Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ett öga rött en bok som handlar om etnicitet, rötter och språkets betydelse för att skapa sig en identitet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ett öga rött en bok som handlar om etnicitet, rötter och språkets betydelse för att skapa sig en identitet."— Presentationens avskrift:

1 Ett öga rött en bok som handlar om etnicitet, rötter och språkets betydelse för att skapa sig en identitet

2 Jonas Hassan khemiri Född 1978 i Stockholm
Studerat litteraturvetenskap, internationella ekonomi och praktiserat på FN:s säkerhetsråd i New York svensk mor & tunisisk far = uppväxt i flerspråkig familj Föreläser i hela världen om språk, makt, identitet & antirasism Läs kritiskt!!! Lev kritiskt!! 3- Det har betydelse för ens uppväxt att växa upp i Sverige men se tunisisk ut. Man kan få svårt med identiteten. Man är svensk, men ser utländsk ut. Kanske behandlas man också så och folks förväntningar på en är att man vet saker om sitt ”hemland” etc. 4- Vet att man kan använda språk för att utöva makt. Språk innebär också massor för identiteten. Utan språk har man ingen identitet. Han jobbar mot rasism. 5- Tro inte på allt du läser!!! Ett öga rött är ett bra exempel på detta där ett av budskapen är att man inte ska tro allt man hör eller lyssna på vad folk säger. Allt som sägs är inte sant. Ta reda på fakta och bilda dig din egen uppfattning.

3 Boken Halim, Otman, Nourdine, Dalanda, Alex & Marit Identitetskris
Integrationsplan, svennefieringen & revolutionsblatte Skrivs i dagboksform Medvetet felskriven svenska i dagboken eftersom Halim väljer att tala ”invandrarsvenska” som en del av sitt identitetsskapande. Halim är en drömmare, en tankesultan och revolutionsblatte - född i Sverige av marockanska föräldrar. När hans mamma plötsligt dör vill pappan glömma det förflutna, flytta från förorten och bara p rata svenska. Men Halim vill inte bli svensk utan inleder istället kampen för att rädda sin pappa från Integrationsplanen och svennefieringen. Ett öga rött är baserad på Jonas Hassen Khemiris roman och vrider och vänder på problematiken kring etnicitet, rötter och språkets betydelse för att skapa sig en identitet. Halim – femton år. Bor med sin pappa på Södermalm sedan mammans död. Kallar sig för tankesultan och ger sig själv uppdraget att avslöja den stora integrationsplanen. Otman – Halims pappa. Driver en närbutik där Hali hjälper till ibland. Gillar “Vem vill bli miljonär?”. Nourdine – arbetslös skådespelare. Tillbringar mycket tid hemma hos Otman och Halim. Dalanda – en äldre kvinna som ger tankeboken till Halim. Bor I början av romanen I Skärholmen, flyttar sedan till Skåne. Alex – Halims speciallärare. Marit – en tjej på Halims skola som Halim är förälskad i.

4 Budskap i boken Det förflutna är viktigt för att du ska kunna bilda dig en ny identitet. Tänk kritiskt! Allt som sägs är inte sant!

5 Redovisning Tidslinje
För varje kapitel ska du berätta vad Halim gör, var och när.

6 Boksamtal Du ska komma förberedd (kunskapskrav för E) till lektionen.
Förberedd = bokens utläst och du har din tidslinje med dig. Du deltar i samtalet om boken. Du får gärna anteckna för att underlätta skrivuppgiften.

7 Skrivuppgift Du besvarar frågorna i löpande text eller i frågeform.
Använd dig gärna av PPT, tidslinje & boksamtalsanteckningar när du skriver.


Ladda ner ppt "Ett öga rött en bok som handlar om etnicitet, rötter och språkets betydelse för att skapa sig en identitet."

Liknande presentationer


Google-annonser