Memorera eller förstå ? två olika sätt att studera matematik Ambjörn Naeve Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm ARC lunchseminarium, 2016-03-10

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Centrum för användaroriented IT-Design (CID) CID är ett tvärvetenskapligt kompetenscentrum på KTH CID är verksamt inom 4 olika forskningsområden: • Digitala.
Advertisements

TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
Träddiagram - ett sätt att ta fram aktiviteter och prioriteringar för hur man ska jobba med ett visst område.
Hög kvalitet?? Hög kvalitet – förutsättning för barns lärande och utveckling – vad är hög kvalitet i förskolan? Barns bästa – en god start i livet! Internationellt.
Ulf P Andersson GMV
Matematik med föräldrar
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
Vägledningens potential inom utbildningssektorn
Charlotte Silén, Pedagogiska enheten, Hälsouniversitetet 2003
CINERGY – kreativ samverkan och verktyg för regional tillväxt Regionala nämnden 14 september 2011.
Struktur för självförbättrande system
Stödmaterial Hur ska våra elever kunna få möjlighet att utveckla alla kompetenserna som skolinspektionen skriver om. Vad finns det för stöd för läare i.
En reviderad läroplan för förskolan
KnowledgeCare Effektiv kunskapshantering och lärande i kunskapsintensiva verksamheter.
Språkteknologisk forskning och utveckling (HT 2007)
Struktur och ledning Rektor Styrelse samt ansvar: Tony Roth, rektor
IKT och matematik Patrik Erixon Trondheim nov.2005.
Begreppsmodellering i UML En kort-kort introduktion av Ambjörn Naeve
Kvalitet i grundutbildningen1
XML i förhållande till HTML en kort jämförelse Ambjörn Naeve The Knowledge Management Research group Centrum för användarorienterad IT Design Kungliga.
Den kultur- och industrihistoriska satsningen KOMMUNIKATIONS- STRATEGI.
Interaktiva medier och lärande Krister Lindwall & Leif Marklund.
Vad det handlar om Malmö stad satsar på att göra Malmö till en trygg och bra stad att leva, bo och arbeta i. Tillsammans med Malmöborna, företag, fastighetsägare,
Introduktion till matematik studierna på LTH
Dataföreningen i Sverige
3 timmar om Constructive Alignment (CAL); Konstruktiv länkning
STI itslearning Itslearning: En avgörande komponent till en lyckosam matematikundervisning Fil dr. Luciano Triguero Stockholms.
Hur ser världen ut - och vad vill ÅAB vara i den? margita vainio
Tänkande och språk Våga Visa
Sören Hansson Kort om mig själv
Specialpedagogiken i matematiken med inslag av appar
Den dubbelcylindriska punktfokusprincipen webb: Ambjörn Naeve KMR (Knowledge Management Research group) CID (Centrum för användarorienterad.
Vet vi lärare vad som händer på andra sidan? Grundskolan – gymnasiet – Högskolan Bråkräkning och ekvationslösning Elevernas tid upplevs som mer begränsad.
Diskussion om ansvarsfördelning och ett växande behov av stödinsatser Diskussion om ansvarsfördelning och ett växande behov av stödinsatser Politiska beslut.
BETYGSKRITERIER I GEOGRAFI
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
Samspelet mellan Matematiken och Vetenskapen Ambjörn Naeve The Knowledge Management Research group Centre for user-oriented IT Design (CID) Numerical.
1. Vad är egentligen GIS ? GIS Attityder Förmåga hos användaren OrganisationTeknik Doktrin/Strategi EtikArbetsmetoder Information.
Begreppsmodellering i UML En kort-kort introduktion av Ambjörn Naeve
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
 Långsiktig matematiksatsning  Projektförslaget är baserat på forskningsöversikter och kartläggningar  Varje enhet ska bedriva utvecklingsarbeten.
Karlstads Universitet
Unga vuxna (18-24 år) Finansinspektionens studier och SCB data : Unga vuxna har begränsad egen ekonomi och erfarenhet.
Föreläsning om RUP RUP – Rational Unified Process
Helena Lindgren 1 MDI – fördjupningskurs (D – nivå) Kursens mål ge teoretisk fördjupning i ämnet människa-dator interaktion, ge kunskap om metoder.
Välkommen till Brunna, Gröna Lund och Stamvägens förskolor
Skolan för Kemivetenskap Kungliga Tekniska högskolan KTH svarar för en tredjedel av Sveriges kapacitet av teknisk forskning och ingenjörsutbildning.
Memorera eller förstå ? två olika sätt att studera matematik Ambjörn Naeve Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm ARC lunchseminarium,
VÄLKOMNA TILL MYGGANS FÖRÄLDRAMÖTE
Lars Madej  Talmönster och talföljder  Funktioner.
Kajsa Bråting  H. Sollervall: Tal och de fyra räknesätten, Studentlitteratur.
Skapa medvetenhet Att öka kunskap och förståelse genom att dela med sig av information eller erfarenhet 1 Utbildning för distriktets jubileumskoordinator.
ACD 3 Bligård & Simonsen ACD 3 (Aktivitetscentrerad design) Lars-Ola Bligård & Eva Simonsen
Brottspreventiva är sådana åtgärder och förhållanden som minskar sannolikheten för brott och/eller reducerar skadeverkningar (inkl. rädsla) av brott. (Sarnecki,
Introduktion till The Rational IT Model
Digitalt laborativt centrum Högskolan i Halmstad
Populärt brukar algebra ibland kallas för bokstavsräkning
Introduktion till AI AI=“Få maskiner att göra sånt som, om…”
Designstöd Design och utvärdering, 5 poäng
Planering i matematikundervisning
Malin Forssell, Karolina Henningsson
Risk- och sårbarhetsanalyser
Digitalt förstärkt matematikundervisning
ÄMNESHJUL MATEMATIK ÅK 3
Tips för bättre kommunikation
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Helena Lennholm, KTH Docent i träkemi
Samordnad utveckling för god och nära vård
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Upplevelser och växande kunskap med Skogen i Skolan
Presentationens avskrift:

Memorera eller förstå ? två olika sätt att studera matematik Ambjörn Naeve Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm ARC lunchseminarium,

Strukturen hos dagens matematikundervising Sluten lagrad arkitektur baserad på: brist på ämnesförståelse i de tidiga lagren. minimering av undervisningsbördan i de senare lagren. livslångt utlärande med: Läroplansorienterad ”knowledge push”.

Problem med dagens matematikundervisning Den har svårt att: skapa förståelse. stödja individualisering. integrera matematiken med den övriga kulturen. stimulera intresse. integrera abstraktioner med tillämpningar. underlätta övergång mellan olika lager.

Möjligheter till förbättrad matematikundervisning visualisering av begreppen. interaktion med formlerna. använda IT för att öka den ”kognitiva kontakten”: individualisering av presentationen. Stödja livslångt in-lärande baserat på intresse: förstärka berättelsen genom att: visa innan man bevisar. fokusera på den matematiska idéhistorien. slussande av frågorna till levande resurser. bevisa enbart när behovet är uppenbart.

Ideologi: Betona de spekulativa och kreativa aspekterna av matematiken. Matematiken som konstform. Mål: Att stimulera intresset för matematik bland alla åldersgrupper. Grundidé: Avdramatisering genom dramatisering. Problematisera och dramatisera de matematiska begreppen och förankra dem i idéhistorien. Metod: Förstärka berättelserna- visa utan att nödvändigtvis bevisa. Form: “Gårdagens Nyheter”: Proust: “På spaning efter den matematik som flytt.” Kunskapskomponenter genom historien (Pythagoras, Archimedes, Newton, …) knyts samman av ett ”nyhetsankare i rum-tiden” som följer olika spår genom utvecklingen av matematiska begrepp och idéer. Helgdagsmatematik

De matematiska kugghjulen 1 Ambjörn Naeve

De matematiska kugghjulen 2

# # # # The pattern that connects 1

# # # # The pattern that connects 2

Tar bortHar kvar Lägger till för att återställa 1/3 av vad jag hade = = 33,33…% av vad jag hade 2/3 av vad jag hade = = 66,66…% av vad jag hade 1/3 av vad jag hade = = 1/2 av vad jag har kvar = = 50% av vad jag har kvar 1/2 av vad jag hade = = 50% av vad jag hade 1/2 av vad jag hade = = lika mycket som jag har kvar = = 100% av vad jag har kvar = 50% av vad jag hade 1/2 av vad jag hade = 1/4 av vad jag hade = = 25% av vad jag hade 3/4 av vad jag hade = = 75% av vad jag hade 1/4 av vad jag hade = = 1/3 av vad jag har kvar = = 33,33…% av vad jag har kvar 1/5 av vad jag hade = = 20% av vad jag hade 4/5 av vad jag hade = = 80% av vad jag hade 1/5 av vad jag hade = = 1/4 av vad jag har kvar = = 25% av vad jag har kvar Procenträkning: Ambjörn Naeve

