Zikavirus ur en smittslyddsläkares perspektiv Hans Fredlund Docent, smittskyddsläkare Smittskyddsenheten Laboratoriemedicinska länskliniken Universitetssjukhuset.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Könssjukdomar … är sjukdomar som främst smittar vid sexuella kontakter (Sexuellt överförbara sjukdomar)
Advertisements

Välkomna till vår information om A (H1N1)vaccinering
Leg sjukgymnast, medicine doktor
Införandet av HPV-vaccin i barnvaccinationsprogrammet
Gynekologiska cellprovskontroller i Jämtland
Läkemedel och graviditet
Resemedicinska vaccinationer
Sjukdomar vi talar tyst om
Behandling av nedre urinvägsinfektion (UVI) hos kvinnor
Förkylning 95% av alla förkylningar orsakas av virus
Behandling av nedre urinvägsinfektion (UVI) hos kvinnor
BHV dagen maj 2012 Smittskyddsenheten i Norrbotten Ann-Marie Cylvén
Information till vårdnadshavare
Puberteten Inträffar inte vid samma ålder för alla och oftast senare för pojkar än för flickor. Startar när en körtel under hjärnan sätter i gång äggstockarnas.
Studenthälsan Marie Lindén Företagssköterska
Tuberkulos.
Puberteten Inträffar inte vid samma ålder för alla och oftast senare för pojkar än för flickor. Startar när en körtel under hjärnan sätter i gång äggstockarnas.
Kan Svensson få HIV? Göran Stenlund 2011.
Personalföreläsning HEPATIT Personalföreläsning Lars Goyeryd.
Det stora livshotet alla pratar om
SYFILIS, lues.
Om sjukdomen, smittspridningen och beredskapen.
SMITTSKYDDSLAGEN.
Herpes Zoster Bältros Helveteseld ( ild)
HIV/AIDS.
Hygienkonferens hösten 2014
MRSA 2014 Statistik Smittskyddsenehten, , Karin Strand.
Kroatienresenären med feber och muskelvärk
Birgitta Sundén Handledare: Lena Serrander och Britt Åkerlind
Influensaläget i Världen 2013
Könssjukdomar Sjukdomar som överförs vid sexuellt umgänge.
Gynekologiska cellprovskontroller i Jämtland
Hörnstenar Noggrann diagnostik Väl genomförd behandling
Grej of the day 11 november. Ebola Smittar via blod och kroppsvätskor De första fallen av ebolafeber hos människor noterades i Zaire och fick namnet.
Könssjukdomar … är sjukdomar som främst smittar vid sexuella kontakter (Sexuellt överförbara sjukdomar)
Smittrisk vid obduktion?
Sjukdomar och besvär.
Hiv idag Ett utbildningsmaterial från Folkhälsomyndigheten.
Hiv idag Ett utbildningsmaterial från
EN POWERPOINTFILM OM RABIESVACCINETS UPPTÄCKT AV JEANETTE BYGREN.
Klinisk kemi i praktiken
Vaccination mot influensa
Barnmedicin för blivande socionomer 3/
Kärlek, sex och samlevnad. Puberteten Puberteten är något som alla går igenom. Det är en period då människan utvecklas från barn till vuxen. Puberteten.
Sveda och trängningar. ”Det svider och tränger” En kvinna som plötsligt får besvär med sveda och trängningar har nästan alltid en urinvägsinfektion En.
SJUKDOMAR & ABORT. SEXUELLT ÖVERFÖRBARA SJUKDOMAR (STI / STD) Herpes Skabb HIV/AIDS Klamydia Gonorré HPV Hepatit Kondylom Flatlöss Myskoplasma Syfilis.
Influensavaccinationen 2015 Vem? Varför? När? Hur?
Central frågeställning Preventiv = att förebygga To prevent = att hindra ”Birth control”
Att förebygga kikhosta hos spädbarn Augusti 2016.
Denguefeber EJ Denguefeber 2,5 miljader männsikor bor i dengueendemsikt område i ca 100 länder miljoner infekteras/år 1 milj DHF 25.
VINTERKRÄKSJUKA. Vinterkräksjukan är ett virus - Calicivirus Norovirus Sapovirus.
Referat Riksstämman 2006 Erik Sandholm Klinisk andvändbarhet av PCR vid Mykoplasma Pneumoniae infektioner. Anna Nilsson, Per Björkman, Infektion, UMAS.
Zikavirus Smittskydd Värmland. Zikavirus Flavivirus Upptäckt 1947 i Uganda Varit känd som endemiskt i Afrika och Sydostasien sedan lång tid Första stora.
Hepatit A Kallades förr epidemisk gulsot Smittämne: ett picorna-virus (heparnavirus). Smittväg: fekal-oral. Inkubationstid 15 – 50 dagar. Smittsamhet:
Detektion och kvantifiering av HTLV-1 och -2 med Droplet Digital PCR Lorraine Eriksson, Biomedicinsk analytiker, Doktorand Laboratoriemedicinska Kliniken,
Den nationella sentinelövervakningen för influensa
Afebril UVI – handläggning på vårdcentral
Maria Kivi hiv/STI samordnare
Vaccination mot influensa
Ekonomisk uppföljning hjälpmedel 2016
Ekonomisk uppföljning hjälpmedel
Mats Ericsson Smittskyddsläkare Region Uppsala
Januari Influensa.
Januari Influensa.
Feber hos barn.
Det viktigaste du bör veta om Kikhosta April 2019
Rapport första halvåret (H1) 2019 Sömnmedelsförskrivningen för äldre i Västmanland Athir Tarish Informationsläkare, Läkemedelskommittén.
Vinterkräksjuka/calici
CWD (avmagringssjuka)
Presentationens avskrift:

