Foderanalyser och olika samband Av Margareta Emanuelson Presenterades för Skara semin 20070919, reviderad för Rådgivarsajten 20071121 Flera bilder är framtagna.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mat från mark och vatten
Advertisements

Krav på Grovfodret till mjölkkor och ungnöt
Mikrobiologisk Processstyrning för optimerad drift
Drankfoderstater till mjölkkor 30 kg ECM
Ekonomisk foderoptimering- Verklig foderstrategi!
Ekonomi i olika klimatåtgärder Klimatkollen Nässjö 18 april 2012.
Hur påverkar man vallfodrets kvalitet genom växtodlingsåtgärder?
Snabbtest för att bedöma grönmassans ensilerbarhet
Sätt rätt värde på vallfodret!
Om Cofoten 1.
Allmänt om klimat.
Unghästens behov av energi och protein
Maten.
Olika djurslags metanproduktion
1 Falkenberg 7 september Nyheter om N och P från foderutvecklingen för nöt och……
Fosfortilldelning i praktiken -En studie på 20 mjölkkobesättningar med fullfoder i Halland.
Köksbordsmaterial 15A Grovfoderodling
Alkoholer syror och estrar
Kemi organisk kemi-fortsättning
+ NorFor-systemet! Dagens system NorFor Plan!
Majsstärkelse- och majsfiber enl. DLG m.fl. Juli 08
Bakteriesporer Vilstrukturer (ungefär som frön) som tål extremare förhållanden än vanliga bakterieceller. Sporerna tål: kokning (vissa) uttorkning kemikalier.
Agrodrank, värdering i NorFor Sammanställt av Margareta Emanuelson och Maria Åkerlind, November 2007 Se vidare fullständig redovisning i ”Evaluering av.
Rätt NPK Bild 3: Markkarteringsmatriser, mark-kartering m.m.
Tolka resultat i klimatberäkningarna
Ensilering av Vallfoder
Ekonomisk foderoptimering
Grundkurs Greppa Näringen Utfodringspraxis Bertil Carlzon, LG-Husdjurstjäst.
Växtnäringsbalans i grovfoderodling
Ekonomisk foderoptimering
Klimatåtgärder på gårdsnivå
Fysiologisk bakgrund Hur använder kon fosfor? Kjell Holtenius Institutionen för husdjurens utfodring och vård.
Klimatpåverkan från några vanliga livsmedel
Maria Berglund, HS Halland
Vall gödsling - Kom ihåg! Rätt till varje skörd: Rätt varje år: Rätt i växtföljden: N K Mg P S Kväve Kalium Svavel Fosfor Magnesium.
Organisk kemi Alkoholer Organiska syror Estrar.
Gårdssyntes Bertil Carlzon Hans Nilsson. Naturbete Lättlera Mellanlera Jordart.
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
Livsmedelskemi.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Repetition av näringslära
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
1 Mehlqvist och Gustafsson, uppdat. av Åkerlind, Maj 2006 NorFor Kort sammanfattning Maria Mehlqvist och Anders H Gustafsson Uppdaterad av Maria Åkerlind,
Resurseffektiv produktion av slagtekalve- og ungtyrekød Lisbeth Mogensen, Troels Kristensen and Mogens Vestergaard, Aarhus University, Denmark, Nicolaj.
Optimering – några hållpunkter Sammanställt av Margareta Emanuelson, Maria Åkerlind & Anders H Gustafsson, Svensk Mjölk november 2007.
M Mehlqvist, maj 2005, rev. M. Åkerlind, november 2011 Hur skiljer sig NorFor från dagens svenska fodervärderingssystem? Maria Mehlqvist, Svensk Mjölk.
Surgörning av flyt- och biogödsel för bättre kväveutnyttjande Kjell Gustafsson Agroväst.
Harald Volden, 2005 NorFor Detaljbeskrivning Av Harald Volden, 2005 Reviderad av M Emanuelson, Jan 2006 uppdat. med nya förkortningar Av M. Åkerlind, Maj.
Gödsling av vall & majs Linda af Geijersstam Hushållningssällskapet Kalmar
Köksbordsmaterial 15A Grovfoderodling Framtaget av Linda af Geijersstam Hushållningssällskapet i samarbete med Greppa Näringen.
Hur påverkar gödslingen läckage av kväve det enskilda året? Maria Stenberg Greppa Näringen, Skara.
Erfarenheter från klimatkollen i praktiken – Vilka frågor ställs ofta
Minska fosforutfodringen till idisslare!
Klimat och utfodring.
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Alkoholer syror och estrar
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Organiska syror i frukt och din kropp
”Ta hand om vallproteinet” - introduktion
Gödsling av vall & majs Linda af Geijersstam Hushållningssällskapet Kalmar
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Erfarenheter från klimatkollen i praktiken – Vilka frågor ställs ofta
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Presentationens avskrift:

Foderanalyser och olika samband Av Margareta Emanuelson Presenterades för Skara semin , reviderad för Rådgivarsajten Flera bilder är framtagna av Harald Volden, Maria Mehlqvist och Maria Åkerlind i NorFor’s projektgrupp. Bilderna har cirkulerat runt, varför det är svårt att helt klara ut vem som gjort originalet.

