Jordnötter och andra baljväxter på gott och ont!

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mat från mark och vatten
Advertisements

Om tillförlitligheten av journaluppgift om penicillinallergi hos barn
Betyg och bedömning.
Införandet av HPV-vaccin i barnvaccinationsprogrammet
Av förskolan, grundskolan och särskolan i Jönköpingskommun.
Korsreaktioner vid födoämnes-
Vitamin D Nordiska näringsrekommendationer (NNR 12)
Under första levnadsåret
Energigivande näringsämnen
Resultat från en nationell undersökning, Riksmaten vuxna
Ät rätt För att träna lätt.
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Bra mat för dig – som tränar
Födoämnesöverkänslighet
Mat och hälsa åk 8.
Mat och hälsa åk 8.
Allergitester på labbet - fungerar de och varför?
Resultat Nattfaste-mätningar dec 2013
Allergi och anafylaxi hos vuxna
Allergisk mot soja eller ”bara” sensibiliserad? Magnus Borres
Mage-tarm Ulf Bengtsson Allergisektionen SU/Sahlgrenska
Näringsämnen i kroppen
ViktreduktionAptitlöshetIllamående 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka.
Allergiprevention med probiotika
Kost & Hälsa.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Allergena komponenter
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
Matsmältningssystemet
MAT OCH JORDBRUK För att alla människor ska få mat år 2020 så behövs det att livsmedelsproduktionen fördubblas.
Äldres mat och hälsa Undernäring och hälsoekonomi
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Hur ska man planera upp sina måltider?
ENERGI.
Kost för idrottare.
Allergidiagnostik - Historik
Teori Träningscamp 7 maj
Allergi & eksem på BVC maj 2012 Hilda Hassler.
Sveriges matkultur.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Astma- och Allergimottagningen vid St Görans sjukhus
Energigivande näringsämnen
Astma och allergier – effekter av miljön?
Vegetariskt.
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
Stroke. Dagens ämne  Akut handläggning  Vad händer sedan  Tid är hjärna  TIA – en akut hjärn-attack.
Bra mat för dig som tränar. SömnTräning Kostintag Prestationsutveckling.
Läkemedelsutredning på allergimottagningen Anamnes Specifikt IgE Hudtest: Pricktest Intracutantest Provokation.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Recept på bullar, bollar och järpar samt spreads
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Den allergiska marschen – från spädbarn till vuxen
Lung- och Allergisektionen
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Anafylaxi och föda Födoämnesutlöst anafylaxi utgör
Kost för prestation.
Kalvfond Ger dig rika smaker
Bra matvanor för den nyblivna mamman
Presentationens avskrift:

Jordnötter och andra baljväxter på gott och ont! Jenny van Odijk Leg dietist, med dr Allergimottagningen SU/S 19/09/2018

Punkter Vad är bra med jordnötter? Jordnötsallergi i världen Näringsinnehåll Olika användningsområden Jordnötsallergi i världen Prevalens Baljväxter generellt korsreaktioner nyare baljväxter 19/09/2018

Jordnötter: innehåll /100 gram Energi (kcal) 600 kcal Kolhydrat 10 % Fett 49 % (varav 24 g EOM) Protein 27 % Folsyra 105 ug (25 %) Zink 6,6 mg (90 %) Vit E 7,4 mg (90 %) 19/09/2018

Soja: innehåll /100 gram Energi (kcal) 128 kcal Kolhydrat 6 % Fett Protein 11 % Folsyra 54 ug (15 %) Järn 2,7 mg (15 %) Kostfiber 5 g 19/09/2018

Jordnöt Energirik baljväxt Grisföda som blev populärt snacks 19/09/2018

Användningsområden 20 miljoner ton Olja: matlagning, hudvårdsmedel, margarinframställning, kosmetika, salvor, mm. Jordnötskaka: Resterna som blir över när man pressar olja ur jordnötterna, Jordnötskakan används som proteinrikt kreatursfoder Som föda: Stapelvara (kokt och friterad i Asien) Snacks och tillsats i kakor, godis mm i västvärlden (rostad) 19/09/2018

Konsumtion av jordnötter Sverige Relativt stabil och låg i jämförelse med andra länder Fler produkter Chokladkonfektyr Asiatisk mat 19/09/2018