Zikavirus ur en smittslyddsläkares perspektiv Hans Fredlund Docent, smittskyddsläkare Smittskyddsenheten Laboratoriemedicinska länskliniken Universitetssjukhuset Örebro, Region Örebro län

Zika virus Zika är ett flavivirus – besläktat med Dengue-, West nile-feber och Japansk encefalit. Viruset sprids av myggor. Apor tros vara reservoaren, det vill säga värden för viruset i naturen. Den huvudsakliga vektorn Aedes aegypti- myggan finns inte i Sverige och inga inhemska fall finns rapporterade från Europa.

Hur smittas man med Zikavirus? Myggstick Blodtransfusion under viremifasen Sexuell kontakt (isolerats i sperma efter infektion) Ej rapporterats smitta från bröstmjölk, saliv, urin

Historik Zikavirus hösten 2016 Zikaviruset isolerades första gången 1947 från rhesusapa i Uganda. Mindre utbrott har tidigare förekommit i Afrika och Sydostasien. Det första stora utbrottet inträffade 2013 i Polynesien och sedan 2015 har det påvisats i flera länder i Syd och Centralamerika och spridningen till nya länder fortsätter. Brasilien och Florida (Miami Beach) har varit mest medialt…...

Zikavirus enl ECDC september 2016

Sjukdomsbild vid Zikavirusinfektion Inkubationstiden är vanligen 3 till 12 dagar efter bett av infekterad mygga. De vanligaste symptomen är feber, icke-purulent konjunktivit (ögoninflammation), artralgi (ledvärk) och makulopapulösa hudutslag. Även myalgi (generell muskelvärk) och huvudvärk är förekommer. I allmänhet varar symptomen 2-7 dagar. En stor andel av infekterade får ett helt asymtomatisk förlopp. Vanligen ger zikainfektion inga komplikationer. Troligen utvecklar man immunitet efter genomgången infektion.

Komplikationer av Zikavirusinfektion Zikavirus är för de allra flesta ofarligt och de som insjuknar behöver sällan söka sjukvård. Från utbrotten i Brasilien och Franska Polynesien har det dock rapporterats en ökning av mikrocefali och andra missbildningar hos foster samt vuxna fall med Guillain-Barrés syndrom. Hur stor risken är för fosterskador om man som gravid får infektionen, eller när under graviditeten risken är störst, vet man dock inte säkert idag. Sannolikt störst risk i början av en graviditet. Sannolikt ingen risk för kommande graviditeter

Diagnostik av Zikavirus Detektion av virusets arvsmassa i blod och/eller urin med molekylärbiologiska metoder (PCR) under de första 7-10 dagarna efter feberdebut. Senare i sjukdomsförloppet kan virusspecifika antikroppar påvisas i blod från patienten (serologi). Diagnostik finns på Folkhälsomyndigheten. Profylax och behandling Det finns inget vaccin. Specifik behandling saknas.

Zikavirus - förebyggande åtgärder 1 Vid resa till områden där det finns myggor och sjukdomar som kan överföras med myggor bör man överväga att använda täckande klädsel (långa ärmar och långa byxor) och att sova under myggnät. Zikaviruset sprids av myggor som är aktiva på dagtid, framför allt i gryning och skymning och för att skydda dig mot myggstick bör du använda myggstift på bar hud. På grund av komplikationerna till infektionen är det viktigt att gravida kvinnor vidtar åtgärder för att skydda sig mot att bli infekterade. Blodgivning efter vistelse i tropiska länder är inte tillåtet under den närmaste tiden efter hemkomst enligt Socialstyrelsens regler för blodgivning.

Zikavirus - förebyggande åtgärder 2 Par/kvinnor som kan bli gravida bör undvika oskyddat sex under resa till berört område. En man utan symtom som rest där bör undvika oskyddad sex i ”28 dagar”. Par/kvinnor som försöker bli gravida och som har rest i område där zikavirus sprids bör avvakta med att försöka bli gravida till 8 veckor efter hemkomst. Om manlig partner har eller har haft zikaliknande symtom eller om infektion har konfirmerats bör paret dock undvika oskyddat sex under 6 månader efter start av symtom. Par där kvinnan är gravid bör undvika oskyddat sex under resa till berört område och därefter under resten av den aktuella graviditeten.

När är det aktuellt med provtagning? Gravid eller kvinna/par som försöker bli gravida och det finns en risk att han/hon nu blivit smittad med Zikavirus Drygt 300 personer i Sverige är provtagna och drygt 1% var positiva

Diagnostisk algoritm för individer som vistats i område där zikavirus sprids och som INTE uppvisat symtom förenliga med zikavirusinfektion

Diagnostisk algoritm för individer som vistats i område där zikavirus sprids och som uppvisat symtom förenliga med zikavirusinfektion

”I huvudet på en smittskyddsläkare” Finns det någon annan faktor i kombination med Zikavirus infektion som ger den ökade risken för mikrocophali? MEN I ALLA FALL Är någon gravid eller funderar på att försöka bli gravid den närmaste tiden så bör man nog fundera över att just nu resa någon annan stans än där det är störst risk för att bli smittad med Zikavirus även om risken är mycket liten. Konsekvensen är ganska stor…..

Zikavirus Funderingar och frågor?