Meningar med bisats När vi skriver texter är det bra att använda bisatser. Det är bra att använda bisatser i meningar av många olika anledningar. Dels.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
KONJUNKTIONER.
Advertisements

Om verb Olika former Introduktionsfilm Hanna Hägerland
Bisatser © Birgitta Ryding.
Svenska som andraspråk
Konjunktioner (och subjunktioner) youtube. com/watch
void hittaMax(int tal[], int antal, int *pmax) { int i; ??=tal[0]; for(i=1;i??) ??=tal[i]; } int main() { int v[]={1,2,3,4,2}; int.
P, S, O, PF, ATTR, ADVL, OIV AKTIV &PASSIV, HS&BS
Igår var Lisa på bio..
Underordnade konjunktioner
Luncha & lär! Indirekt tal ii.
Satsdelar.
Satsdelar Predikat Subjekt Direkt objekt Indirekt objekt Adverbial
Bedömning av muntlig produktion och interaktion
presens, preteritum och futurum
Luncha och lär! hjälpverb.
” kommer att, Tänker eller ska”?
SVENSKA.
Huvudsatser och bisatser
Tryck på F5 för att börja. ”Klicka” sedan för att fortsätta.
Mening eller fråga TRYCK F5.
Luncha & lär! Tänka, tycka eller tro?.
Huvudsatser och bisatser
Grammatik - satslära Eleven kan översiktligt (C: med viss precision, A: med god precision) utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser,
Ordföljden i svenskan (syntaxen)
Konjunktioner bindeord.
Ordföljd.
STUDIETEKNIK.
Satsbegreppet. Begreppen mening och sats På svenska talar man ofta om meningar och satser, men på tyska finns inte begreppet mening. På svenska används.
Att bygga meningar förra veckan huvudsatser nu bygger vi på bisatserna.
ORDFÖLJD OCH HJÄLPVERB I SVENSKAN SFI 2015 Åsa Olsson.
Presens, preteritum, perfekt och futurum Presens beskriver något som sker NU. Om vi ska uttrycka något som relaterar till nu använder vi: Perfekt: För.
Grammatik.
Presens Verb i presens beskriver något som händer nu men vi: använder också verb i presens när vi pratar om något allmänt. Det regnar på hösten eller Många.
Skriva meningar i huvudsats Alla meningar måste innehålla minst ett verb. Verbet kommer alltid på andra plats i en huvudsats. En mening kan ha flera verb!
SKRIVA TEXTER Vad är uppgiften? Berätta om det inte något annat! Skriv mycket! Bättre med lång text och fel än lite och rätt. Några exempel på bisatser.
SATSLÄRA En mening kan bestå av en enda sats. En mening kan också byggas upp av två eller fler satser som binds samman.
Satsschema - Hur använder man det?.
Språksystemet, huvudsats/bisats Lars-Gunnar Andersson Inst. för svenska språket.
Satsadverbial Du måste alltid tänka på satsadverbialen när du läser, lyssnar, skriver och talar! Satsadverbial är viktiga eftersom de ändrar meningens.
Konjunktioner Vad är en konjunktion? En konjunktion binder ihop huvudsatser.
Grammatik och språkriktighet
Återberättande text Kurs C.
Åsa Karlsson, Nösnäsgymnasiet, Stenungsund –
Huvudsats och huvudsats
Och vecka BE Gå vidare genom att klicka på musen ! ® BrucElvis.
Satsdelar.
Vad är en konjunktion? En konjunktion binder ihop huvudsatser.
Skriva meningar i huvudsats
Verb (Något man gör) Verb beskriver något som man gör. Verbet kan böjas i olika tempus. Tempus = tid. Verb kan beskrivas på olika sätt. Imperativ Infinitiv Presens.
Ordföljd huvudsats.
Skriv stor bokstav och punkt i alla meningar. Kurs B: tala och skriva Skriv stor bokstav och punkt i alla meningar.
Åsa Karlsson, Nösnäsgymnasiet, Stenungsund –
STUDIETEKNIK.
Vecka 39 Tisdag den 26:e september 2017 Dagens namnsdag Einar Enar.
Verb Texterna 1.2, 1.3.
Satslära När du skriver en text sätter du ihop ord som blir till en eller flera satser. Dessa satser bildar då en mening, som börjar med stor bokstav och.
Vecka 40 Tisdag den 3:e oktober 2017 Dagens namnsdag Evald Osvald.
Vecka 39 Onsdag den 27:e september 2017 Dagens namnsdag Dagmar Rigmor.
Elevråd på Sfi. Hur fungerar det?
Basic Swedish 1 Lektion 4, den 15 februari Välkomna
Grammatik - satslära Eleven kan översiktligt (C: med viss precision, A: med god precision) utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser,
Vad är en konjunktion? En konjunktion binder ihop huvudsatser.
Samordnade konjunktioner
Svensk grammatik Satslära (Del 2).
Argumenterande text.
Ordföljd huvudsats.
Satsschema - Hur använder man det?
Satsschema - Hur använder man det?.
Grammatik - satslära Eleven kan översiktligt (C: med viss precision, A: med god precision) utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser,
Vad är en konjunktion? En konjunktion binder ihop huvudsatser.
Presentationens avskrift:

Meningar med bisats När vi skriver texter är det bra att använda bisatser. Det är bra att använda bisatser i meningar av många olika anledningar. Dels kan korta meningar vara ”jobbiga” att läsa då de saknar flyt. Dels ger bisatser mer information om det du skriver om.

Viktigt att veta om bisatser En bisats kan aldrig bilda en mening själv. Det måste finnas en huvudsats och en bisats. En mening kan börja eller sluta med en bisats. En mening kan innehålla flera bisatser. Observera att orden: och, men, för och så inte är bisatsinledare.

Ord som inleder en bisats Ord som inleder en bisats kallas för bisatsinledare. Som, om, att, eftersom, då För att, så att, efter att, därför att, trots att Viktigt: Frågeord är också vanliga bisatsinledare. Tillexempel När, var, vart, hur, varför, vad och vem. Kom ihåg: Var bor du? Är en fråga inte en bisats

Hur skriver man en bisats? Det finns en enkel regel som ofta gäller vid bisatser. Efter bisatsinledaren oftast rak ordföljd. Det vill säga: Bisatsinledare+ Subjekt + verb+ objekt+ eventuellt plats och tid (adverbial).

Exempel på bisatser med rak ordföljd Bisatsinledare är understryken: Att han kommer till SFI imorgon. Som jag köpte igår. Eftersom vi skriver i boken på lektionen. Därför att det regnar ute idag. När han kom igår klockan 12.30. Jag hoppas att du ser att bisatserna inte kan bilda en mening som vi förstår. Viktig information saknas och det får vi i huvudsatsen. Se nästa sida!

Huvudsats och bisats (bisatsinledare understryken och bisatsen kursivt. Eleven ringde till SFI och sade att han kommer till SFI imorgon. Jag har en ny mobiltelefon som jag köpte igår Vi behöver pennor eftersom vi skriver i boken på lektionen. Jag har ett paraply därför att det regnar ute idag. Han hade kakor med sig när han kom igår klockan 12.30.

Inleda meningar med bisatser Ibland kan man börja en mening med bisats. Jag vill att du ska veta det! På C kursen är mitt tips att du först tränar på att skriva bisats efter huvudsatsen. Vi kommer att titta på hur man kan inleda meningar med bisats+ huvudsats längre fram på kursen.

Satsadverbial i bisats Satsadverbialet skrivs oftast före första verbet i bisatsen. Exempel Att han inte kunde komma. Eftersom de alltid är glada. Trots att det aldrig regnar. Som ofta ringer till SFI. Därför att hon alltid kommer för sent. När vi ibland åker bort.

Hjälpverb i bisats Det är samma regler för hjälpverbet som när du skriver en huvudsats. (Huvudverbet skrivs i infinitiv). Exempel: Jag packar min resväska idag eftersom jag ska resa till Stockholm imorgon klockan 12.30. Han köpte en ny bil igår trots att han ska sluta köra bil i Sverige på vintern.

Följande ordning gäller nästan alltid Bisatsinledare+ subjekt+ satsadverbial+ hjälpverb+ verb+ objekt + plats+ tid Exempel därför att + han+ inte +kunde +komma+ till skolan+ i Kristianstad + imorgon Exempel med: subjekt + verb + objekt +tid som + han + läste+ på bussen + igår Den kortaste bisatsen innehåller endast: subjekt + verb Jag pratade med Karin och hon sa (huvudsats) att hon kommer.