EN SITUATIONSANALYS (1), PROBLEMBESKRIVNING (2) &MÅLSYSTEMBESKRIVNING (3) AV DAGENS TANDBORSTAR AV: NANDI MOKSNES Förbättrade tandborstar.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hälsa och välbefinnande! Tandläkarna önskar er
Advertisements

IT för personlig vård av kroniskt sjuka
Av förskolan, grundskolan och särskolan i Jönköpingskommun.
Reactions an Equilibrium
Samhällsekonomi 2.
Vård av en åldrande mun x:\ar\kampanjat\ikäihmisten kampanja,r, hoitohenk./SK
Uppdrag: färre fall - en möjlig utmaning!
Munhälsa, kost och vikt Hur hänger det ihop?.
Sammanfattning Vi gjorde ett studiebesök i Kista Service Hus. Två pensionärer pratade om problem i deras vardagsliv. Utifrån det tänker vi skapa en digital.
För att kunna göra varor och tjänster behöver man produktionsfaktorer.
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Bättre liv för våra äldre
att förebygga fall, trycksår och undernäring
Arbetsmarknadsprognos för kultur och media 2011och 2012.
Hur gör vi tandvården (mer) hälsoinriktad?
Handledare: Rebecka Arman FoU i Väst
Vår Friskprofil - är ett utmärkt instrument för att belysa din eller din personals livsstil. -
Hjärta och kärl Vad blir konsekvenserna av hur vi har det?
Taxi 2000 för taxiåkerier Taxi 2000 för taxiåkerier är ett administrativt system på Internet, som sparar mycket tid för det enskilda åkeriet och underlättar.
Detta är God Vård.
Funktions- och hälsobaserade vårdambitionsnivåer Vad är ”Nödvändigt”?
ATT ÖVERLEVA VINTERN Små däggdjur som exempelvis möss, sorkar och lämlar lever under vinter i små gångar under snön. Detta för att skydda sig mor kylan.
”Målet för tandvården är en god munhälsa…. ….för hela befolkningen”
Kemi för hållbar utveckling och ökad livskvalitet
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Uppsök/nödv. Tandv. Tandl.program 2015
INFORMATIONSKOMPETENS 1
En undersökning om hälsa och livsvillkor Norrland 2010.
Kommunerna och Kontaktcenter Framtida utmaningar Kommer offentlig sektor i framtiden att växa i samma takt som nu ? Vad tyder på motsatsen ? Befolkningens.
KunskapsCentrum för Äldres Munhälsa
BNP (BruttoNationalProdukt):
Quality 2011 Nationella riktlinjer för vuxentandvård 15 september 2011
Dom nya testerna Förkläde i patientarbete
Introduktion & Säkerhet del 2
Karma är resultatet av en människas handlingar, ord och tankar under dennes livstid
Kost och Hälsa Då är det två timmar med kost och hälsa, Socialstyrelsens nationella riktlinjer för levnadsvanor när det gäller kosten, patientfall, Dietistens.
PÅ FAMILJECENTRALER Att välja framtid -
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Resultat: Under 5 veckor valde vi att mäta hur många gånger vi fick borsta tänderna minst 1 gång/dag på fyra av våra svåraste demenssjuka boende. Vi gjorde.
SBU-rapport Luckor i kunskapen om barn- och ungdomstandvård – fluor enda säkra metoden.
Industriella Revolutionen
Hur skapar vi robusta välfärdstjänster? Samhället förlitar sig allt mer på nätinfrastrukturen. Vad finns det för risker med detta och hur skapar vi robusta.
”Folkhälsa i var och ens mun” – Tre exempel från Västerbotten Mona Wennberg Hälsoutvecklare, Folkhälsoenheten Västerbottens läns landsting.
Vad är slöserier? Sådant vi gör som inte skapar något värde direkt eller indirekt för dem och det som vi är till för.
Vad är landstinget? I Värmland finns tre sjukhus. De finns i Arvika, Karlstad och Torsby. Det finns cirka 30 vårdcentraler. Några är landstingets och några.
Förbättringsområde folkhälsa Matvanor hos föräldrar till minderåriga barn och vissa utvalda övervikts- och/eller diabetespatienter.
Grundkurs i nationalekonomi: Mikroekonomi (5 sp) Du kan ge ett bidrag till miljön som kompenserar för de utsläpp som din flygresa orsakar. Finnairs hemsida.
Behövs tillväxt? 1. Hur ska det gå för Christina? 2.
Övning Tid: 30 minuter + hemuppgift
Munvård i livets slut Monica Fornander
Tänder och munhälsa Sammanfattande Power Points som stöd till filmerna om tänder och munhälsa.
A C D B Vems påstående stämmer?
PARATUS 17.1 Saab Karlstad 15 januari 2016.
Umeå 2016.
Fiskbensdiagram.
Beroendeskala Källa, folkhälsomyndigheten
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
En workshop framtagen av Scillani Information AB
SMS Livräddare och Hjärtstartare
Arbetslöshet och utanförskap
Förslag till samarbete tandvård/Vårdcentral Annette Holmén
arbete för friluftsliv
Systemförståelse och systemiskt tänkande
Nyckeltal 2010.
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Närsjukvårdsmöte
Munhälsans betydelse för allmänhälsan och livskvalité
2007. Tandhygienist anställd i kommun (TAIK) Ett unikt koncept för att säkra en god munhälsa hos äldre.
PRUSFENOMENET-UPPGIFTSBANAN Uppgiftskorten
Vad är plast?. Vad är plast? Plast är polymera material som är påhittade av människan. Plast som material blev vanligt först på 50-talet. Idag finns.
Presentationens avskrift:

