Ursprungsmärkning!. Om ursprungsmärkning Det finns regler för obligatorisk ursprungsmärkning för vissa livsmedel, vilket bl. a regleras i EG-förordningar.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
1 Matvalet Konsumentundersökning om medvetna val och dess hinder Oktober 2005 Gunilla von Perner Maria Celén IPSOS.
Advertisements

Kött och Skolmat KRAV. 2 Hur ofta äter du kött av något slag, tex från nöt, gris, lamm och kyckling? Bas (1018)
Mat från mark och vatten
Nitrat/nitrit - hälsoaspekter
Tips när du planerar måltider
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund Inför valrörelsen 2010: 33 säkra tips från Sveriges gröna näringar.
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
Om samarbetet Syfte LRF och ICA arbetar tillsammans för att möta konsumenternas efterfrågan på mat producerad av svenska råvaror samt tydliggöra de mervärden.
Valpens Bok Mopser.
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Sveriges Konsumenter •Sveriges enda konsumentorganisation •Äger Råd & Rön •Driver konsumentrådgivning •Fyller 20 år under 2012 •Representerar Sverige nationellt.
Minskad köttkonsumtion Antibiotikaresistens
Offentlig upphandling
Tvärvillkor – Djurskydd Mirjam Håkansson Djurskyddsinspektör/Lantmästare Enheten för häst, fjäderfä och vilt EG-direktivens.
Träff Landsbygddepartement SJV 19/ Sid 2 | LRF Kött Mål •Skapa förutsättningar för en lönsam tillväxt •Konkurrenskraftig svensk grisköttsproduktion.
SVENSKT KÖTT Sveriges Nötköttsproducenter, jan -14.
VÄLKOMMEN!!!.
Handlingsprogram för livsmedel Miljönämnden 18 december 2012.
Klimatpåverkan från livsmedel
Hur miljöanpassar man kostråden?
Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat
Näring och individuella behov åk 8
Karlstad - Upphandlingsseminarium Axel Hansson, Marknadsutvecklare Lantbrukarnas Riksförbund
Mat och klimat.
Så arbetar KRAV med ekologiskt och med nya kriterier för klimatmärkt mat Klimatsmart mat – långt ifrån eller nära?
Mat.
Är Greppa Näringens frågor viktiga för konsumenten? Greppa Näringens halvtidskonferens 1-2 september 2004 Sören Persson Sigill Kvalitetssystem AB
Livsmedelsanbud Statistik Beslut som påverkar Riktlinjer Lagen om offentlig upphandling.
Välkomna till Utbildning om KRAV och ekologisk produktion
Livsmedelskontroll
Mat.
Skog Betesmark Åker Vatten system Frukt Bär Växthus Plantskola kompost
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund GRISLYFTET – framtidstro för svenska grisbönder.
♥ Brunbjörnar ♥ Härjedalens landskapsdjur är björn. Brunbjörnar är fredliga om man låter dem vara i fred.
Spara kvittot! När du handlar en vara av ett företag/butik har du alltid rätt att få ett kvitto. Erbjuder ett företag/butik inte ut kvitto riskerar man.
ABP Kerstin Edeen
Märkning och symboler.
Klimatpåverkan från några vanliga livsmedel
Novus Stockholmare om frivilligt arbete November 2010 Stockholm Arne Modig 2046.
Miljövän naturligtvis
Hälsofrämjande förskola - Nora 4 mars 2011
Hur ska man planera upp sina måltider?
Matregler.
Sveriges matkultur.
Här kommer lite fakta om Jordbruk.
Kött, fisk och ägg I kostcirkelns 6:e grupp ingår bara animaliska livsmedel dvs. mat som produceras ifrån djur. I den här gruppen ingår förutom kött,
Novus Boende i Dalarna och Gävleborg om frivilligt arbete November 2010 Dalarna och Gävleborg Arne Modig 2046.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Rapport Djurens Rätt. oktober Förord  Undersökningen har genomförts inom ramen för Demoskops månatliga telefonomnibus med allmänheten.
Vegetariskt.
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
Miljöstyrningsrådets revidering av animaliska livsmedel och vår roll i Sverige – det nya matlandet Monica Sihlén, Miljöstyrningsrådet, Gotland 17 juni.
Särskilt driftsstöd till dagligvarubutiker i sårbara och utsatta lägen.
Äta för att behålla en god hälsa
Regelverk kring spårbarhet
Webinarium om kött och klimat
LRFs Statistikplattform
Veckans fördjupning handlar om en sorts mat. Vet du vilken
Kick-off dag Amal Shabibi och Victor Muñoz.
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Kick-off dag Amal Shabibi och Victor Muñoz.
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Energimärkning av däck 1222/2009
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Innehåll Jordbruksverkets styrning av kontroller och beslut
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Presentationens avskrift:

Ursprungsmärkning!

Om ursprungsmärkning Det finns regler för obligatorisk ursprungsmärkning för vissa livsmedel, vilket bl. a regleras i EG-förordningar. Färska grönsaker och frukt Honung Ägg inklusive inhysningsform Nötkött (2000) fött, uppfött, slaktat, Färskt,fryst, men inte berett/tillagat Griskött, får och get ( 1 april 2015), uppfött, slaktat, samma som nötkött Fågel, (1april 2015), uppfött, slaktat Mjölkprodukter, utretts - inga EU-krav Livsmedelsverkets föreskrifter anger att ”märkning inte får vilseleda vad gäller ursprung” och att ”om avsaknad av uppgift om ursprung kan vilseleda konsumenten, måste denna uppgift anges”. Källor: Livsmedelsverkets hemsida ( samt ”Riktlinjer för frivillig ursprungsmärkning av livsmedel och som får användas utöver obligatoriska krav (Mars 2007”

Skillnader i djurskydd Sverige och EU SVERIGE Regler för alla djur. Större ytor för växande djur ex grisar Lösgående grisar Avvänjning av smågrisar vid 4 veckor Grisknorren kvar Halm till alla grisar Alla kor på bete Sittpinne, sandbad och rede för hönan Näbbtrimning förbjuden Max 36 kg kyckling per m2 EU Inga regler för kor eller andra nötkreatur (över 6månader) Mindre ytor för växande grisar Avvänjning av smågrisar vid 3 veckor Kupering av grissvansar tillämpas allmänt Suggor i bås (ca 10 veckor även efter 2013) Gamla hönsburar (2012) Näbbtrimning tillåten Max 42 kg kyckling per m2

Ursprungsmärkning i Handeln Möte med Sveriges Konsumenter 22 maj 2008

Viktigt att veta i vilket land råvarorna i livsmedel är producerade? Andel i procent

Känner du dig tryggare om du vet råvarornas ursprung? Andel i procent

Djurskyddet Sverige Är ursprungsland viktigt? Två av tre tycker att ursprungslandet är en viktig faktor när man köper kött, fågel, fisk, ägg och/eller mejeriprodukter. Minst viktigt är det i Stockholm (58%), mest viktigt är det i mellersta Norrland (72%).

Hjälp att välja Djurskyddet Sverige och Vi konsumenter Presseminarium mars 2010 En obligatorisk icke vilseledande märkning av ursprungsland av övrigt kött (utöver nötkött), fågel och mejeriprodukter. Behåll märkningen på ägg. Informationssatsningar för att öka kunskapen hos konsumenterna om djurhållning KRAV, EU-ekologiskt och Svenskt Sigill är bra, men vi vill veta mer – Exempelvis lösgående kor, betande nötkreatur och lamm, lösgående grisar, gårdskoncept

BEUC consumer survey on origin labelling on food in four European countries Study on European consumers’ interest in, understanding of, and expectations for origin labelling on food January 2013

Vi får vad vi betalar för Vem är boven: industrin, handeln, men också vi som konsumenter, som inte bryr oss om vi har något svenskt jordbruk kvar utan bara tittar på pris Köp svenskt, helst ekologiskt, men om, inte åtminstone svenskt Titta på engelska handelskedjor Buy Brittish! Louise Konsumentkoll Oktober 2013

Ursprung är inte bara ursprungsland? Närhet Trygghet Möjlighet att påverka och kontrollera Livsmedelssäkerhet, djurskydd, miljö, klimatpåverkan Värna sina bönder Värna sin region