Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Renässansen WILLIAM SHAKESPEARE MACBETHMYTEN LEONARDO DA VINCI

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Renässansen WILLIAM SHAKESPEARE MACBETHMYTEN LEONARDO DA VINCI"— Presentationens avskrift:

1 Renässansen WILLIAM SHAKESPEARE MACBETHMYTEN LEONARDO DA VINCI
DIGERDÖDEN DON QUIJOTE ROMEO OCH JULIA

2 Samhället DIGERDÖDEN

3 Risk för fängelse stor risk för fängelse för att säga vad man tycker och tänker många författare satt i fängelse under tiden de skrev ex. Machiavellis Fursten - husarrest "Boken är skriven dels som en historisk redogörelse, dels via analyserna som en idéskrift om hur en god furste bör handla och uppträda" ( )

4 Jämställdhet Tjejer klädde ut sig till killar för att sedan klä ut sig till tjejer igen. föda barn, uppfostra dem, tjäna sin make

5 DIGERDÖDEN Hög feber, stora bölder
Bakterier från loppor som satt på råttor I Sverige va den värst 1350 Sänd av gud som straff för synder

6 Spår från renässansen ”MACBETHMYTEN”

7 MACBETHMYTEN skrockfullt talesätt som lever kvar än idag.
Man får inte säga ”Macbeth” inne på en teater, för det sägs att då kommer det inom en stund startas en brand, taket kommer rasa och mord börjar begås på scenen. pjäsen för med sig otur och att den är förbannad av onda krafter. gå hem och lägga sig, dra täcket över huvudet. inte heller öppna dörren och tydligen ska man äta ett äpple. från Shakespeares macbeth

8 LEONARDO DA VINCI Leonardo da Vinci hade en ide om en anatomistudio men den gick aldrig runt. Fortfarande hänger där affischer från studion i många väntrum.

9 MONA LISA Det verket som är mest känd gjort av Leonardo da Vinci är Mona Lisa, som påbörjades år 1503 och blev färdigställt år 1517.

10 Don Quijote Den första verkliga romanen kom till under Renässansen, det är Cervantes ”don Quijote” . Den fösta delen skrevs 1605 och den andra delen skrevs 1615. Don Quijote handlar om att han tror han själv är en riddare och lever i en fantasivärld, där han slåss mot väderkvarnar, som han tror är jättar.

11 BOKTRYCKARKONSTEN Det var Gutenberg, en tysk som utvecklade boktryckarkonsten. Billigare och gick fortare att producera böckerna.

12 WILLIAM SHAKESPEARE

13 WILLIAM SHAKESPEARE föddes år 1564, och dog 1616.
känd som världslitteraturens störste dramatiker. Han är en engelsk författare. föddes i Stratford-upon-Avon i Warwick Shire. Han levde i en rik familj. Shakespeare gick i Stratfords grammar school och lärde sig där latin. Anne Hathaway, en åtta år äldre tjej De gifta sig när William var arton år gammal. Fick tre barn Intresset för Shakespeare väcktes i Sverige på 1800-talet. En man vid namn Erik Gustaf Geijer tolkade år 1813 Williams verk Macbeth.

14

15 ROMEO OCH JULIA Romeo går till en fest som Julias föräldrar håller i, han förälskar sig i Julia. Men deras kärlek är förbjuden eftersom det råder en släktfejd mellan Romeos och Julias släkt. Dock träffades Romeo och Julia och planerade deras bröllop i smyg.

16 cad=rja&uact=8&ved=0CAcQjRw&url=http%3A%2F%2Fwww.stratford-upon-avon.co.uk%2Fsoatrav.htm&ei=TSwsVcPcOsG_ywPaiYHAAg&psig=AFQjCNFB1wxyzNc465V0pJzej5WCNTeslQ&ust= cad=rja&uact=8&ved=0CAcQjRw&url=http%3A%2F%2Fse.dreamstime.com%2Farkivfoto-olaglig-f%25C3%25B6rbjuden-handelaff%25C3%25A4r-meddelande-image &ei=Tx8sVaCmMom9ygPqcA&psig=AFQjCNEEANpBoebbUTDcDTLRcvRTNL0Ycg&ust=


Ladda ner ppt "Renässansen WILLIAM SHAKESPEARE MACBETHMYTEN LEONARDO DA VINCI"

Liknande presentationer


Google-annonser