Amaroneprovning Geografi Historia Viner från Valpolicella Produktion av Amarone Druvor som är tillåtna i Amarone Amaronestilar Presentation av provningsvinerna
Venetoregionen i Nordöstra Italien
Viner från Valpolicella Recioto Amarone Valpolicella Ripasso
Skördas - Sept - Okt.
Torkning - 3 - 6 mån
Druvorna mister 40-50% av vikten
Amaronepress
Jäsning
Druvor som är tillåtna i Amarone Corvina Corvinone Rondinella Molinara Max 15% andra druvor, varav max 5% får vara icke-italienska druvor
Amaronestilar Traditionell stil - längre fatlagring Modern stil - mjukare och mer elegant - mindre ”power” och alkohol i slutet - mer smak av torkad frukt Modern stil - högre syra - mer kraft och alkohol - smak av frisk frukt - mer tillgänglig som ung
Kort sammanfattning Amarone Torrt, rött vin från Valpolicella Gjort på torkade druvor Alkoholhalten får inte understiga 14% Lagras i minst tre år
Provningsviner Matvin 2006 Antolini Amarone Classico ”Cá Coato” 2006 Antolini Amarone ”Moropio” Classico 2005 Brigaldara Amarone ”Case Vecie” 2006 Brigaldara Amarone Classico Matvin 2007 Bonazzi IGT ”San Nicola” Rosso Veronese