Överkänslighet mot jordnötter 19/09/2018

Prevalens Ungdomar Barn 1996: 4 åringar: 1.1 % sensibiliserade 0.5 % jordnötsallergi (Tariq et al 1996) 2002: 4 åringar: 3.3 % sensibiliserade 1 % jordnötsallergi (Grundy et al 2002) Ungdomar Danmark: 0.5 % jordnötsallergi (Mortz et al 2005) ( 5.8 % sensibiliserade) England: 0.8-1 % jordnötsallergi (Pereira et al 2005) 19/09/2018

Prevalens, forts Prevalens USA: 1 % England: 1.5 % Konsumtionsdata Prevalens USA: 1 % (skolbarn, Sicherer 2007) England: 1.5 % (förskolebarn, Grundy 2002) Frankrike: 0.3-0.7 % (alla, Moneret-Vautrin 2005) Israel: 0.05 % (förskolebarn , Dalal 2002) (Food balance sheets FAO/WHO) per capita supply kg/år USA 2.7 Storbritannien 1.8 Israel 1.4 Frankrike 0.9 Sverige 0.7 19/09/2018

Beredningsform påverkar allergenicitet? Rostning påverkar smaken Rostning påverkar också allergeniciteten med en högre IgE- bindning till rostade jordnötter (Maleki JAOAC int 2004) I Europa och USA äts nästan bara rostade jordnötter I Asien serveras jordnötter kokta och friterade som stapelföda 19/09/2018

Baljväxter Jordnöt Soja, bönor, linser, ärtor Bockhornsklöver (curry) Lakritsrot Lupin Rooibos 19/09/2018

Korsreaktioner mellan baljväxter -jordnöt och soja Hög korsreaktivitet vid in vitro- studier In vivo: 55/76 av jordnötsöverkänsliga hade antikroppar mot både jordnöt och soja 2 av dessa reagerade på sojaprodukter (van Odijk et al ,PAI 2004) 2 av 34 jordnötsallergiker reagerade vid sojaprovokation (Bernhisel-Broadbent, JACI 1989) 19/09/2018

Korsreaktioner mellan baljväxter linser, kikärtor mm In vivo: 93 provokationer på barn med pos IgE för baljväxter (80 % pollenallergiska) 73% pos. prov för linser 64% pos. prov för linser och kikärtor Viss association till jordnötsallergi Få reagerade på soja (Ibanez MD, 2003) 19/09/2018

Lupin 19/09/2018

Lupin Lupinmjölsallergi finns beskrivet bl a från Frankrike J Allergy Clin Immunol 1999;104:883-888 Från Norge har ett 10-tal fall av reaktioner mot Lupin i livsmedel rapporterats Allergimott. SU: Flera positiva hudtest för lupinmjöl hos patienter med allergi mot jordnöt och andra baljväxter Lupinmjöl kan förekomma i t ex mjölmix, pasta bakverk, choklad, chips och vegetariska produkter 19/09/2018

Lupin - jordnöt 6 pat pos DBPCFC lupin varav 3 jordnötsallergiska , 3 monoallergiska (Peeters 2007) 8 pat med jordnötsallergi, 7 pos DBPCFC mot lupin (Moneret-Vautrin 1999) 1 pat anafylaxi av 1 croissant , monoallergisk (Brenneke 2007) 1 pat anafylaxi av våffla med lupin, ej allergisk ( jordnöt, lupin) (Wassenberg 2007) 19/09/2018

Prognos 10-20 % kan växa ur sin jordnötsallergi/sensibilisering 12/76 (15%) ingen reaktion vid ny exponering för jordnöt Initialt milda symtom Låga mängder specifika IgE antikroppar Fåtal andra allergier (van Odijk et al , PAI 2004) Ca 20 % med tidigare diagnos jordnötsallergi klarade DBPCFC 48/223 ungdomar neg DBPCFC 70 % av dessa < 5 kuA/L (Skolnick, JACI 2001) Fler data kring utväxt: (Kelso, Hourihane, Spergel etc) 19/09/2018

