Köksbordsmaterial växtnäringsbalanser Bilder till kokboken om växtnäringsbalanser
Överskott kg/ha N P K Ammoniak- avgång kg N/ha Denitri- fikation Flöden in och ut från gården Kvävenedfall kg N/ha Produkter in N: kg/ha P: kg/ha K: kg/ha Produkter ut N: kg/ha P: kg/ha K: kg/ha Kvävefixering kg N/ha Överskott kg/ha N P K Utlakning kg N/ha Till mull kg N/ha Från mull kg N/ha
Flöden inom gården
- + Överskott = Förluster ? = Produkter Kvävenedfall Kvävefixering Produkter som lämnar gården Överskottet för hela gården = Överskottet för hela gården Utlakning Ammoniakavgång Denitrifikation + Mineralisering - immobilisering
Rimlig P-balans medel avkastningsnivå kg per ha Växtföljd P-AL-värde I II III IV V Spannmål, oljeväxter 20 10 0 -5 -25 S-betor (vart 4:e år) 23 13 2 -3 -20 Potatis (vart 4:e år) 20 12 5 0 -10 Vall (3 år av 6) 22 12 2 -5 -20
Fosforbalans i förhållande till djurtäthet på mjölkgården, ca 1900 mjölkgårdar
Fosforbalans i förhållande till djurtäthet på svingården, ca 480 svingårdar
Rimlig K-balans medel avkastningsnivå kg per ha Växtföljd K-AL-värde I II III IV V Spannmål, oljeväxter 45 25 5 -15 -30 S-betor (vart 4:e år) 35 15 -5 -25 -45 Potatis (vart 4:e år) 60 35 10 -15 -75 Vall (3 år av 6) 50 25 -10 - 35 -90
Kaliumbalans i förhållande till djurtäthet på mjölkgården, ca 1900 mjölkgårdar
Kaliumbalans i förhållande till djurtäthet på svingården, ca 480 svingårdar