Aska * Råprotein * Råfett * NDF * Stärkelse * Restfraktion (socker*) Fermentations- produkter * Lösligt * Potentiellt nedbrytbar Totalt osmältbart Lösligt Potentiellt nedbrytbart Totalt osmältbart Potentiellt nedbrytbart Totalt osmältbart * Fettsyror Aminosyror Kemisk fraktionering av foder i NorFor – vilka fraktioner skall analyseras? * = aktuell för analys (beroende på fodermedel) Erica Lindberg

In sacco nedbrytning av foder i vommen s pn D(t) = s + pn x (1-e -nh*t ) i

Foderuppgifter TS, g/kg Aska, g/kg TS VOS, % av OS Råprotein, g/kg TS NDF, g/kg TS Stärkelse, g/kg TS Råfett, g/kg TS Aska, g/kg TS OFÖRÄNDRADE

Nya viktiga parametrar Osmältbart NDF (iNDF) - analyseras Nedbrytningshastighet för potentiellt nedbrytbart NDF (nhNDF) - beräknas Lösligt råprotein (sRåprot) – analyseras nh för potentiellt nedbrytbart Råprot (nhRåprot) – tabellvärde nh för potentiellt nedbrytbart Stä i kraftfoder (nhStä)– tabellvärde nh för lösligt råprotein (nhsRåprot)– tabellvärde Osmältbart råprotein (iCP) i kraftfoder – tabellvärde (även i grovfoder än så länge) Fermentationsprodukter och partikelstorlek

Nya analyser/indata iNDF sRåprot Syror Etanol (kallas ibland alkohol) Ammoniumkväve

Hur ser ett analysbesked ut? Passar bra att visa här

OS smbh (VOS) är en av de viktigaste parametrarna i grovfodervärderingen ParameterEnhetKontr.iNDF NDF + 50 OS smbh + 2 OS smbh% av OS74,4 76,4 NDFg/kg DM iNDFg/kg NDF nhNDF%/timme4,27,95,45,5 Tuggningstidmin./kg DM FyllnadsvärdeFVL/kg DM0,47 0,490,46 NEL p20 MJ/kg DM6,326,336,356,53 R. Thøgersen, Dansk kvaeg

Fermentationsprodukter Innehåller: -Ättiksyra* -Mjölksyra* -Smörsyra* -Propionsyra* -Myrsyra från ensileringsmedel -Alkohol Utnyttjas sämre som energikälla till vommikrober Tot syror påverkar foderintaget, dvs FVL ( om Tot syror >80 g/kg TS och/eller NH3-N > 50 g/kg total N korrigeras FVL) Totala syror

Fodermedlens fyllnadsvärde Kraftfoder: konstant 0,22 per kg TS Grovfoder: beräknas utifrån -NDF -Smältbarhet för organisk substans (från VOS i Sverige) -Ammoniumkväve i ensilage -Mjölk- Ättik- Propion- & Smörsyra Baserat på finskt intagsindex

Exempel på fyllnadsvärden i grovfoder FodermedelFVL per kg TSNDF, g/kg ts Kulturbete, sensommar0, Timotej. 1-2 v innan blomning0, Ensilage. Timotej/Ängsvingel blomning 0, Ensilage. Timotej/ängsvingel 1-2 v efter blomning 0, Ensilage 1a skörd, % klöver 0, Majsensilage, Danmark0, Majsensilage, Norge0, Kornhalm0, Potatis0,25073 H. Volden

Effekt av totala syror och NH 3 -N på FVL, AAT p20 och PBV p20 ParameterKontr.TAF + 55 NH 3 -N + 55 Ferm prod, g/ kg TS Totala syror, g/kg TS NH 3 -N, g N/kg N Fyllnadsvärde0,480,510,50 AAT p20, g/kg TS PBV p20 g/kg TS

Effekt av fermentationsprodukter i ensilage på AAT och PBV värdena

Hur ser årets vallfoder ut?