Distributiva Lagen Definition (för att utvidga DL till negativa tal):

Produkt av Summor --> Summa av Produkter: Designbeslut: Snitt av Unioner --> Union av Snitt: Union av Snitt --> Snitt av Unioner : ELLER av OCHs --> OCH av ELLERs: OCH av ELLERs --> ELLER av OCHs : Den distributiva lagen: ett mönster som förenar

Multiplikation av komplexa tal i kartesiska koordinater: i polära koordinater: där

Math Makers versus Math Fakers Ambjörn Naeve

Fundamentalsatsen för ’utbildningskalkyl’

Begreppsbildning syftar till att hjälpa oss Exempel: Begreppsbildning “Styrkan i tänkandet ligger i att veta vad man inte ska tänka på.” Effektiva begrepp bortser från det mesta Punkt, Linje, Plan, ….. inom geometrin. Syfte: att bortse från oväsentligheter genom att bygga upp idealiserade strukturer som fokuserar på det väsentliga. så att det märks så lite som möjligt. Effektivitet : En beskrivning av de viktigaste begreppen Def: och deras inbördes relationer inom ett visst område kallas en begreppsmodell över området.

KunskapsMappning Att hjälpa människor att bygga sina egna kunskapskartor

Forward and backward competency gaps

KunskapsGapsMappning

Svårighetsbedömning

Möjliga KunskapsLeder

KunskapsUtvecklingsPlan

Kunskapsled från A till B med en utkikspunkt

Matte 1 för Bio och K (2007)

CyberMath (2000): En delad virtuell miljö för interaktivt utforskande av matematiken presentation av både elementära, och avancerade matematiska begrepp. Mål: CyberMath miljön ska stödja: Medel: Användande av avancerad VR teknologi (t.ex. DIVE). globalt samutnyttjande av resurser. traditionell lärarledd undervisning. gruppsamarbete mellan studenter. lärarledd presentation av material som är svårt att visualisera med traditionella metoder. Mer info + demo:

CyberMath: läraravatar med en laserpekare

CyberMath: att hitta nollrummet till en linjär avbildning = = =

Mera material finns på webbsida på ARC: Ambjörns seminariemapp:

APPENDIX

Lärande Aktivitet Input Stöd Output Kompetens FörkunskapsEfterkunskaps för- utvärdering efter- utvärdering Före- och Efter-kunskaper för en lärandeaktivitet

Lärande Aktivitet För- Kompetens Ingångs- Kunskaper Stöd- Kunskaper Efter- Kompetens LovarLevererar BehöverMottar BehöverMottar ”Supply-Support” nätverk för Lärandeaktiviteter

Lärande Aktivitet Behöver Mottar Behöver Mottar Lärande Aktivitet Mottar Lärande Aktivitet Behöver Mottar Behöver Mottar Lovar Behöver Mottar Behöver Levererar Lovar Levererar Mottar Lovar Behöver Levererar ProSumer-metriken: Lovar ∆ Levererar / Behöver ∆ Mottar

Student Lärande Aktivitet Mottar Lovar Behöver Lovar Levererar Mottar Behöver Levererar Lovar Levererar Deltagandemöjligheter Mottar strävar efter att skaffa sig kompetenser som den upplever att den kontrollerar begränsar kompetenser som utvidgar kunskapsbasen för utvärderar Utbildningsanordnarens ansvar Studentens och skolans ansvarsfördelning i ett kompetensgapsbaserat utbildningssystem

NuvarandeÖnskvärd Generell Special Specifik Verksamhet Lärandeprofil Lärobjekt Beskrivning Kompetens Matchning Komposition Minikurser Personaliserade Personalisering LUISA Organic.Edunet H-net …

Ericsson: Employee Competence Gap

Ericsson: Employee Competence Gap Analysis

# # # # The pattern that connects - 2

Associativitet: Kommutativitet: Distributivitet: Exempel: Några matematiska interaktionsmönster

AssociativitetKommutativitet Distributivitet kommutativ algebra associativ algebra