Provokationer mot jordnöt och andra baljväxter Jenny van Odijk 19/09/2018

Grundläggande Anamnes och IgE tester Eliminationskost Födoämnesprovokation 19/09/2018

När är en provokation motiverad? Efter eliminationskost ( ffa basfödoämnen) Oklar anamnes Rädsla inskränkt kost Undersöka om reaktionen mildrats /försvunnit 19/09/2018

När är den inte motiverat? “Decision points” 19/09/2018 Sampson, 2004

Challenge takes away doubt 19/09/2018 Fleischer, JACI , 2005

Modeller Indikation Läpprovokation Screening för vidare provokation? Uppdosering öppet, enkel blind, dubbelblind Anamnes på (allvarlig) reaktion Öppen provokation med normalportion Osäker anamnes Blindad provokation med normalportion Matträning Subjektiva symtom eller symtom med dag till dag variation Studier Födoämnesaversioner eller psykologiskt betingade reaktioner (neg IgE tester) 19/09/2018

Typer av provokationer Allergimott SU/S Läpprovokation Oral provokation FAS A -”- FAS B -”- Normalportion Blindad födoämnesprovokation www.fffa.se 19/09/2018

Läpprovokation Beskriven av F. Rancé, Toulouse (PAI 1997) Anamnes på allvarlig reaktion Steg 1 Födoämne läggs på insidan läppen i 2 minuter Läs av efter 15 minuter Neg provokation följs av öppen oral provokation 19/09/2018

Utvärdering läpprovokationer Allmott SU/S : 19/09/2018

Öppna provokationer FAS A Anamnes på reaktion vid låg dos 4.5 mg, 45 mg, 0.45 g, 4.5 g med 30 minuters intervall 1 timmes observation MINST Jordnöt: malda rostade jordnötter Soja: sojadryck 19/09/2018

Öppna provokationer FAS B Anamnes på reaktion vid högre dos 0.5 g, 5 g, 50 g med 30 minuters intervall 1 timmes observation MINST Jordnöt: malda/hela rostade jordnötter Soja: sojadryck 19/09/2018

Provokation dubbelblind Soja Drycker med sojadryck och elementardiet (EO28) samt aromer Normalportion: 2 dl 5 doser varav 2 el 3 aktiva Jordnöt Chokladbollar (magert recept med 10 % jordnöt) 5 bollar- 5 g jordnöt 5 x 2 aktiv/placebo 19/09/2018

Matträning Används vid neg tester, oklar anamnes och patienter med viss rädsla för ett födoämne Äter en normalportion på allergimottagningen 19/09/2018

Födoämnesprovokationer -standardisering Val av provokationslivsmedel Vilka doseringar Val av ”challenge vehicle” Taylor et sl, Consensus protocol for determination of the threshold doses… Clin Exp All 2004; 34:689-695 19/09/2018

Födoämnesprovokationer -standardisering Val av provokationslivsmedel Jordnöt – avfettat jordnötsmjöl Soja - sojamjöl 19/09/2018

Kommentarer och funderingar Utgå från anamnes och det födoämne som patienten äter mängder (rostad jordnöt, sojadryck, tillagat sojamjöl etc) Fett i provokationsprodukten kan fördröja reaktionen 19/09/2018

Fett kan påverka tillgänglighet Vanlig chokladboll Mager chokladboll van Odijk et al Allergy 2004 19/09/2018

Fördröjd reaktion vid hasselnöts- provokation hos björkpollenallergiker 12/15 reagerade långsammare med fet provokation p: 0.03 van Odijk J, Bengtsson U EAACI 2007 19/09/2018

Födoämnesprovokationer -standardisering Val av provokationslivsmedel Vilka doseringar? 10 µg, 100 µg, 1 mg, 100 mg av födoämnet 19/09/2018

Födoämnesprovokationer -standardisering Val av provokationslivsmedel Vilka doseringar? 10 µg, 100 µg, 1 mg, 100 mg av födoämnet Lägsta dos för reaktion: 1 mg jordnöt (Rancé) 19/09/2018

Födoämnesprovokationer -standardisering Val av provokationslivsmedel Vilka doseringar Val av ”challenge vehicle” undvika: kapslar feta livsmedel komplicerade recept 19/09/2018