Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ämnesövergripande kunskapskontroller

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ämnesövergripande kunskapskontroller"— Presentationens avskrift:

1 Ämnesövergripande kunskapskontroller
Förberedelser för Åk 5 HISTORIA

2 Källor Tack vare arkeologiska utgrävningar och källor av olika slag vet vi saker som hände för länge sedan. En källa kan vara en text, ett klädesplagg, ett skelett eller något annat som gör att vi kan få reda på mer information om något. Historiska källor som är texter är inte alltid sanna. Dessa texter skrevs ofta av mäktiga män som ville framstå som viktiga. Vi läser historia för det är viktigt att veta vad som hänt så vi kan förstå vad som händer i nutiden lättare och om något hemskt hänt kan vi försöka arbeta för att det inte ska hända igen.

3 Forntiden Forntid = stenålder, bronsålder, järnålder.
Tidsperioderna kallas så eftersom man använde mycket sten under stenåldern, brons under bronsåldern och mycket järn under järnåldern. Materialet användes till verktyg, smycken och vapen. Forntiden varade mellan ca år f.kr – 1000 e.kr Under forntiden gick människorna från att vara jägare och samlare till att börja kunna odla och bli jordbrukare. Detta gjorde att deras liv blev bättre då de kunde få mer mat och slippa flytta runt så mycket.

4 Vikingar under järnåldern
Under järnåldern fanns det vikingar. Vikingarna reste till andra länder för att handla med dem eller plundra. Man reste med båt. När människorna började resa kom de i kontakt med kristendomen. Under denna tid, ca 1000-talet, trodde många på asagudarna Oden, Tor osv men fler och fler började tro på Gud och Jesus.

5 Medeltiden Under medeltiden växte många byar till städer. Detta för att det var lättare att bo nära andra, man kunde lättare skaffa mat och annat man behövde. Man kunde även själv sälja saker för att tjäna pengar. Under medeltiden delades samhället in i fyra stånd. Adel, präster, bönder och borgare. Under medeltiden fanns många sjukdomar, bland annat digerdöden och pesten som dödade många människor.

6 Uppfinningar Människan har genom historien gjort många uppfinningar för att man velat göra livet lättare. Viktiga uppfinningar är bilen, hjulet, kompassen, datorn mm.


Ladda ner ppt "Ämnesövergripande kunskapskontroller"

Liknande presentationer


Google-annonser