Produktion, handel och transport

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
1. Varför finns det pengar?
Advertisements

Samhällsekonomi 2.
Geografiska begrepp svåra ord
BEFOLKNING Johannes Olsson, Annan, Övriga skolor –
Ekonomiska system.
Ekonomiska System Alla länder har ett ekonomiskt system:
Bo Dahlbom 1 •Professor vid IT-universitetet i Göteborg •Forskningschef på Interactive Institute •Ordförande i Rådet för mobila tjänster •Makten över framtiden,
SAMHÄLLSEKONOMI.
Globalisering.
Fö 7 - Produktionsfaktorer
Handel – ord och begrepp
Omvärldsanalys för Skellefteå 2013
Ekonomiska System Alla länder har ett ekonomiskt system:
Orsaker Effektiviseringen av jordbruket.
Behövs det pengar? Byteshandel.
Ränta och inflation Företagen Ränta Konsumenter
Ränta och inflation Företagen Konsumenter Ränta
Internationell Ekonomi
Handel i världen - varför då?
Samhällsekonomi Del 1.
Europakurs 4 Oiiiiiii!! Va!!?? Börjar den redan NU?
Makt och Demokrati.
Industriella revolutionen
Ekonomiska system Viktiga begrepp
Samhällsekonomi It´s all about the money!
Tema: Hållbar utveckling
Varför vill företagen bli större?
BNP  Bruttonationalprodukt  Samlade värdet av alla varor och tjänster som produceras i ett land under ett år BNI  Bruttonationalinkomst  Värdet av.
Ekonomiska System Alla länder har ett ekonomiskt system:
Industriella revolutionen
BNP (BruttoNationalProdukt):
Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –
Geografi – Produktion, handel och transporter
Inflation och deflation
Europa 2020 Sabine Mayer. Utmaningar Ekonomiska krisen Arbetslöshet Fattigdom Högutbildade kvinnor måste välja mellan jobb och familj Lågt barnafödande.
Geografi Vad är geografi? Varför ska vi läsa geografi?
BNP i fasta priser.
Samhällets ekonomi.
De fattiga och de rika.
Den industriella revolutionen
Sveriges exportstrategi
Industriella Revolutionen
KONSUMTIONSSAMHÄLLET. V AD ÄR KONSUMTIONSSAMHÄLLET ? Vi handlar mer än vi behöver för att överleva – ökad konsumtion av mat, kläder, saker mm Massproduktion.
N ATIONALEKONOMI OCH EKONOMISK TILLVÄXT. B EHOV, PRIS OCH EKONOMISK TILLVÄXT.
Vad är fattigdom? Fattigdom kan mätas på många sätt. UNICEF anser att barn kan räknas som fattiga när de går miste om sina grundläggande rättigheter till.
 Offentlig sektor – all verksamhet som drivs av stat, landsting och kommun. Främst tjänster inom offentlig sektor ex lärare, sjukvårdspersonal, poliser.
Kort ekonomisk historia. Vad krävs för att en vara ska tillverkas?
Samhällsekonomi Ekonomiska system. Vad är ekonomi? Ordet ekonomi kommer från grekiska ordet för hushållning. Ekonomi handlar om hur vi bäst använder de.
Näringsliv och skola i en globaliserad värld Kristinehamn den 30 maj 2007.
Tolka kartor och diagram Befolkning. Plattektonik Jorden för ca 250 miljoner år sedan. (Pangaea)
Ekonomi & Handel Genomgångar.
Pengar Byteshandel De första mynten Papperssedlar – Sverige först 1661
Ekonomiska system Oskar Lunden, Finland, Övriga Norden –
Hur kan man mäta välstånd?
Post-industriellt samhälle, serviceländer, rika länder, nord, väst
SAMHÄLLsekonomi.
Ekonomisk utveckling & Samhällsekonomiska målen
Ekonomisk tillväxt Produktion och levnadsstandard
Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –
Geografi Henrik Carlsson.
Globalisering: Världens länder förs allt närmare varandra och beroendet mellan dem ökar Globalisering förekommer inom följande områden; 1. Ekonomi : internationella.
Geografi / samhällskunskap
Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet
HANDEL I VÄRLDEN.
Geografins fyra förmågor - vad du förväntas visa kunskaper om på np
Hållbar utveckling? Hållbar framtid?
Jämställdhet.
Transport & handel.
Export och import.
Frihandel.
Presentationens avskrift:

Produktion, handel och transport BNP HDI Världshandel Globalisering Lokaliseringsfaktorer Export Import Produktion, handel och transport

Produktion av varor och tjänster och handel= näringsliv Från råvara till förädlad råvara Tjänster

Var ligger företagen? Vägar och transporter Energi Arbetskraft Marknad Naturresurser och råvaror Varför producerar Sverige inte kläder till medborgarna i Sverige?

globalisering

Världshandeln En förenklad bild av världshandeln. Export från u-länder är mest råvaror som säljs till i-länder Därifrån exporteras förädlade råvaror/industrivaror till u-länderna Världshandel ökar pga. olika faktorer: Billiga transporter Handelshinder tas bort Fler människor har mer pengar Bra telekommunikationer Lätt att komma åt råvaror Negativa konsekvenser: ökat koldioxidutsläpp, dåliga förhållanden för arbetare i fattiga länder mm.

BNP och Hdi BNP= värdet av ett lands samlade ekonomi (export/import) BNP per capita= BNP per invånare HDI= kombinerar BNP med medellivslängd och läskunnighet, utbildning och levnadsstandard

Vilka fördelar och nackdelar kan du hitta? Turism Vilka fördelar och nackdelar kan du hitta? Individ Samhälle Miljö Mer kapital Fler arbeten Högre BNP Större socialt nätverk Ökad jämställdhet Koldioxidutsläpp Coca-cola trail Hot mot biologisk mångfald och ekosystem Ökad användning av bekämpningsmedel

Övningshäftet

övningshäftet Vilka orsaker finns till att produktionen av fordon har minskat i vissa länder men ökat i andra? Du kan ta hjälp av lokaliseringsmodellen nedan. Att produktionen av fordon i Europa har minskat kan bero på många saker. T.ex. marknaden, att marknaden har minskat och det finns inte lika stor efterfrågan på grund av ekonomisk kris och arbetslöshet. Jag tror också att det kan bero på att andra länder utanför Europa har blivit bättre på sådan tillverkning, t.ex. Kina. Så många europeiska företag säljs till andra länder där produktionen också är större. Att produktionen ökat i Sydamerika kan bero på att Sydamerika utvecklas och det startar fler företag och industrier där. Dom har också stor arbetskraft och mycket naturresurser. Det innebär mycket människor och material vilket gör att man kan öka produktionen snabbt.

Övningshäftet

Övningshäftet Resonera om olika orsaker till det förändrade sättet att hantera fisk. Ta hjälp av begreppen i rutan: Det har väl med att göra att många företag har flyttat sina fabriker till Kina. Och det beror ju på ett flertal saker. Det finns mer arbetskraft och lönerna är oftast lägre. Vi har fått bättre teknik och kan därför transportera fisken till Kina och tillbaka så att företagen kan dra fördel av de låga lönerna som finns i Asiatiska länder. Det har också med att världen har blivit mer globaliserad vilket gör att handel som förr bara var lokal, nu blivit global. Kostander Handel Löner Arbetskraft Transport Teknik

Övningshäftet Vilka konsekvenser kan det förändrade sättet att hantera fisk leda till? Ta hjälp av begreppen i rutan. Med att man gör så här blir det färre arbetstillfällen i Sverige. För de som vill jobba med fisk och vi i Sverige har jobbat med fisk genom hela historien. Och med att det blir billigare att göra i ordning fisken i Kina så blir de svenska fiskarna utkonkurrerade och det leder till arbetslöshet. Miljön tar också skada för alla utsläpp som fartygen släpper ut på varje resa. Och med att man kan göra i ordning så mycket fisk blir det överfiske på torsk och då rubbas ekosystemet i havet. Det blir ju bättre för konsumenten när priserna blir lägre. Men då är frågan om det är bättre med billig fisk som förstör miljön eller lite dyrare fisk som inte gör denna resa. Arbetstillfällen Miljö Konkurrens Hållbar utveckling Producent Konsument