Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

NATTFASTA.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "NATTFASTA."— Presentationens avskrift:

1 NATTFASTA

2 Bakgrund Nattfasta är den tid som går från tidpunkten för kvällens sista mål till påföljande dags första mål. Socialstyrelsens rekommendationer: Nattfastans längd bör inte överstiga 11 timmar. 5-6 måltider om dagen – fullgott energi- och näringsintag, underlättar sårläkning, förebygger undernäring, minskar risken för fall, ger en högre livskvalitet.

3 Vad vinner vi på att förkorta nattfasta?
Energi lagras i kroppen. Blodsockerhalten håller sig stabilt. Om nattfastan är för lång minskar den totala muskelmassa vilket kan resultera i att man inte orkar inte äta själv, klä av sig själv, stå och gå själv, vilket i sin tur leder till lägre grad av själständighet och en ökad vårdtyngd.

4 Blodsockerpåverkan vid diabetes
Höga blodsockervärden på morgonen – nattfastan är för lång. Ett senare kvällsmål kan ge ett jämnare blodsocker och förebygga höga morgonvärde. Bättre sömn- ökad ork Med förkortad nattfasta minskas behovet av sömntabletter. Rastlöshet och oro minskas hos personer med demens eller demensliknande symtom. 4

5 Förebygga förstoppning
Sårläkning Med extra protein och energi fördubblas sårets läkningsprocessen. Fallprevention Om nattfastan är för lång kan det leda till minskad muskelmassa, yrsel och ostadighet och det ökar risken för fall. Förebygga förstoppning Mag-tarmkanalens motorik påverkas på ett positivt sätt, vilken kan minska behovet av laxerande medel.

6 Kunskap Det är viktigt att all personal har kunskap om varför det är viktigt att vi jobbar med nattfastas längd och vad en alltför lång nattfasta kan medföra.

7 Attityder Personalens attityder kan påverka näringsintaget hos brukare/boende som har svårt att äta. Konsten att erbjuda Det är värdefullt att ha kunskap att kunna motivera för brukare/boende varför kvällsmellanmål är så viktigt. Hur vi frågar de äldre om han/hon vill ha ett kvällsmål är ofta avgörande för det svar vi får Att väcka eller inte väcka -handlar det om tradition dvs ”så har vi alltid gjort”?

8 Gör ni ingenting så händer ingenting –
Uppföljning och utvärdering -Sätta upp en tid för uppföljning och utvärdering -Vad har fungerat bra? -Vad kan man göra annorlunda? -Är ni nöjda eller vilket är nästa steg? -Våga testa något annat -Ta hjälp från dietist Kom ihåg: Gör ni ingenting så händer ingenting – gör ni något så händer alltid något! 8

9 Recept på ”sängfösare”
1 dl fet yoghurt och fet mjölk blandas till önskad konsistens 50 gr mixad eller mosad färsk, fryst eller konserverad frukt eller bär 1 msk socker 1-3 tsk rapsolja Blanda alla ingredienser och servera kall i ett trevligt glas. Man kan äta med sked, dricka eller äta med sugrör!


Ladda ner ppt "NATTFASTA."

Liknande presentationer


Google-annonser