Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

1.Anlag 2.Genotyp och fenotyp 3.Korsnings- scheman Befruktning går till så att en spermie tränger in i en äggcell. Spermien tar med sig 23 kromosomer och.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "1.Anlag 2.Genotyp och fenotyp 3.Korsnings- scheman Befruktning går till så att en spermie tränger in i en äggcell. Spermien tar med sig 23 kromosomer och."— Presentationens avskrift:

1 1.Anlag 2.Genotyp och fenotyp 3.Korsnings- scheman Befruktning går till så att en spermie tränger in i en äggcell. Spermien tar med sig 23 kromosomer och äggcellen innehåller 23 kromosomer. Människan har 23 kromosompar. Det betyder att den nya varelsen får hälften av sina anlag från sin pappa och hälften från sin mamma.

2 1.Anlag 2.Genotyp och fenotyp 3.Korsnings- scheman Anlag är ett annat ord för gener. Vi har exempelvis anlag för hårfärg, ögonfärg, längd, vikt, muskelmassa och kondition. Olika anlag är olika ”starka”. Därför delar vi upp dem i vikande anlag och dominanta anlag.

3 1.Anlag 2.Genotyp och fenotyp 3.Korsnings- scheman Du har alltså två anlag för din ögonfärg. Ett från din mamma och ett från din pappa. Anlaget för bruna ögon är dominant. Det är ”starkast”. Anlaget för blå ögon är vikande. Det är ”svagast”.

4 1.Anlag 2.Genotyp och fenotyp 3.Korsnings- scheman Fenotyp kallas det vi ser av anlagen. Det anlag som uttrycks. Genotyp är de anlag som faktiskt finns. Både det vikande och det dominanta.

5 1.Anlag 2.Genotyp och fenotyp 3.Korsnings- scheman Brun + Brun Blå + Brun

6 1.Anlag 2.Genotyp och fenotyp 3.Korsnings- scheman Brun + Brun Bruna ögon Brun + blå Bruna ögon Brun + blå Bruna ögon Blå + blå Blåa ögon


Ladda ner ppt "1.Anlag 2.Genotyp och fenotyp 3.Korsnings- scheman Befruktning går till så att en spermie tränger in i en äggcell. Spermien tar med sig 23 kromosomer och."

Liknande presentationer


Google-annonser