EN SITUATIONSANALYS (1), PROBLEMBESKRIVNING (2) &MÅLSYSTEMBESKRIVNING (3) AV DAGENS TANDBORSTAR AV: NANDI MOKSNES Förbättrade tandborstar

Munhälsa (1ai, aii & aiii) Vanliga problem med tänder är karies och framförallt för äldre tandlossning. Tandlossning orsakas av plack som samlas mellan tänderna och tillsammans med syra inflammerar tandköttet. En pågående tandlossning kan hejdas av tandläkare men eftervården är avgörande för långsiktigt resultat. 40% av Sveriges befolkning har någon typ av tandlossning och 10% får sk. total tandlöshet innan 65 år. ( [ ])

Tandborsten (1bi &bii) Det vanligaste redskapet som används för tänderna är tandborsten. Tandborsten har till uppgift att rengöra tänderna så att karies och plack inte kan bildas. För bra resultat bör man borsta tänderna 2 gånger om dagen. ( 558 [ ]) 558

Eltandborste (1bi &1bii) Eltandborsten har visat bättre resultat mot plackborttagning eftersom den roterar snabbare än vad en manuell tandborste kan. ( [ ])

Tandkräm (1bi &bii) Tandkräm används tillsammans med tandborsten för att förbättra rengöringen. Det är vanligt att tandkräm innehåller fluor vilket stärker tandemaljen. ( [ ])

Tandtråd, Mellanrums tandborste & Tandstickor (1bi &bii) Tandtråd, mellanrumstandborste och tandstickor använd för att komma åt emellan tänderna där tandborsten inte kommer åt. Är ett komplement till tandborsten. ( 553 [ ]) 553

MobilDent (1bi & bii) Ett redskap som finns på marknaden för tillfället är en mobil handdator, MobilDent, som skall effektvisera det administrativa arbetet av tandvården. I den mobila handdatorn finns journaler och program som tandvården använder som skall spara tid för personalen så att de kan behandla fler äldre. ( [ ])

MobilDent

System och omgivning (1ci) Systemets in- och utgångar bör omfatta tänderna, användaren samt möjlighet till vård. - Tänderna för att reaktionen emot yttre påverkan är viktig - Användaren för att den har en avgörande roll för tändernas tillstånd. - Tandvården är avgörande för en god munhälsa och bör därför vara räknas in i systemet.

Problemets kärna (1ci) Problemets kärna är att: - den mat som vi äter sakta förstör tänderna samtidigt som vår befolkning blir äldre och äldre. - tandvården idag är dyr och det finns risk för att äldre inte får den vård de behöver.

Omgivningens påverkan (1cii) Omgivningen påverkar systemet genom: - att vår befolkning blir äldre och äldre vilket leder till att allt fler får sämre munhälsa eftersom tänderna inte håller när människan blir äldre. - människans matvanor som kan ge avgörande konsekvenser för tänderna, både på gott och ont. - snus och cigaretter som försämrar munhälsan.

Systemets framtidsaspekter (1di &dii, 1e) Omgivningen kommer att bli en åldrande befolkning i framtiden. Systemet kommer påverkas genom att alla inte kan få tillgång till den tandvård som de skulle behöva. För att söka information till analysen används internet för det är ett enkelt sätt att få lite information om mycket vilket är nödvändigt till en början.

Problembeskrivning (2ai & aii) Förbättringar skulle kunna vara: - Utbildning av användarna eftersom det är främst matvanor som påverkar tändernas hälsa. - Tandkrämen skulle kunna undersökas om den skulle kunna ge ännu bättre skydd. - Ytterligare effektivisering inom tandvården som har mycket administrativt att ta hand om. - Någon typ av tuggummi eller dyl. som skulle kunna skydda tänderna ytterligare. - Tandprotes som skulle vara mycket billig.

Problemets orsak (2b) Orsaken till problemet är: - att tänderna inte håller lika länge som människan lever idag. - att matvanorna blir inte bättre i samhället. - att tandvården är för dyr för att ta hand om alla patienterna på ett tillfredställande sätt.

Målbeskrivning/Krav och önskemål (3) Mål: Sänka kostnaden för tandvården så fler kan få vård. Krav/önskemål - Utveckla en billig tandprotes - Se på en ny tandkräm med mer skydd under dagen genom tillsättande av nya möjliga ingredienser. - Tuggummi som kan skydda tänderna under dagen.