Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sinnesorgan, nervsystem, hjärna, hormoner

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sinnesorgan, nervsystem, hjärna, hormoner"— Presentationens avskrift:

1 Sinnesorgan, nervsystem, hjärna, hormoner
Människan Sinnesorgan, nervsystem, hjärna, hormoner

2 Hjärnan tolkar elektriska impulser
Hela kroppen består av olika sinnesceller som skickar impulser till hjärnan. Med hjälp av dessa får hjärnan en uppfattning om vad som sker. Vad hjärnan beslutar kring signalerna bestäms av vilken typ av signal det är och vilken erfarenhet hjärnan har av liknande signaler.

3 Olika delar i hjärnan tolkar olika signaler, dessa kan variera beroende på träning, skador.
För trodde man att om man skadade en viktig del i hjärnan så var den förmågan förlorad. Nu vet man att hjärnan kan anpassa sig till att behandla signaler på olika ställen om dessa tränas.

4 Fem sinnen Syn, hörsel, känsel, smak och lukt
Många sinnesintryck som man upplever ofta vänjer man sig ofta vid och tänker inte på. En del sinnen som man inte brukar räkna med är balansen, kroppstemperaturen, blodtryck.

5 Syn Ögat fångar upp ljus som skickas ut av olika föremål.
Hornhinna, främre ögonkammare, pupillen, lins, glaskropp, näthinna. På näthinnan finns det tappar och stavar, gula fläcken, blinda fläcken Bakom blinda fläcken går synnerven vidare från ögat.

6 Linsen Bryter ljuset så att det fokuseras på näthinnan.
Om man har ögon som är för grunda eller för djupa så måste man korrigera detta med en lins. ”långt” öga konkav lins ”kort” öga konvex lins

7 Tappar och stavar Tappar är ljuskänsliga sinnesceller som reagerar främst på färger Stavar är ljuskänsliga sinnesceller som reagerar främst ljus, grått, vitt, svart.

8 Gula fläcken Har många sinnesceller där man ser som skarpast.
Övriga områden är något suddigare. För att skydda hela ögat har vi ögonhålor, lock samt tårar.

9 Hörsel Ytterörat fångar in ljud och vi kan registrera frekvenser mellan 15 – 20kHz. Ljudet fotsätter genom hörselgången. Mellanörat består av trumhinnan, hörselbenen(städ, hammare, stigbygel), ovala fönstret. Innerörat består av snäckan, båggångarna. Bullerskador(tinnitus) orsakas av höga ljud(tryck)

10 Smak, lukt Sött, surt, beskt, salt, umami
Ger ett intryck av det vi stoppar i munnen, gammalt, positivt, negativt, gift osv. Lukten förstärker smaken. Vid lukten förknippas minnen som kan vara hela livet. Hemmet, morfar odyl.

11 Känsel Tryck, beröring, kyla, värme Smärta varnar för skada
Man är olika känslig på olika ställen runt kroppen.

12 Nervsystemet Centrala systemet – hjärnan och ryggmärgen
Periferera systemet är nerverna ute i kroppen Somatiska nervsystemet kan vi själva styra över.(muskler, rörelser osv) Autonoma nervsystemet kan vi inte påverka, (andning, hjärta tarmar)

13 Nervcellen Signalen leds via nervcellen, nervcellskropp till en annan cell(muskel, körtel). Där signalen överförs kallas synapsen och det är den punktel man kan påverka med tex bedövning Reflexer sker automatiskt utan att hjärna påverkas.(sug, grip, blink, nys, hostreflex)

14 Hjärnan Skyddad av kraniet.
Består av olika centra som kan samarbeta och i nödfall ersätta varandra. Minnet kan delas in i tre olika delar. Korttid, när, långtidsminnet. Hjärnan är indelad i två halvor som styr i huvudsak varsin del av kroppen Inlärning gör att man behöver använda en mindre del av hjärnan för att utföra samma uppgifter.

15 Hormoner Tillverkas i körtlar(hypofysen, sköld, binjurar, bukspott, testiklar, äggstockar Vanliga hormon är insulin, adrenalin, testosteron, östrogen, EPO.


Ladda ner ppt "Sinnesorgan, nervsystem, hjärna, hormoner"

Liknande presentationer


Google-annonser