Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hem- och konsumentkunskap Lektion 3 1. Recept och instruktioner. Köksteknik? 2. Köksglosor/termer.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hem- och konsumentkunskap Lektion 3 1. Recept och instruktioner. Köksteknik? 2. Köksglosor/termer."— Presentationens avskrift:

1 Hem- och konsumentkunskap Lektion 3 1. Recept och instruktioner. Köksteknik? 2. Köksglosor/termer

2 Vi gör detta idag!  Genomgång läxan  Genomgång kökstermer som även blir läxa  Genomgång arbetsblad 3  Titta på sid 10 i smarta val.  Utvärdering? Kom ihåg HEM  Ansvarsområden? När?  Vad gör man först? Planering? Diska?  Kom ihåg tiden, titta på time timern ibland. Diskning och ansvarsområden ska hinnas med.

3 Kökstermer 1. Ansa= 2. Bryna = 3. Fräsa = 4. Sjuda = 5. Al dentè = 1. Rensa bort t.ex. skadade delar på frukt och grönt eller grova stjälkar och blast på grönsaker 2. Att steka en råvara i t.ex. smör tills den får stekyta med fin gyllenbrun färg. 3. Steka ett livsmedel på svag värme utan att det får färg. 4. Koka sakta på svag värme vid en temperatur som ska hållas strax under kokpunkten. Vätskan rör sig sakta och små bubblor syns vid ytan grader 5. Livsmedlet ska ha tuggmotstånd

4

5 PANNKAKOR Ingredienser: Vetemjöl 2 ½ dl Salt 2 krm Mjölk 4 dl Ägg 2 st. Margarin 2 ½ msk Gör så här: 1. Blanda 2,5 dl vetemjöl och 2 krm salt i en stor bunke. 2. Tillsätt 4 dl mjölk i smeten och vispa till en jämn smet 3. Knäck 2 ägg och vispa ner det i smeten. 4. Tag fram en stekpanna och sätt den på en lämplig platta och sätt på 4:an. Lägg i lite margarin ev. det margarin som du skall ha i smeten. 5. Tillsätt 2 ½ msk smält margarin i smeten och rör om. 6. Stek i pannan/laggen först när margarinet har blivit brynt. 7. Man beräknar 1 dl smet till en pannkaka. 8. Häll i smeten och vänd först när smeten har stelnat. Rör om varje gång innan du tar ny smet.

6 JORDGUBBSSYLT Ingredeinser Frysta jordgubbar 300 g Socker ½ dl Gör så här! 1. Finfördela jordgubbarna. 2. Lägg dem i en kastrull och tillsätt sockret. Koka upp på högsta värmen. 3. Smaka av, tillsätt ev. mer socker om det är surt. 4. När det kokar sänk värmen och låt koka i 10 minuter under omrörning. 5. Häll upp sylten i en skål

7 Ansvarsområden

8 LÄXA OBS!!!Innan ni går idag kommer läxa att delas ut läxan består av arbetsblad 3 samt kökstermer. Reflektionsboken är alltid läxa om man inte hinner skriva.


Ladda ner ppt "Hem- och konsumentkunskap Lektion 3 1. Recept och instruktioner. Köksteknik? 2. Köksglosor/termer."

Liknande presentationer


Google-annonser