Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Asatron Fornnordisk religion.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Asatron Fornnordisk religion."— Presentationens avskrift:

1 Asatron Fornnordisk religion

2 Asatron Strid mellan onda och goda makter
Onda:jättar, troll vätter och tomtar Goda: asagudarna. Liknade människorna men var i de flesta fall odödliga och väldigt kraftfulla.

3 Världsbilden Kosmos hålls samman av ett träd (asken Yggdrasil)
Asgård- gudarnas hem (här finns Valhall där Oden bor) Midgård- människornas värld Hel-dödsriket. Utgård- oknyttens rike(flera mindre länder för jättar och dvärgar med mera)

4 Oden Den främste asaguden. Ledaren. Krigets Gud.
Hade en åttafotad häst (Sleipner) Två korpar(Hugin och Mumin) gav honom kunskap om vad som hände i världen. Bor med sin hustru Frigg i Valhall. Har många barn, men endast ett med Frigg, Balder (den vackraste och mest felfria av gudarna). Gav bort sitt ena öga för att få dricka ur vishetens brunn. Har gett namn åt veckodagen onsdag.

5 Tor Åskans Gud. Den starkaste. Odens äldste son.
Uppgift-slåss mot jättarna och andra vidunder. När åskan var framme-trodde folk att det var Tor som var i farten. (Träffa en jätte i skallen med sin hammare, Mjölner). Har gett namn åt veckodagen torsdag.

6 Frej Skördens, fruktbarhetens och matens Gud. Kallas också Frö.
Ser till att allt i naturen växer och så att folk kan föda barn. Bror till Freja, kärlekens gudinna. Brukar rida på sin gris (Gyllengalte). Har gett namn åt veckodagen fredag.

7 Asatrons påverkan Man brukade offra till gudarna(både djur och människor). Vid midvinter(vår juletid) offrade man en hel gris i Frejs ära (för att få ett bra skördeår). Julskinkan ett minne från den tiden. Om man skulle komma till Valhall var man tvungen att dö en ärofull död. Många vikingar levde därför ett våldsamt liv. Exempelvis hade man dueller som var avgjorda när den ena var död. Hämnd- hederssak. Lätt att tro på gudarna på grund av deras mänskliga drag. Man brände de döda på bål. (Skillnad med den nya religionen- kristendomen)


Ladda ner ppt "Asatron Fornnordisk religion."

Liknande presentationer


Google-annonser