Foderanalys Utgå från pdf-fil från lab Obs att följande gäller för grovfoderanalys: sRåprot + pnRåprot = konstant (tabellvärde) pnRåprot = konstant ( tabellvärde) - sRåprot

Medelvärden från FAS för gräs-klöver alla skördar VOS % av OS Råprot g/kg ts sRåprot g/kg Råprot NH3-N g /kg N NDF g/kg TS iNDF g/kg NDF nhNDF %/tim Medel ,1 Max ,2 Min ,1 Antal J Beck, Svensk Mjölk,

Medelvärden från FAS för gräs-klöver alla skördar FVL per kg TS AAT p20 g/kg TS PBVp20 g/kg TS NELp20 MJ/kg TS ME, MJ/kg TS AAT- SE PBV- SE Medel0, ,410,57025 Max0, ,313, Min0, ,37, Antal J Beck, Svensk Mjölk,

Fermentationsprodukter (Ferm prod) och total mängd syror (Tot syror) i ensilage Rådata från Steins Laboratorium i Kalmar J Beck, Svensk Mjölk, Ferm prod (g/kg TS) Tot syror (g/kg TS) ≤ 40 % TS> 40 % TS≤ 40 % TS> 40 % TS Medel Max Min3120,9 Antal Tot syror = ättiksyra, smörsyra, propionsyra och mjölksyra Ferm prod = Tot syror + etanol

Samband VOS och iNDF(g/kg OS) T. Eriksson, SLU 0708

Omsättbar resp netto-energi MJ/kg ts rel iNDF J. Beck Svensk Mjölks svarssystem

nhNDF som funktion av VOS J. Beck Svensk Mjölks svarssystem

sRåprot i Danskt klövergräs ensilage 2006 R. Thøgersen, Dansk kvaeg Soluble crude protein=sRåprot CP=Råprot DM=TS

Mjölksyra + ättiksyra utgör i genomsnitt 90% av fermentationsprodukterna Gram/kg tørstof R. Thøgersen, Dansk kvaeg Tørstof=TS forgærinsprodukter=fermentationsprodukter

Fermentationsprodukter vid olika TS Rådata från Steins Laboratorium i Kalmar J Beck, Svensk Mjölk,

FVL som funktion av VOS J Beck, Svensk Mjölks svarssystem

Samband AAT-SE och AATp20 J Beck, Svensk Mjölks svarssystem

AAT som funktion av OE, MJ J Beck, Svensk Mjölks svarssystem

Samband PBV-SE och PBVp20/PBVp8 J Beck, Svensk Mjölks svarssystem,

Skillnader baljväxter och gräs Söegaard mfl Kd=nh

Skillnader gräs och baljväxter Söegaard mfl. 2007

NDF karaktäristika hos Danskt klöver- gräs ensilage 2006 Skörde nummer Antal prover NDFg/kg TS iNDFg/kg NDF nhNDF%/tim4,53,83,03,13,0 NEL p20 g/kg TS6,616,245,886,106,35 Eurofins Steins Laboratorium, 2006

Protein karaktäristika i Danska klöver gräs ensilage 2006 Skörde nummer Antal prover Råprotg/kg TS sRåprotg/kg Råprot NH 3 -Ng/kg N AAT p20 g/kg TS PBV p20 g/kg TS Eurofins Steins Laboratorium, 2006

NDF karaktäristika hos Svenskt gräs- klöver ensilage (6-165) och hö (6-383) uppdelat på skörd 2007 Skörde nummer1.2.3.Hö, 1:a Antal prover NDFg/kg TS iNDFg/kg NDF nhNDF%/tim5,55,0 9,910 NEL p20 g/kg TS6,466,19 6,50 5,4 Sammanställt från FAS tom

Protein karaktäristika hos Svenskt gräs- klöver ensilage (6-165) och hö (6-383) uppdelat på skörd 2007 Skörde nummer1.2.3.Hö, 1.a sk Antal prover Råprotg/kg TS sRåprotg/kg Råprot NH 3 -Ng/kg N AAT p20 g/kg TS82,581, PBV p20 g/kg TS Sammanställt från FAS tom

Exempel från D&U 2007 två olika ensilage i foderstaten Pris,kr / kg TS Råprot g/kg TS sRåprot g/kg TS NDF g/kg TS iNDF g/kg NDF nhNDF %/tim NEL, MJ OE, MJ Gräs ,76,3110,8 Gräs -klö ,06,7210,6 Emanuelson, Gustafsson, Cederberg, Lovang, 2007

Foderstat för 40 kg ECM, D&U 2007 GräsGräs/klöverGräs/klöver/ majs Ensilage, kg ts 11,013,112,7 Spannmål, kg9,17,45,8 Unik, kg6,14,26,4 Totalt, kg ts24,323,323,5 Foderkostnad kr/ko och dag 38:9034:6037:00 Emanuelson, Gustafsson, Cederberg, Lovang, 2007

Extra bilder följer..

PBV Recirkulation av kväve (4,6% av råprotein-intaget) Beräknas enligt: (vomn Råprot + Råprot * 0,046) – mRåprot Där: vomn Råprot = vomnedbrutet råprotein (g) foder Råprot = total mängd intag av råprotein (g) från foder mRåprot = mikrobiellt protein (g) Vom

Olika former av energi BRUTTO- ENERGI SMÄLTBAR ENERGI OMSÄTTBAR ENERGI NETTO- ENERGI GÖDSEL URIN + TARMGASER VÄRME