att
Ellära.
ELLÄRA Kapitel 3. Efter avsnittet ska du:  veta vad som menas med att ett föremål är elektriskt laddat  kunna förklara vad elektricitet är  veta vad.
Transienta förlopp är upp- och urladdningar
William Sandqvist Motorprincipen En strömförande ledare befinner sig i ett magnetfält B (längden l är den del av ledaren som befinner sig.
Vad menas med statisk elektricitet?
Introduktion till växelström
Fysik.
10.3 Magnetism.
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Elmotorer Lars Neuman LRF Konsult maj 2012 Lars Neuman maj 2012.
Elektromagnetisk induktion Generator
Kjell Prytz, Högskolan i Gävle,
Vad är energi? Energi är något som har förmågan att utföra ett arbete eller göra att det sker en förändring.
Ellära Fysik 1 / A Översiktlig beskrivning av en del av innehållet i Ellära – Fysik A För djupare studier hänvisar jag till kurslitteratur som finns.
William Sandqvist Internet består till största delen av kabelanslutna datakommunikationsutrustningar Att bygga ett stabilt globalt täckande.
Elektricitet och magnetism 2
Elektricitet Trådkurs 6
Ellära och magnetism.
El- och elektronik.
IE1206 Inbyggd Elektronik F1 F2
IE1206 Inbyggd Elektronik F1 F2
Laplacetransformering av elektriska kretsar (komplement till Kap 3 ”Modellering av dynamiska system”) Vi antar att alla begynnelsevärden är noll vid t=0.
Anne-Lie Hellström, Norrmalmskolan, Piteå –
Induktion, del 2 Induktion innebär att en elektrisk spänning alstras (induceras) i en elektrisk ledare, om ett magnetfält i dess närhet varierar. Detta.
MEKANIK.
Ellära.
Induktion Kap. 10, ergo FYSIK, kurs B Datum Lokal
Induktion, del 1 Induktion innebär att en elektrisk spänning alstras (induceras) i en elektrisk ledare, om ett magnetfält i dess närhet varierar. Detta.
Svar på arbetsuppgifter
Elektricitet Vad är det egentligen?.
Magnetism Hur fungerar det då?.
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Mål för kursmomentet Ellära-Magnetism i ämnet Fysik år 8.
Kapitel 3 ELEKTROMAGNETISM.
Förtrogenhet med några mätinstrument
IF1330 Ellära F/Ö1 F/Ö2 F/Ö3 Strömkretslära Mätinstrument Batterier
En maskin för att generera (göra) elektricitet genom INDUKTION
Påminnelser Öva problemlösning Förtrogenhet med laborativ verksamhet och några mätinstrument Ämneskunskap Tentaanmälan till IF1613 är obligatorisk, v.g.
Påminnelse, kursens syften Ämneskunskap Öva problemlösning Öva studieteknik/studiestrategi.
Förra föreläsningen: Kraft på en strömslinga: i dl Biot-Savarts lag: r
Elektromagnetiska vågor
Magnetiska fält och krafter
Ellära och magnetism.
Förra föreläsningen: Gauss sats Konservativt (kraft)fält, rotationsfria fält Energipotential Elektrostatisk potential och fältstyrka Spänning Kondensatorn,
Metaller 3 Sid
ELLÄRA För att förstå elektriska fenomen behöver vi veta vad en atom består av. Alla atomer består av en kärna. Kärnan består av två slags partiklar –
Ellära och magnetism. Ström En elektrisk ström är vad det låter som, en ström av elektroner. Det måste finnas spänning mellan en pluspol och en minuspol.
DEN ELEKTRISKA MOTORN I en elektris motor finns två rektangulära trådslingor som sitter i rät vinkel mot varandra. De omges av en magnetfält. Läs vad som.
Elektrisk energi. Effektlagen Hur stor effekt en elektrisk apparat har räknar man ut genom att multiplicera spänningen med strömmen. Sambandet kallas.
Kretsar och kopplingar För att en krets ska fungera så behöver den vara sluten. En krets består av ledare (som an leda ström) och olika komponenter/delar.
Instuderingsuppgifter
Magnetism och elektricitet
Elektricitet ELEKTRICITET.
Elektricitet ELEKTRICITET.
En trädgårdsmästare har 10 plantor och han vill sätta ner dem i 5 rader med 4 plantor i varje rad hur ska han göra? För att lyckas plantera 10 plantor.
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
Elkunskap 2000 kap 8 Ledare och isolatorer
Elektrokemi Elektroner i rörelse.
Ellära Elektricitet. Vad kommer laddningarna ifrån?
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
Elkunskap 2000 kap 4 Resistorn
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
GRNMATC – KAP 6 NEGATIVA TAL.
Presentationens avskrift:

Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström Elkunskap 2000 Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström Grundkurs i ellära - kap 13 Induktion 2018-12-29

Kapitel 13 Induktion Elektroner som förflyttar sig ger upphov till ett magnetiskt fält. Omvänt ger ett magnetiskt fält som förflyttar sig intill en elektrisk ledare upphov till en elektronförflyttning i denna. Detta innebär att ena änden av ledaren dit elektronerna flyttas blir negativ och andra ändan positiv. Detta fenomen kallas induktion. Grundkurs i ellära - kap 13 Induktion 2018-12-29

Elektromotorisk kraft - emk Spänning som uppstår genom induktion kallas elektromotorisk kraft förkortat emk. Den inducerade emk´ns storlek är beroende av 3 faktorer: flödestätheten B, hastighet v och ledarens längd. e= B x v x l B mäts i Tesla, v i m/s och l i meter. Grundkurs i ellära - kap 13 Induktion 2018-12-29

Grundkurs i ellära - kap 13 Induktion 2018-12-29

Induktans Ordet induktans kommer från latin och betyder införande. Inom elläran används uttrycket magnetisk induktion för att tala om att en kropp som förs in i ett magnetiskt fält blir magnetiserad. Om magnetfältet kring en ledare varieras, tex genom att strömmen i ledaren ändras, uppstår en emk i ledaren pga. Elektromagnetisk induktion. Ledarens förmåga att alstra en spänning kallas induktans och mäts i en enhet som kallas henry, förkortat H. Induktans betecknas i formler med bokstaven L. Grundkurs i ellära - kap 13 Induktion 2018-12-29

Inom eltekniken tillverkar man spolar – induktorer – där induktansen i ledaren mångdubblats genom att ledaren lindats som spole. För att ytterligare öka induktansen kan man införa en kärna av ett ferromagnetiskt material, dvs. järn, nickel eller kobolt. Arbetsuppgifter 13.1-13.3 Grundkurs i ellära - kap 13 Induktion 2018-12-29